ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ СИСТЕМИ КОНТРОЛІНГУ В ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОМУ БІЗНЕСІ: АСПЕКТНИЙ АНАЛІЗ

Ключові слова: контролінг, система контролінгу, готельно-ресторанний бізнес, управління трудовими ресурсами, управління фінансовими ресурсами, управління виробничими ресурсами

Анотація

У статті розкрито поняття «контролінг» та контекст, який його характеризує. Розглянуто систему контролінгу в готельно-ресторанному бізнесу і її особливості, зважаючи на протікання бізнес-процесів на підприємстві. Здійснено аналіз структурної системи функціонування системи контролінгу в закладах гостинності. Визначено процеси, які повинна регулювати система контролінгу. Особливу увагу приділено результатам аналізу ефективності застосування трудових ресурсів на прикладі конкретного підприємства сфери гостинності, на основі якого визначено як зовнішнє середовище вплинуло на досліджувані показники. На основі проведеного аналізу здійснено порівняльний аналіз середньої зарплати на території України за різними показниками. Враховуючи результати аспектного аналізу, зроблено висновки, що для сфери управління трудовими ресурсами необхідно створення ефективної системи контролінгу на підприємстві.

Посилання

Борисов А.Б. Большой экономический словарь. Москва : Книжный мир, 2010. 860 с.

Вайсман А. Стратегия маркетинга: 10 шагов к успеху; Стратегия менеджмента: 5 факторов успеха : [Пер. с нем.]. Москва : АО «Интерэксперт» : Экономика, 1995. 343 с.

Герасименко В.М. Роль контролінгу в системі управління високотехнологічним підприємством. Вісник економіки транспорту і промисловості. 2018. № 62. С. 285–289.

Данилочкина Н.Г. Контроллинг как инструмент управления предприятия. Москва : Аудит, ЮНИТИ, 2001. 279 с.

Майер Э. Контроллинг как система мышления и управления, Москва : Финансы и статистика, 1992. 96 с.

Манн Р., Майнер Э. Контроллинг для начинающих. Система управления прибылью: Пер. с нем. Ю.Г. Жукова / Под ред. и с предисл. д-ра экон. наук В.Б. Ивашкевича. 2-е изд., перераб. и доп. Москва : Финансы и статистика, 2004. 304 с.

Хан Д. Планирование и контроль: концепция контроллинга [пер. с нем.]. Москва : Наука, 1978.

Фольмут Х. Инструменты контроллинга от А до Я. Москва : Финансы и статистика, 2003.

Микитюк Н.О. (2006) Створення системи контролінгу як спосіб підвищення ефективності управління підприємствами. Менеджмент та підприємництво в Україні: етапи становлення і проблеми розвитку. URL: http://ena.lp.edu.ua:8080/bitstream/ntb/30370/1/Vis_570_Menedgment.%2042-46.pdf

Гончар Л.О., Аухімік О.В. (2020) Система контролінгу в готельно-ресторанному бізнесі: теоретико-прикладний аспект. The 4th International scientific and practical conference “Fundamental and applied research in the modern world” (November, 18-20) BoScience Publisher, Boston, USA. 1036 p. РР. 433-439. URL: https://sci-conf.com.ua/iv-mezhdunarodnaya-nauchno-prakticheskaya-konferentsiya-fundamental-and-applied-research-in-the-modern-world-18-20-noyabrya-2020-goda-boston-ssha-arhiv/

Середня заробітна плата за видами економічної діяльності по місяцях (н.д.). URL: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2005/gdn/Zarp_ek_m/Zp_ek_m_u/arh_zpm_u.html

Середньомісячна заробітна плата штатних працівників за видами економічної діяльності (н.д.). URL: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2021/gdn/szpshp/arh_szp_ed_u.html

Середня заробітна плата за регіонами за місяць (н.д.). URL: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2005/gdn/reg_zp_m/reg_zpm_u/arh_zpm_u.htm

Borisov A.B. (2010) Bol'shoy ekonomicheskiy slovar' [The Big Economic Dictionary]. Moscow: Book World. (in Russian)

Vaysman A. (1995) Strategiya marketinga: 10 shagov k uspekhu; Strategiya menedzhmenta: 5 faktorov uspekha [Marketing strategy: 10 steps to success; Management strategy: 5 success factors]: [Trans. from German]. Moscow: Interexpert JSC: Economics, Success. (in Russian)

Herasymenko V. M. (2018) Rol' kontrolinhu v systemi upravlinnya vysokotekhnolohichnym pidpryyemstvom [The role of controlling in the management system of a high-tech enterprise]. Bulletin of Transport and Industry Economics, № 62, pp. 285–289. [in Ukrainian]

Danilochkina N.G. (2001) Kontrolling kak instrument upravleniya predpriyatiya [Controlling as an enterprise management tool]. Moscow: Audit, UNITY. (in Russian)

Mayer E. (1992) Kontrollihg kak systema myshleniya y upravleniya [Controlling as a system of thinking and management]. Moscow: Finance and statistics. (in Russian)

Mann R., Mayner E. (2004) Kontrolling dlya nachinayushchikh. Sistema upravleniya pribyl'yu [Controlling for beginners. Profit Management System]: Per. s nem. Yu.G. Zhukova / Pod red. i s predisl. d-ra ekon. nauk V.B. Ivashkevicha. 2-e izd., pererab. i dop. statistika [Trans. from German Yu.G. Zhukova/Ed. And with a foreword. Dr. Econ. sciences V.B. Ivashkevich. 2nd ed., Redesign. and additional]. Moscow: Finance and statistics. (in Russian)

Han D. (1978) Planirovanie i kontrol: kontseptsiya kontrollinga [Trans. from German]. Moscow: Science. (in Russian)

Folmut H. (2003) Instrumentyi kontrollinga ot A do YA. Moscow: Finance and statistics. (in Russian)

Mykytyuk N.O. (2006) Stvorennya systemy kontrolinhu yak sposib pidvyshchennya efektyvnosti upravlinnya pidpryyemstvamy [Creating a controlling system as a way to increase the efficiency of enterprise management] Management and entrepreneurship in Ukraine: stages of formation and development problems, pp. 42-46. Available at: http://ena.lp.edu.ua:8080/bitstream/ntb/30370/1/Vis_570_Menedgment.%2042-46.pdf (accessed 28 October 2021) [in Ukrainian]

Gonchar L.O., Auximik O.V. (2020) Systema kontrolingu v gotelno-restorannomu biznesi: teoretyko-prykladnyj aspekt. The 4th International scientific and practical conference “Fundamental and applied research in the modern world” (November, 18-20) BoScience Publisher, Boston, USA. 1036 p. RR. 433-439. Available at: https://sci-conf.com.ua/iv-mezhdunarodnaya-nauchno-prakticheskaya-konferentsiya-fundamental-and-applied-research-in-the-modern-world-18-20-noyabrya-2020-goda-boston-ssha-arhiv/ [in Ukrainian]

Serednya zarobitna plata za vydamy ekonomichnoyi diyalnosti po misyacyax [Average salary by type of economic activity by months]. Available at: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2005/gdn/Zarp_ek_m/Zp_ek_m_u/arh_zpm_u.html

Serednomisyachna zarobitna plata shtatnyx pracivnykiv za vydamy ekonomichnoyi diyalnosti [Average monthly salary of full-time employees by type of economic activity]. Available at: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2021/gdn/szpshp/arh_szp_ed_u.html

Serednya zarobitna plata za regionamy za misyacz [Average salary by region per month]. Available at: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2005/gdn/reg_zp_m/reg_zpm_u/arh_zpm_u.htm

Переглядів статті: 198
Завантажень PDF: 298
Опубліковано
2021-10-26
Як цитувати
Гончар, Л., Батченко, Л., & Аухімік, О. (2021). ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ СИСТЕМИ КОНТРОЛІНГУ В ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОМУ БІЗНЕСІ: АСПЕКТНИЙ АНАЛІЗ. Економіка та суспільство, (32). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-32-3
Розділ
ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННА СПРАВА

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають