MANAGEMENT OF THE QUALITY OF NUTRITION OF MILITARY SERVANTS
Abstract
The effectiveness of the Armed Forces of Ukraine (AFU), in the conditions of widespread Russian aggression, depends on the level of physical training and psycho-emotional state of the defenders of our state. Combat operations are associated with high physical and psycho-emotional loads, which is accompanied by significant energy expenditure and significantly affects the combat readiness, emotional state and endurance of military personnel. Therefore, the priority areas of our state's activity include providing combat participants with full nutrition that meets their energy needs and psycho-emotional state. The nutrition of military personnel must meet the sanitary and hygienic requirements of the body and comply with established national standards, depending on the conditions of service and participation in active combat operations. Violation of the balance between energy expenditure and biologically and physiologically valuable substances that come with food in the diet leads to a deterioration in physical condition, weakening of concentration of attention and increased traumatization. To support the physical and psycho-emotional state of combatants, the nutrition of our country's defenders is being improved, taking into account individual needs, international experience in organizing nutrition for the armed forces of other countries of the world and NATO standards. Rehabilitation of injured combatants in sanatorium-resort facilities is based on providing servicemen with individual full-fledged nutrition, to ensure the regeneration of the physiological state of the body and the rapid restoration of the functioning of all organs and systems using natural healing resources, such as climatotherapy, peloidotherapy, thalassotherapy, heliotherapy, mineral waters of various types. Therefore, the problem of expanding the range of dishes, to restore energy balance in combat conditions, treatment and comprehensive rehabilitation after injuries, taking into account the individual needs of servicemen, is relevant and requires special attention to preserve health and return combatants to military service or work.
References
Крупка Н.О., Брейдак О.А., Лотоцька-Дудик У.Б. Порівняльна характеристика сухих пайків військовослужбовців України та країн–членів НАТО. Актуальні проблеми профілактичної медицини: зб. наук. пр. // Львів: Львів. нац. мед. ун-т ім. Д. Галицького. 2023. Вип. 25. С. 61-72. (дата звернення 15.09.2025), (Україна).
Товма Л.Ф., Морозов І.Є., Касьянов І.В., Мясников О.В. Обґрунтування необхідності формування бойових сухих пайків і раціонів харчування для забезпечення сил сектору безпеки і оборони України. Збірник наукових праць національної академії, національної гвардії України. 2023. Вип. 2 (42). С. 113-118. URL: https://doi.org/10.33405/2409-7470/2023/2/ 42/293 391 (дата звернення 15.09.2025), (Україна).
Чорна В.В., Козярін І.П., Подолян В.М., Івашкевич Є.М., Гудзевич Л.С. Гігієнічна оцінка та вимоги до індивідуальних пайків харчування військовослужбовців країн НАТО та ЗСУ. URL: https://library.dmed.org.ua/ uploads/files/2023-09/1695804067_suchasni-vymogy-do-kharchuvannia viiskovykh-ukrainy.pdf (дата звернення 20.09.2025), (Україна).
Раціони добового польового набору продуктів – ДПНП-Р. Технічні умови ТУ У 10.8-00034022-201:2018. Чинний від 04.10.18. Міністерство оборони України, 2018. 45 с. URL: https://www.mil.gov.ua/content/ddz/TY_2018/tu_sp. PDF (дата звернення 25.09.2025), (Україна).
Наказ Міністерства оборони України від 29.04.2020 № 140 "Про затвердження поряд¬ку застосування каталогу продуктів харчування". URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0444-20 (дата звернення 25.09.2025), (Україна).
Товма Л.Ф. Морозов І.Є. Методика формування раціонів харчування для військовослужбовців з індивідуальними потребами: збірник наукових праць національної академії, національної гвардії України. 2022. Вип. 2. c. 84-93. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/znpavs_2022_2_14 (дата звернення 25.09.2025), (Україна).
Чорна В.В., Крупка Н.О., Лотоцька-Дудик У.Б. Сучасні вимоги до нутрієнтного складу харчування та стану продовольчого забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України // Вісник Вінницького нац. мед. університету, 2023, т. 27, №2. с. 313-318. URL: https://doi.org/10.31393/reports-vnmedical-2023-27(2) -23 (дата звернення 28.09.2025), (Україна).
Притульська Н.В., Карпенко П.О., Кравченко М.Ф., Гніцевич В.А., Федорова Д.В., Юдіна Т.І. // Науково-практичні аспекти розроблення харчових продуктів для військовослужбовців / Наукові праці Нац. ун-у харч. технологій. - 2017. - Т. 23, № 5(2). - С. 169-185. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ Npnukht_2017_23_5%282%29__23 (дата звернення 28.09.2025), (Україна).
Пат. на корисну модель 120339 Україна, МПК A23С 11/10 (2006.01). Спосіб приготування рослинного молока з горіхів / Д’яконова А.К., Степанова В.С.; власник Одес. Нац. акад. харч. технологій. – № u201704995; заявл. 23.05.2017; опубл. 25.10.2017, Бюл. № 20. (дата звернення 02.10.2025), (Україна).
