ЕКОНОМІКА СПІЛЬНОГО СПОЖИВАННЯ НА ПРИКЛАДІ ПЛАТФОРМИ AIRBNB ЯК ПРОЯВ ІНТЕГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ У ГОТЕЛЬНОМУ БІЗНЕСІ
Анотація
Стаття досліджує економіку спільного споживання на прикладі платформи Airbnb як прояв інтеграційних процесів у готельному бізнесі. Дослідження аналізує вплив платформи Airbnb на традиційний готельний сектор, розглядаючи виклики та можливості, які виникають у результаті інтеграції таких інноваційних рішень у туристичну галузь. Особливий акцент зроблено на розкритті проблеми расової дискримінації, юридичних суперечок, а також впливу на регіональну економіку та ринки нерухомості. Розглянуто ключові події в історії розвитку Airbnb, зокрема виклики, пов’язані з фінансуванням, забезпеченням безпеки орендодавців, регуляторними вимогами та взаємодією з місцевою владою в різних країнах. У статті також проаналізовано аналогії між платформами Airbnb та Booking, визначено ключові відмінності їхніх бізнес-моделей та адаптаційні стратегії для готельних підприємств у конкурентному середовищі. Особливу увагу приділено рекомендаціям для регулювання сегмента спільного споживання, спрямованим на підтримку прозорості, забезпечення захисту прав споживачів та стимулювання гармонійного співіснування платформ і традиційних бізнесів у готельній галузі. Аналітичний огляд і приклади адаптації готельних підприємств допомагають окреслити перспективи розвитку інтеграційних процесів у контексті сучасного туристичного ринку.
Посилання
Калайтан Т.В., Данчевська І.Р. Економіка сумісного користування та страхування в індустрії гостинності. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна серія «Економічна». 2023. № 104. С. 58–67. DOI: https://doi.org/10.26565/2311-2379-2023-104-07
Juul M. (2015). The sharing economy and tourism: tourist accommodation. European Parliament Research Service Briefing, Brussels. European Union. 2015. European Parlament: веб-сайт. URL: http://surl.li/njkorh
Airbnb – statistics & facts. 2023. Statista: веб-сайт. URL: https://www.statista.com/study/24578/airbnb-statista-dossier/
Регіональні напрями стратегії кластерного розвитку сфери туризму та гостинності : моногр. / заг. ред.: І.В. Давиденко, О.Л. Михайлюк. Київ : ФОП Гуляєва В.М., 2024. 270 с.
Лей Галлагер. Історія Airbnb: Як троє звичайних хлопців підірвали готельну індустрію. Київ : Book Chef, 2018. 384 с.
Світлинець О. В., Горішевський П. А., Шикіна О. В. Вплив сучасних технологій на розвиток готельно-ресторанного бізнесу: від інтернет-бронювання до цифрового маркетингу. Міжнародний науковий журнал "Інтернаука". Серія: "Економічні науки". 2024. № 6.DOI: https://doi.org/10.25313/2520-2294-2024-6-9977
Oliinyk, O., Dolynska, O., Polova, O., Shykina, O. and Sliusarchuk, O. (2024). Modern, Innovative Approaches to Managing the Quality and Competitiveness of Hospitality and Tourism Businesses. Econ. Aff., 69 (Special Issue): 169–177. URL: http://surl.li/uoweb
Шикіна О.В. Роль інтеграційної діяльності в забезпеченні розвитку готельних мереж : Глобалізаційні процеси : виклики та рішення : матеріали ІХ Міжнародної науково-практичної конференції (Одеса, МГУ, 12 листопада 2024 р.). 2024 р. 243 с. С. 170–172. URL: http://surl.li/kwlphp
Kalaitan T., & Danchevska I. (2023). Sharing economy and insurance in the hospitality industry. Bulletin of V. N. Karazin Kharkiv National University Economic Series, (104), 58–67. DOI: https://doi.org/10.26565/2311-2379-2023-104-07. (in Ukrainian)
Juul, M. (2015). The sharing economy and tourism: tourist accommodation. European Parliament Research Service Briefing, Brussels. Retrieved from http://surl.li/njkorh
Statista (2023). Airbnb – statistics & facts. Retrieved from https://www.statista.com/study/24578/airbnb-statista-dossier/
Davydenko, I. V., & Mykhailiuk, O. L. (Eds.). (2024). Rehionalni napriamy stratehii klasternoho rozvytku sfery turyzmu ta hostynnosti : monohr [Regional directions of cluster development strategy in tourism and hospitality: Monograph]. Kyiv: FOP Huliaieva V. M. p. 270.
Gallagher, L. (2018). Istoriia Airbnb: Yak troie zvychainykh khloptsiv pidirvaly hotelnu industriiu [The Airbnb Story: How three ordinary guys disrupted an industry]. Kyiv: Book Chef. p. 384.
Svitlynets, O. V., Horishevskyi, P. A., & Shykina, O. V. (2024). Vplyv suchasnykh tekhnolohii na rozvytok hotelno-restorannoho biznesu: vid internet-broniuvannia do tsyfrovoho marketynhu [The impact of modern technologies on the development of the hotel and restaurant business: From online booking to digital marketing]. International Scientific Journal "Internauka". Series: Economic Sciences, (6). DOI: https://doi.org/10.25313/2520-2294-2024-6-9977
Oliinyk, O., Dolynska, O., Polova, O., Shykina, O. and Sliusarchuk, O. (2024). Modern, Innovative Approaches to Managing the Quality and Competitiveness of Hospitality and Tourism Businesses. Econ. Aff., 69 (Special Issue): 169–177. URL: http://surl.li/uoweb
Shykina, O. V. (2024). Rol intehratsiinoi diialnosti v zabezpechenni rozvytku hotelnykh merezh [The role of integration activities in ensuring the development of hotel chains]. In Globalization processes: Challenges and solutions (Proceedings of the IX International Scientific and Practical Conference, Odesa, ISU, November 12, 2024) (pp. 170–172).
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.