УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ХАРЧУВАННЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ
Анотація
Ефективність діяльності Збройних Сил України (ЗСУ) в умовах розгорнутої російської агресії залежить від рівня фізичної підготовки та психоемоційного стану захисників нашої держави. Бойові дії пов’язані з великими фізичними та морально-психологічними навантаженнями на організм військовослужбовців, що супроводжується значними енерговитратами і суттєво впливає на боєздатність, емоційний стан та витривалість наших захисників. Процес лікування і реабілітації постраждалих учасників бойових дій в умовах медичних і санаторно-курортних закладів, потребує обов’язкового забезпечення повноцінним адекватним харчуванням, для швидкого відновлення фізичного та психоемоційного стану здоров’я і повернення до військової служби або трудової діяльності. Лікування в умовах санаторно-курортних закладів є важливою складовою комплексної реабілітації постраждалих військовослужбовців, яке дає можливість залучати до процесу відновлення здоров’я природні лікувальні ресурси, такі як кліматотерапія, пелоїдотерапія, таласотерапія, геліотерапія, мінеральні води різних типів, теренкур тощо.
Посилання
Крупка Н.О., Брейдак О.А., Лотоцька-Дудик У.Б. Порівняльна характеристика сухих пайків військовослужбовців України та країн–членів НАТО. Актуальні проблеми профілактичної медицини: зб. наук. пр. // Львів: Львів. нац. мед. ун-т ім. Д. Галицького. 2023. Вип. 25. С. 61-72. (дата звернення 15.09.2025), (Україна).
Товма Л.Ф., Морозов І.Є., Касьянов І.В., Мясников О.В. Обґрунтування необхідності формування бойових сухих пайків і раціонів харчування для забезпечення сил сектору безпеки і оборони України. Збірник наукових праць національної академії, національної гвардії України. 2023. Вип. 2 (42). С. 113-118. URL: https://doi.org/10.33405/2409-7470/2023/2/ 42/293 391 (дата звернення 15.09.2025), (Україна).
Чорна В.В., Козярін І.П., Подолян В.М., Івашкевич Є.М., Гудзевич Л.С. Гігієнічна оцінка та вимоги до індивідуальних пайків харчування військовослужбовців країн НАТО та ЗСУ. URL: https://library.dmed.org.ua/ uploads/files/2023-09/1695804067_suchasni-vymogy-do-kharchuvannia viiskovykh-ukrainy.pdf (дата звернення 20.09.2025), (Україна).
Раціони добового польового набору продуктів – ДПНП-Р. Технічні умови ТУ У 10.8-00034022-201:2018. Чинний від 04.10.18. Міністерство оборони України, 2018. 45 с. URL: https://www.mil.gov.ua/content/ddz/TY_2018/tu_sp. PDF (дата звернення 25.09.2025), (Україна).
Наказ Міністерства оборони України від 29.04.2020 № 140 "Про затвердження поряд¬ку застосування каталогу продуктів харчування". URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0444-20 (дата звернення 25.09.2025), (Україна).
Товма Л.Ф. Морозов І.Є. Методика формування раціонів харчування для військовослужбовців з індивідуальними потребами: збірник наукових праць національної академії, національної гвардії України. 2022. Вип. 2. c. 84-93. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/znpavs_2022_2_14 (дата звернення 25.09.2025), (Україна).
Чорна В.В., Крупка Н.О., Лотоцька-Дудик У.Б. Сучасні вимоги до нутрієнтного складу харчування та стану продовольчого забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України // Вісник Вінницького нац. мед. університету, 2023, т. 27, №2. с. 313-318. URL: https://doi.org/10.31393/reports-vnmedical-2023-27(2) -23 (дата звернення 28.09.2025), (Україна).
Притульська Н.В., Карпенко П.О., Кравченко М.Ф., Гніцевич В.А., Федорова Д.В., Юдіна Т.І. // Науково-практичні аспекти розроблення харчових продуктів для військовослужбовців / Наукові праці Нац. ун-у харч. технологій. - 2017. - Т. 23, № 5(2). - С. 169-185. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ Npnukht_2017_23_5%282%29__23 (дата звернення 28.09.2025), (Україна).
Пат. на корисну модель 120339 Україна, МПК A23С 11/10 (2006.01). Спосіб приготування рослинного молока з горіхів / Д’яконова А.К., Степанова В.С.; власник Одес. Нац. акад. харч. технологій. – № u201704995; заявл. 23.05.2017; опубл. 25.10.2017, Бюл. № 20. (дата звернення 02.10.2025), (Україна).
Пат. на корисну модель 116420 Україна, МПК (2017.01) A23L 23/00, A23L 25/00. Композиція інгредієнтів для виробництва зеленого горіхового соусу / Д’яконова А.К., Степанова В.С.; власник Одес. Нац. акад. харч. технологій. – № u201610365; заявл. 11.10.2016; опубл. 25.05.2017, Бюл. № 10.
(дата звернення 02.10.2025), (Україна).
Krupka N.O., Breydak O.A., Lototska-Dudyk U.B. (2023). Comparative characteristics of dry rations of military personnel of Ukraine and NATO member countries. [Current problems of preventive medicine ,collection of scientific works // Lviv. National Medical University named after D. Halytsky. Issue 25. pp. [61-72]. (access date 15.09.2025), (In Ukrainian).
Tovma L.F., Morozov I.YE., Kasʹyanov I.V., Myasnykov O.V. (2023). Obgruntuvannya neobkhidnosti formuvannya boyovykh sukhykh paykiv i ratsioniv kharchuvannya dlya zabezpechennya syl sektoru bezpeky i oborony Ukrayiny. [Justification of the need for the formation of combat dry rations and food rations to ensure the forces of the security and defense sector of Ukraine]. Collection of scientific papers of the national academy, national guard of Ukraine. Vyp. 2 (42). pp. [113-118]. DOI: https://doi.org/10.33405/2409-7470/2023/2/42/293391 (access date 15.09.2025), (In Ukrainian).
Chorna, V.V., Kozyarin, I.P., Podolian, V.M., & Hudzevych, L.S. (2023). Hygienic assessment and requirements for individual food rations for military personnel of NATO countries and the Armed Forces of Ukraine. [Hygienical estimation and requirement to the individual rations of feed of servicemen of countries of NATO and ZSU Ukraine]. In: Modern aspects of science: 28th volume of the international collective monograph. Mezinarodni Ekonomicky Institut s.r.o. Jesenice (Czech Republic): Vedecka perspektiva, 8.2, pp. [489-508]. (access date 20.09.2025), (In Ukrainian).
Daily field food rations – DPNP-R. (2018). [Technical conditions TU U 10.8-00034022-201:2018. Effective from 04.10.18. Ministry of Defense of Ukraine 45 p] DOI: https://www.mil.gov.ua/content/ddz/TY_2018/tu_sp PDF (access date 25.09.2025), (In Ukrainian).
Order of the Ministry of Defense of Ukraine dated 04/29/2020 No. 140 [On Approval of the Procedure for Applying the Food Catalog]. DOI: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0444-20 (access date 25.09.2025), (In Ukrainian).
Tovma L.F., Morozov I.E. (2022). Methodology for forming food rations for military personnel with individual needs. [Collection of scientific papers of the national academy, national guard of Ukraine]. Issue 2. pp. [84-93]. DOI: http://nbuv.gov.ua/UJRN/znpavs_2022_2_14 (access date 25.09.2025), (In Ukrainian).
Chorna, V.V., Krupka, N.O., & Lototska-Dudyk, U.B. (2023). [Current requirements for the nutrient composition of food and the state of food supply for servicemen of the Armed Forces of Ukraine]. Reports of Vinnytsia national medical university, 27(2), pp. [313-318]. DOI: https://doi.org/10.31393/reports-vnmedical-2023-27(2)-23 (access date 28.09.2025), (In Ukrainian).
Prytulska N.V., Karpenko P.O., Kravchenko M.f., Hnitsevich V.A., Fedorova D.V., Yudina T.I. (2017). Scientific and practical aspects of the development of food products for military personnel. [Directions of nutritional correction of the nutrition of military personnel in extreme conditions]. Scientific works of the national university of food technologies. Vol. 23, no. 5(2). - pp. [169-185]. DOI: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2017_23_5(2)__23. (access date 28.09.2025), (In Ukrainian).
D’yakonova A.K., Stepanova V.S. (2017). Utility model patent 120339 Ukraine, MPK A23S 11/10 (2006.01). Method of preparing vegetable milk from nuts. [Expanding the range of dishes for vegetarians and vegans, you can offer products developed based on walnuts - plant-based milk] / owner Odessa. National acad. of food technologies. – No. u201704995; filed 23.05.2017; published 25.10.2017, Bull. No. 20. (access date 02.10.2025), (In Ukrainian).
D’yakonova A.K., Stepanova V.S. (2017). Utility model patent 116420 Ukraine, IPC (2017.01) A23L 23/00, A23L 25/00. Composition of ingredients for the production of green nut sauce. [Balancing the content of proteins and polyunsaturated fatty acids due to walnuts, chia seeds and plant milk]. / owner Odessa. National acad. of food technologies. – No. u201610365; filed 11.10.2016; published 25.05.2017, Bull. No. 10. (access date 02.10.2025), (In Ukrainian).

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.

