THE ARGUMENTATION OF THE TAX BURDEN IN THE RESTAURANT INDUSTRY FACILITIES

Keywords: taxes, tax system of Ukraine, tax forms, tax burden, private entrepreneur, restaurants, the common system of taxation, the simplified system of taxation

Abstract

The article compares various tax forms and tax systems with the purpose of determining the tax burden in Ukraine and the perspectives of budget replenishment using these approaches. The theme of taxation is connected to the characteristics of the promising restaurant industry, which creates numerous workplaces for the local population and demonstrates significant revenues. The relevance of the publication is justified with the role of high tax burden indicators in the creation of additional pressure on modern Ukrainian businesses, including various types of restaurants, which experience hardships during the war. The article analyzes the role of the government in the process of filling the national budget and solving the problem of tax evasion by entrepreneurs. The methodology for this publication is based on the quantitative research design, involving calculations, and the estimation of the data model, created under constant conditions, but with variable forms of taxation and different tax burdens. At the same time, the principles of analytical research are used in the cases when it is necessary to build connections between the received information and its potential influence on the economy of Ukraine and its entrepreneurs. During the evaluation of current tax evasion approaches, the author specifies the weaknesses that prevent the control of this issue on the national level and clarifies the potential defects of the tax system. Moreover, the article proposes the most effective recommendations for the improvement of integrity and efficacy of doing business in Ukraine, taking into consideration all the tax laws and avoiding any illegal approaches to accounting or commercial management. In general, the main advantageous consequences of transforming the Ukrainian tax system are the clarity of entrepreneurship, the lower tax burden, needed to improve the stability of work during the war and post-war periods, the support of local businesses, and the potential growth of their profitability. The use of recommendations as a practical improvement to the system of taxation will also minimize the unfairness of tax distribution between small, medium-sized, and large companies in the restaurant industry and other spheres of the Ukrainian economy.

References

Ватаманюк О.С. Методика та прагматизм розрахунку податкового навантаження на великих платників податків України. Науковий вісник Херсонського державного університету. 2014. Вип. 9-1. С. 160-164. URL: http://www.ej.kherson.ua/journal/economic_09-1/36.pdf. (дата звернення: 22.08.2024).

Держстат України. Коди виду економічної діяльності за КВЕД. Київ, 2011. URL: https://kved.ukrstat.gov.ua. (дата звернення: 22.08.2024).

Костюк У.З., Савчук Т.В., Хома С.В. Облік на підприємствах ресторанного господарства: Теоретичний аспект. Причорноморські Економічні Студії. 2021. Вип. 6. С. 144-148. DOI: https://doi.org/10.32843/bses.63-22.

Левицька І. В., Климчук А.О., Захарова С.Г. Оподаткування підприємств в контексті повоєнного стимулювання Економічного розвитку України. Академічний огляд. 2023. №2. Вип. 59. С. 143-154. DOI: https://doi.org/10.32342/2074-5354-2023-2-59-10.

Матвійчук Н.М., Теслюк С.А., Плоскіна А., Писарчук Д. Реформування спрощеної системи оподаткування в умовах воєнного стану. Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки. 2023. №2. С. 29-36. DOI: https://doi.org/10.29038/2786-4618-2023-02-29-36

Мелень О.В. Організація бухгалтерського обліку готельно-ресторанного бізнесу: Теоретичні аспекти. Східна Європа: Економіка, бізнес та управління. 2017. № 6. Вип. 11. С. 324-328. URL: http://www.easterneurope-ebm.in.ua/journal/11_2017/63.pdf. (дата звернення: 22.08.2024).

Новак Н.Г., Башинська І.О. Особливості обліку у готельно-ресторанному бізнесі. Економіка, фінанси і право. 2018. №6. C. 17-19. URL: http://dspace.opu.ua/jspui/handle/123456789/7822. (дата звернення: 22.08.2024).

Парфенюк Т.В., Яструбський М.Я. Особливості застосування спрощеної системи оподаткування в Україні в умовах воєнного часу. Економіка та суспільство. 2022. №44. С. 1-7. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-44-27

Податковий кодекс України : Стаття 292. Порядок визначення доходів та їх склад для платників єдиного податку першої - третьої груп / Державна податкова служба України. URL: https://tax.gov.ua/nk/rozdil-xiv--spetsialni-podat/edynyi-podatok. (дата звернення: 22.08.2024).

Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю : Закон України від 08.03.2024 р. №2275-VIII / Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2275-19#Text. (дата звернення: 22.08.2024).

Чинчик А.А. Податкова політика та механізм її формування і реалізації. Інтелект ХХІ. 2021. №1. С. 68-71. DOI: https://doi.org/10.32782/2415-8801/2021-1.13

Ярмоліцька О.В. Вплив особливостей обліку і оподаткування на управління діяльністю закладів (підприємств) ресторанного господарства. Економіка і управління: Збірник наукових праць. 2023. Вип. 54. С. 87-95. DOI: https://doi.org/10.32703/2664-2964-2023-54-87-95.

Vatamaniuk O. S. (2014). Metodyka ta prahmatyzm rozrakhunku podatkovoho navantazhennia na velykykh platnykiv podatkiv Ukrainy [The methodology and pragmatism of calculating the tax burden for large taxpayers in Ukraine]. Naukovyi Visnyk Khersonskoho Derzhavnoho Universytetu – The Scientific Bulletin of the Kherson State University, vol. 9(1). pp. 160-164. Available at: http://www.ej.kherson.ua/journal/economic_09-1/36.pdf. (Accessed: August 22, 2024).

Derzhstat Ukrainy – The State Statistics Service of Ukraine. (2011). Kody vydu ekonomichnoi diialnosti za KVED [The codes of types of economic activity according to NACE]. Ukrstat. Available at: https://kved.ukrstat.gov.ua. (Accessed: August 22, 2024).

Kostiuk U. Z., Savchuk T. V., & Khoma S.V. (2021). Oblik na pidpryiemstvakh restorannoho hospodarstva: Teoretychnyi aspect [Accounting at restaurants: The theoretical aspect]. Prychornomorski Ekonomichni Studii – Black Sea Economic Studios, vol. 6. pp. 144-148. DOI: https://doi.org/10.32843/bses.63-22. (Accessed: August 22, 2024).

Levytska I. V., Klymchuk A. O., & Zakharova S. H. (2023). Opodatkuvannia pidpryiemstv v konteksti povoiennoho stymuliuvannia ekonomichnoho rozvytku Ukrainy [The taxation of enterprises in the context of post-war stimulation of the economic development of Ukraine]. Akademichnyi ohliad – The Academic Review, vol. 2(59), pp. 143-154. DOI: https://doi.org/10.32342/2074-5354-2023-2-59-10. (Accessed: August 22, 2024).

Matviichuk N. M., Tesliuk S. A., Ploskina A., & Pysarchuk D. (2023). Reformuvannia sproshchenoi systemy opodatkuvannia v umovakh voiennoho stanu [The reformation of the simplified system of taxation in the conditions of the war period]. Ekonomichnyi chasopys Volynskoho natsionalnoho universytetu imeni Lesi Ukrainky – The Economic Journal of the Volyn National University named after Lesya Ukrainka, vol. 2, pp. 29-36. DOI: https://doi.org/10.29038/2786-4618-2023-02-29-36. (Accessed: August 22, 2024).

Melen O. V. (2017). Orhanizatsiia bukhhalterskoho obliku hotelno-restorannoho biznesu: Teoretychni aspekty [The organization of accounting processes of hotel and restaurant business: Theoretical aspects]. Skhidna Yevropa: Ekonomika, biznes ta upravlinnia – Eastern Europe: Economics, Business, and Management, vol. 6(11), pp. 324-328. Available at: http://www.easterneurope-ebm.in.ua/journal/11_2017/63.pdf. (Accessed: August 22, 2024).

Novak N. H., & Bashynska I. O. (2018). Osoblyvosti obliku u hotelno-restorannomu biznesi [The specifications of hotel and restaurant business accounting]. Ekonomika, finansy i pravo – Economics, Finances, and Law, vol. 6. pp. 17-19. Available at: http://dspace.opu.ua/jspui/handle/123456789/7822. (Accessed: August 22, 2024).

Parfeniuk T. V., & Yastrubskyi M.I. (2022). Osoblyvosti zastosuvannia

sproshchenoi systemy opodatkuvannia v Ukraini v umovakh voiennoho chasu [The specifications of using a simplified system of taxation in Ukraine in the conditions of the war period]. Ekonomika ta suspilstvo – Economics and Society, Vol. 44, pp. 1-7. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-44-27. (Accessed: August 22, 2024).

Podatkovyi kodeks Ukrainy – The Tax Code of Ukraine. Article 292, Poriadok vyznachennia dokhodiv ta yikh sklad dlia platnykiv yedynoho podatku pershoi - tretoi hrup [The Order of determining profits and their structure for taxpayers of the single tax from first – third groups]. The State Tax Service of Ukraine. Available at: https://tax.gov.ua/nk/rozdil-xiv--spetsialni-podat/edynyi-podatok. (Accessed: August 22, 2024).

Verkhovna Rada Ukrainy. (2024). Pro tovarystva z obmezhenoiu ta dodatkovoiu vidpovidalnistiu [About limited liability and additional liability companies], Zakon Ukrainy vid 08.03.2024, №2275-VIII. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2275-19#Text. (Accessed: August 22, 2024).

Chynchyk A. A. (2021). Podatkova polityka ta mekhanizm yii formuvannia i realizatsii [The tax politics and mechanisms of its formation and realization]. Intelekt XXI – Intellect XXI, Vol. 1, pp. 68-71. DOI: https://doi.org/10.32782/2415-8801/2021-1.13. (Accessed: August 22, 2024).

Yarmolitska O. V. (2023). Vplyv osoblyvostei obliku i opodatkuvannia na upravlinnia diialnistiu zakladiv (pidpryiemstv) restorannoho hospodarstva [The influence of accounting specifications and taxation on the management of activity of establishments (enterprises) in the restaurant industry]. Ekonomika i upravlinnia: Zbirnyk naukovykh prats – Economics and Management: A Collection of Scientific Works, Vol. 54. pp. 87-95. DOI: https://doi.org/10.32703/2664-2964-2023-54-87-95. (Accessed: August 22, 2024).

Article views: 6
PDF Downloads: 4
Published
2024-07-29
How to Cite
Dmytruk, D., & Honchar, L. (2024). THE ARGUMENTATION OF THE TAX BURDEN IN THE RESTAURANT INDUSTRY FACILITIES. Economy and Society, (65). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-65-113
Section
HOTEL AND RESTAURANT BUSINESS