ЕКОНОМІЧНИЙ АНАЛІЗ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ТУРИСТИЧНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ В УКРАЇНІ

Ключові слова: туристична індустрія, готельні мережі, тенденції змін, туристичний збір, заклади ресторанного господарства

Анотація

Стаття присвячена актуальним питанням, пов’язаним з діяльністю підприємств туристичної інфраструктури під час воєнного стану в Україні. Систематизовано тенденції перспектив розвитку туристичної та готельно-ресторанної сфери, досліджено переорієнтацію акцентів попиту на відпочинок в межах країни, визначено потреби розширення національного номерного фонду, тренди закладів громадського харчування на основі клієнтських вподобань. Розглянуто актуальні тенденції закладів готельного та ресторанного господарства, перспективні різновиди закладів з надання послуг розміщення, динаміку податкових надходжень туристичної галузі протягом 2021-2023 рр. та надходження від видів туристичної діяльності, кількість платників податків юридичних та фізичних осіб протягом 2021-2024 рр., середню кількість відкритих закладів громадського харчування у 2024 р. Встановлено значний попит на короткострокові подорожі з більшою частотою і з меншою глибиною бронювання, потреби споживачів на проживання в приміщеннях, обладнаних можливостями для самостійного приготування їжі та іншими зручностями.

Посилання

Андренко І. Б. Шестірко А. А. Особливості функціонування готельних ланцюгів в Україні. Торгівля і ринок України. 2023. № 2(54). DOI: 10.32782/ 2524-0072/2022-40-6.

Безуглий В. В., Грушка В. В., Суматохіна І. М. Специфіка функціонування туристичної галузі України в умовах воєнного стану. Економіка та суспільство. 2024. №63. DOI: 10.32782/2524-0072/2024-63-5.

Галасюк С. Кондо-готель як новий формат провадження готельного бізнесу в Україні. Економіка та суспільство. 2024. № 60. URL: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-60-14.

Державна служба статистики України. URL: https://www.ukrstat.gov.ua/.

Дмитренко О.О., Перерва М.І. Формування системи обліку фінансових результатів у готельному бізнесі. Технології та техніки друкарства. 2020. № 2(74). С. 53–60.

Малюга Л. М., Гоменюк М. О., Пархоменко Л. А. Статистика обліку доходів і витрат в управлінні підприємствами сфери обслуговування. Економіка та суспільство. 2023. № 47. URL: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-47-54.

Огляд готельного ринку України 2024 : за даними аналітичних досліджень Ribas Hotels. URL: https://ribashotelsgroup.ua/book/.

Осіпчук А. Механізм активізації туристичного потенціалу. Економіка та суспільство. № 64. 2024. https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-64-112.

Полотай Б. Я., Жмур-Клименко Б. В. Ресторанний бізнес під час війни. Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі. 2022. № 7. С. 37-42. URL: https://doi.org/10.32782/tourismhospcee-7-5.

Романуха О. М., Шаповалова І. В., Шуляк Н. В. Тенденції розвитку світового ринку готельних послуг та місце України в ньому. Економіка та суспільство. 2022. Випуск 40. DOI: 10.33274/2079-4762-2023-54-2-27-36.

Туристична статистика України : офіційний сайт ДАРТ. URL: https://www.tourism.gov.ua/blog/za-9-misyaciv-2024-roku-do-derzhavnogo-byudzhetu-vid-turistichnoyi-galuzi-nadiyshlo-ponad-2-mlrd-grn.

Український ринок HORECA: основні показники, проблеми та тенденції розвитку. URL: https://drive.google.com/file/d/13BljyT4-mrwmBaQxspatwXAVW_fk9QmH/view.

Tsypko V., Shcherbakova N., Ivanchuk S., Tyshchenko S., Chernyshova T., Sakovska O. An analysis of the development, current state, and future prospects of mobile communications for the travel and hospitality industries. In: Khamis, R., Buallay, A. (eds) AI in Business: Opportunities and Limitations. Studies in Systems, Decision and Control. 2024. Vol. 515. Springer, Cham. P. 391-401. URL: https://doi.org/10.1007/978-3-031-48479-7_33.

Andrenko I. B. Shestirko A. A. (2023) Osoblyvosti funktsionuvannia hotelnykh lantsiuhiv v Ukraini [Peculiarities of the functioning of hotel chains in Ukraine]. Torhivlia i rynok Ukrainy – Trade and Market of Ukraine. vol. 2(54). DOI: 10.32782/ 2524-0072/2022-40-6.