Пат. на корисну модель 116420 Україна, МПК (2017.01) A23L 23/00, A23L 25/00. Композиція інгредієнтів для виробництва зеленого горіхового соусу / Д’яконова А.К., Степанова В.С.; власник Одес. Нац. акад. харч. технологій. – № u201610365; заявл. 11.10.2016; опубл. 25.05.2017, Бюл. № 10.
(дата звернення 02.10.2025), (Україна).
Krupka N.O., Breydak O.A., Lototska-Dudyk U.B. (2023). Comparative characteristics of dry rations of military personnel of Ukraine and NATO member countries. [Current problems of preventive medicine ,collection of scientific works // Lviv. National Medical University named after D. Halytsky. Issue 25. pp. [61-72]. (access date 15.09.2025), (In Ukrainian).
Tovma L.F., Morozov I.YE., Kasʹyanov I.V., Myasnykov O.V. (2023). Obgruntuvannya neobkhidnosti formuvannya boyovykh sukhykh paykiv i ratsioniv kharchuvannya dlya zabezpechennya syl sektoru bezpeky i oborony Ukrayiny. [Justification of the need for the formation of combat dry rations and food rations to ensure the forces of the security and defense sector of Ukraine]. Collection of scientific papers of the national academy, national guard of Ukraine. Vyp. 2 (42). pp. [113-118]. DOI: https://doi.org/10.33405/2409-7470/2023/2/42/293391 (access date 15.09.2025), (In Ukrainian).
Chorna, V.V., Kozyarin, I.P., Podolian, V.M., & Hudzevych, L.S. (2023). Hygienic assessment and requirements for individual food rations for military personnel of NATO countries and the Armed Forces of Ukraine. [Hygienical estimation and requirement to the individual rations of feed of servicemen of countries of NATO and ZSU Ukraine]. In: Modern aspects of science: 28th volume of the international collective monograph. Mezinarodni Ekonomicky Institut s.r.o. Jesenice (Czech Republic): Vedecka perspektiva, 8.2, pp. [489-508]. (access date 20.09.2025), (In Ukrainian).
Daily field food rations – DPNP-R. (2018). [Technical conditions TU U 10.8-00034022-201:2018. Effective from 04.10.18. Ministry of Defense of Ukraine 45 p] DOI: https://www.mil.gov.ua/content/ddz/TY_2018/tu_sp PDF (access date 25.09.2025), (In Ukrainian).
Order of the Ministry of Defense of Ukraine dated 04/29/2020 No. 140 [On Approval of the Procedure for Applying the Food Catalog]. DOI: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0444-20 (access date 25.09.2025), (In Ukrainian).
Tovma L.F., Morozov I.E. (2022). Methodology for forming food rations for military personnel with individual needs. [Collection of scientific papers of the national academy, national guard of Ukraine]. Issue 2. pp. [84-93]. DOI: http://nbuv.gov.ua/UJRN/znpavs_2022_2_14 (access date 25.09.2025), (In Ukrainian).
Chorna, V.V., Krupka, N.O., & Lototska-Dudyk, U.B. (2023). [Current requirements for the nutrient composition of food and the state of food supply for servicemen of the Armed Forces of Ukraine]. Reports of Vinnytsia national medical university, 27(2), pp. [313-318]. DOI: https://doi.org/10.31393/reports-vnmedical-2023-27(2)-23 (access date 28.09.2025), (In Ukrainian).
Prytulska N.V., Karpenko P.O., Kravchenko M.f., Hnitsevich V.A., Fedorova D.V., Yudina T.I. (2017). Scientific and practical aspects of the development of food products for military personnel. [Directions of nutritional correction of the nutrition of military personnel in extreme conditions]. Scientific works of the national university of food technologies. Vol. 23, no. 5(2). - pp. [169-185]. DOI: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2017_23_5(2)__23. (access date 28.09.2025), (In Ukrainian).
D’yakonova A.K., Stepanova V.S. (2017). Utility model patent 120339 Ukraine, MPK A23S 11/10 (2006.01). Method of preparing vegetable milk from nuts. [Expanding the range of dishes for vegetarians and vegans, you can offer products developed based on walnuts - plant-based milk] / owner Odessa. National acad. of food technologies. – No. u201704995; filed 23.05.2017; published 25.10.2017, Bull. No. 20. (access date 02.10.2025), (In Ukrainian).
D’yakonova A.K., Stepanova V.S. (2017). Utility model patent 116420 Ukraine, IPC (2017.01) A23L 23/00, A23L 25/00. Composition of ingredients for the production of green nut sauce. [Balancing the content of proteins and polyunsaturated fatty acids due to walnuts, chia seeds and plant milk]. / owner Odessa. National acad. of food technologies. – No. u201610365; filed 11.10.2016; published 25.05.2017, Bull. No. 10. (access date 02.10.2025), (In Ukrainian).

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