Bezuhlyi V., Hrushka V., Sumatokhina I. (2024) Spetsyfika funktsionuvannia turystychnoi haluzi Ukrainy v umovakh voiennoho stanu [Specifics of the functioning of the tourism industry of Ukraine under martial law]. Ekonomika ta suspilstvo –Economy and Society. vol. 63. DOI: 10.32782/2524-0072/2024-63-5.

Halasiuk, S. (2024) Kondo-hotel yak novyi format provadzhennia hotelnoho biznesu v Ukraini [Condo-hotel as a new format for conducting hotel business in Ukraine]. Ekonomika ta suspilstvo – Economy and Society. vol. 60. Available at:: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-60-14 (accessed December 15, 2024)

Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy [State Statistics Service of Ukraine]. Available at: https://www.ukrstat.gov.ua/ (accessed December 14, 2024)

Dmytrenko O.O., Pererva M.I. (2020) Formuvannia systemy obliku finansovykh rezultativ u hotelnomu biznesi [Formation of a system for accounting for financial results in the hotel business]. Tekhnolohii ta tekhniky drukarstva –Printing technologies and techniques. vol. 2(74). P. 53–60.

Maliuha L., Homeniuk M., Parkhomenko L. (2023) Statystyka obliku dokhodiv i vytrat v upravlinni pidpryiemstvamy sfery obsluhovuvannia [Statistics of accounting for income and expenses in the management of service enterprises]. Ekonomika ta suspilstvo – Economy and society. vol. 47. Available at: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-47-54 (accessed December 16, 2024)

Ohliad hotelnoho rynku Ukrainy 2024 : za danymy analitychnykh doslidzhen Ribas Hotels [Hotel Market Review of Ukraine 2024: based on analytical research by Ribas Hotels]. Available at: :https://ribashotelsgroup.ua/book/ (accessed December 14, 2024)

Osipchuk A. (2024) Mekhanizm aktyvizatsii turystychnoho potentsialu [Mechanism of activation of tourism potential]. Ekonomika ta suspilstvo – Economy and society. vol. 64. Available at: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-64-112 (accessed December 14, 2024)

Polotai B. Ya., Zhmur-Klymenko B. V. (2022) Restorannyi biznes pid chas viiny [Restaurant business during the war]. Industriia turyzmu i hostynnosti v Tsentralnii ta Skhidnii Yevropi – Tourism and hospitality industry in Central and Eastern Europe. vol. № 7. S. 37-42. Available at: https://doi.org/10.32782/tourismhospcee-7-5 (accessed December 10, 2024)

Romanukha O. M., Shapovalova I. V., Shuliak N. V. (2022) Tendentsii rozvytku svitovoho rynku hotelnykh posluh ta mistse Ukrainy v nomu [Trends in the development of the world hotel services market and Ukraine's place in it]. Ekonomika ta suspilstvo – Economy and society. vol. 40. DOI: 10.33274/2079-4762-2023-54-2-27-36.

Turystychna statystyka Ukrainy : ofitsiinyi sait DART [Tourism Statistics of Ukraine: official website of DART]. Available at: https://www.tourism.gov.ua/blog/za-9-misyaciv-2024-roku-do-derzhavnogo-byudzhetu-vid-turistichnoyi-galuzi-nadiyshlo-ponad-2-mlrd-grn (accessed December 15, 2024)

Ukrainskyi rynok HORECA: osnovni pokaznyky, problemy ta tendentsii rozvytku [Ukrainian HORECA market: main indicators, problems and development trends]. Available at: https://drive.google.com/file/d/13BljyT4-mrwmBaQxspatwXAVW_fk9QmH/view (accessed December 14, 2024)

Tsypko V., Shcherbakova N., Ivanchuk S., Tyshchenko S., Chernyshova T., Sakovska O. (2024) An analysis of the development, current state, and future prospects of mobile communications for the travel and hospitality industries. In: Khamis, R., Buallay, A. (eds) AI in Business: Opportunities and Limitations. Studies in Systems, Decision and Control. Vol. 515. Springer, Cham. P. 391-401. Available at: https://doi.org/10.1007/978-3-031-48479-7_33 (accessed December 20, 2024)

Переглядів статті: 0
Завантажень PDF: 0
Опубліковано
2024-11-25
Як цитувати
Валінкевич, Н., & Осіпчук, А. (2024). ЕКОНОМІЧНИЙ АНАЛІЗ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ТУРИСТИЧНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ В УКРАЇНІ. Економіка та суспільство, (69). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-69-153
Розділ
ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННА СПРАВА

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають