УПРАВЛІННЯ МАРКЕТИНГОМ ЯК СКЛАДОВА СТРАТЕГІЧНОГО РОЗВИТКУ ТУРИСТИЧНИХ ПІДПРИЄМСТВ

Ключові слова: маркетингова діяльність, туризм, управління, стратегія, інновації

Анотація

У статті досліджено теоретико-методичні аспекти управління маркетингом у сфері туризму та запропоновано практичний інструментарій для його вдосконалення з урахуванням сучасних викликів і тенденцій ринку. Розглянуто особливості маркетингової діяльності туристичних підприємств як важливого стратегічного інструменту, що сприяє підвищенню їх конкурентоспроможності, адаптивності та стійкості до змін у зовнішньому середовищі. Розроблено концептуальну модель управління маркетинговою діяльністю, яка враховує специфіку туристичного бізнесу, динаміку попиту та особливості споживчої поведінки. Особливу увагу приділено впровадженню інноваційних підходів, таких як цифрові технології, автоматизація процесів, підвищення якості сервісу та персоналізації туристичних послуг. Запропоновано напрями вдосконалення маркетингових стратегій, що дозволяють забезпечити сталий розвиток підприємств, оптимізувати витрати та підвищити ефективність їхньої діяльності.

Посилання

Kashchena N., Nesterenko I., Chmil H., Kovalevska N., Velieva V., Lytsenko O. Digitalization of Biocluster Management on Basis of Balanced Scorecard. Journal of Information Technology Management. 2023. Vol. 15. Is.4. P. 80–96. DOI: https://doi.org/10.22059/jitm.2023.94711 URL: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/42412

Альбещенко О.С. Створення регіонального туристичного бренду на прикладі Миколаївської міської територіальної громади. Modern Economics. 2023. No 39. С. 6–10. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V39(2023)-01

Бордун О.Ю. Формування та оптимізація геопросторової системи туристичних потоків: міжнародний, національний, регіональний та локальний рівні : монографія. Львів : ЛНУ імені Івана Франка, 2019. 344 с.

Борисюк О.А., Дудник І.М., Беркова О.П. Географічний регіон як об’єкт туристичного маркетингу. Вісник Київського національного університету імені тараса Шевченка. Серія: Географія. 2019. Вип. 4 (74). С. 23–31.

Величко Т.Г. Основні напрями стратегічного управління підприємством в умовах сталого розвитку. Агросвіт. 2020. № 7. С. 92–96.

Забуранна Л.В. Особливості комплексу маркетингу на підприємствах сфери туризму. Актуальні проблеми економіки. 2017. №10 (112). С. 58–65.

Кащена Н.Б., Нестеренко І.В. Цифровізація та екологізація інноваційного розвитку бізнесу: маркетингові аспекти повоєнного відновлення. Маркетинг у підприємництві, біржовій діяльності та торгівлі в SMART-суспільстві: управлінський, інноваційний та методичний виміри : колективна монографія / За наук. ред. І.В. Перевозової. Львів: Видавець Кошовий Б.-П.О., 2023. С. 482–504. URL: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/31522

Кащена Н.Б., Чміль Г.Л. Концептуальні основи оцінки вартості капіталу підприємств роздрібної торгівлі. Економічна стратегія і перспективи розвитку сфери торгівлі та послуг. 2012. Вип. 2. С. 38–45.

Коломицева О.В., Васильченко Л.С., Пепчук С.М. Маркетингові комунікації підприємства: стратегічні вектори розвитку в епоху цифрової економіки: монографія. Черкаси: видавець Гордієнко Є. І., 2022. 455 с.

Лебедєв І.В. Нормативно-правове регулювання діяльності туристичних підприємств в Європейському Союзі. Економіка та управління підприємствами. 2020. Вип. 45. С. 121–127. DOI: https://doi.org/10.32843/infrastruct45-20

Нестеренко І.В. Актуальні проблеми обліку та аудиту інвестиційної діяльності підприємства. Економічна стратегія і перспективи розвитку сфери торгівлі та послуг. 2011. Вип. 2. С. 61–68. URL: https://repo.btu.kharkov.ua/bitstream/123456789/18734/1/esprstp_2011_2_12.pdf

Савицька Н.Л., Чміль Г.Л., Джгуташвілі Н.М. Клієнторієнтоване управління в готельно-ресторанному бізнесі: монографія. Харків: Видавець Іванченко І. С., 2021. 209 с. URL: https://repo.btu.kharkov.ua/bitstream/123456789/905/1/Monografiya%20Sa vicka%20N.L.%2c%20Chmil%20G.L.%2c%20Dzhgutashvili%20N.M..pdf

Хитра О. Туристичний брендинг в умовах економіки вражень. Економіка та суспільство. 2022. № 42. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-42-64

Чміль Г.Л. Аналіз діяльності компанії в індустрії гостинності. Інвестиції: практика та досвід. 2020. № 15–16. С. 47–50. DOI: 10.32702/2306-6814.2020.15-16.47

Чміль Г.Л. Обґрунтування інструментів дослідження маркетингової інноваційної активності компанії індустрії гостинності на ринку. Економіка та держава. 2020. № 8. С. 62–65. DOI: 10.32702/2306-6806.2020.8.62

Чміль Г.Л. Соціальний медіа маркетинг як інструмент просування послуг підприємства індустрії гостинності. Ефективна економіка. 2020. № 8. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/8_2020/57.pdf DOI: 10.32702/2307-2105-2020.8.55

Чміль Г.Л., Верзілова Г.Р. Теоретичні аспекти організації аудиту маркетингу на торговельному підприємстві. Інститут бухгалтерського обліку, контроль та аналіз в умовах глобалізації. 2020. Вип. 1. С. 89–97. DOI: https://doi.org/10.35774/ibo2020.01.089

Чміль Г.Л., Горошанська О.О. Факторний аналіз оборотності капіталу підприємства. Бізнес Інформ. 2014. № 6. С. 140–144. URL: https://www.business-inform.net/export_pdf/business-inform-2014-6_0-pages-140_144.pdf

Чміль Г.Л., Джгуташвілі Н.М. Цифровізація управління клієнтським досвідом у готельно-ресторанній індустрії. Бізнес Інформ. 2020. № 8. С. 237–245. DOI: https://doi.org/10.32983/2222-4459-2020-8-237-245

Шуканова А.А., Федій О.А., Шуканов П.В. Особливості пристосування до умов пандемії суб’єктів туристичної діяльності. Інвестиції: практика та досвід. 2021. №. 18. С. 19–24. DOI: https://doi.org/10.32702/2306-6814.2021.18.19

Kashchena N., Nesterenko I., Chmil H., Kovalevska N., Velieva V. & Lytsenko O. (2023) Digitalization of Biocluster Management on Basis of Balanced Scorecard. Journal of Information Technology Management, vol. 15, is.4, pp. 80–96. DOI: https://doi.org/10.22059/jitm.2023.94711 Available at: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/42412 (accessed December 17, 2024) (in English)

Albeshchenko O. (2023) Stvorennia rehionalnoho turystychnoho brendu na prykladi Mykolaivskoi miskoi terytorialnoi hromady [Creating a Regional Tourism Brand on the Example of Mykolaiv City Territorial Community]. Modern Economics, no 39, pр. 6–10. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V39(2023)-01 (in Ukrainian)

Bordun O.Yu. (2019) Formuvannia ta optymizatsiia heoprostorovoi systemy turystychnykh potokiv: mizhnarodnyi, natsionalnyi, rehionalnyi ta lokalnyi rivni [Formation and optimization of the geospatial system of tourist flows: international, national, regional and local levels]: monohrafiia. Lviv : LNU imeni Ivana Franka, 344 р. (in Ukrainian)

Borysyuk O.A., Dudnyk I.M. & Berkova O.P. (2019) Heohrafichnyi rehion yak obiekt turystychnoho marketynhu. [Geographical region as an object of tourism marketing]. Visnyk Kyivskoho natsionalnoho universytetu imeni Tarasa Shevchenka. Seriia: Heohrafiia, vyp. 4 (74), pр. 23–31. (in Ukrainian)

Velichko T.G. (2020) Osnovni napryami strategichnogo upravlinnya pidpriyemstvom v umovah stalogo rozvitku [The main directions of strategic management of the enterprise in conditions of sustainable development]. Agrosvit, no 7, pp. 92–96. (in Ukrainian)

Zaburanna L.V. (2017) Osoblivosti kompleksu marketingu na pidpriyemstvah sferi turizmu [Features of the marketing complex at enterprises in the tourism sector]. Actual problems of the economy, no 10 (112), pp. 58–65. (in Ukrainian)

Kashchena N.B., & Nesterenko I.V. (2023) Tsyfrovizatsiia ta ekolohizatsiia innovatsiinoho rozvytku biznesu: marketynhovi aspekty povoiennoho vidnovlennia [Digitization and greening of innovative business development: marketing aspects of post-war recovery]. Marketynh u pidpryiemnytstvi, birzhovii diialnosti ta torhivli v SMART-suspilstvi: upravlinskyi, innovatsiinyi ta metodychnyi vymiry : kolektyvna monohrafiia / Za nauk. red. I.V. Perevozovoi. Lviv: Vydavets Koshovyi B.-P.O., рр. 482–504. Available at: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/31522 (accessed December 19, 2024) (in Ukrainian)

Kashchena N.B. & Chmil H.L. (2012) Kontseptualni osnovy otsinky vartosti kapitalu pidpryiemstv rozdribnoi torhivli [Conceptual basis for estimating the cost of capital of retail enterprises]. Ekonomichna stratehiia i perspektyvy rozvytku sfery torhivli ta posluh, vol. 2, pp. 38–45. (in Ukrainian)

Kolomytseva O.V., Vasylchenko L.S. & Pepchuk S.M. (2022) Marketynhovi komunikatsii pidpryiemstva: stratehichni vektory rozvytku v epokhu tsyfrovoi ekonomiky [Marketing communications of an enterprise: strategic vectors of development in the digital economy]: monohrafiia. Cherkasy: vydavets Hordiienko Ye., 455 р. (in Ukrainian)

Lebedev I.V. (2020) Normatyvno-pravove rehuliuvannia diialnosti turystychnykh pidpryiemstv v Yevropeiskomu Soiuzi [Regulatory and legal regulation of tourism enterprises in the European Union]. Ekonomika ta upravlinnia pidpryiemstvamy, vyp. 45, pp. 121–127. DOI: https://doi.org/10.32843/infrastruct45-20 (in Ukrainian)

Nesterenko I.V. (2011) Aktualni problemi obliku ta auditu investicijnoyi diyalnosti pidpriyemstva [Actual problems of accounting and auditing of the enterprise's investment activity]. Ekonomichna strategiya i perspektivi rozvitku sferi torgivli ta poslug, vyp. 2, pp. 61–68. Available at: https://repo.btu.kharkov.ua/bitstream/123456789/18734/1/esprstp_2011_2_12.pdf (accessed December 19, 2024) (in Ukrainian)

Savytska N.L., Chmil H.L. & Dzhgutashvili N.M. (2021) Kliyentoriyentovane upravlinnya v gotelno-restorannomu biznesi [Customer-oriented management in the hotel and restaurant business]: monografiya. Harkiv: Vidavec Ivanchenko I. S., 209 s. Available at: https://repo.btu.kharkov.ua/bitstream/123456789/905/1/Monografiya%20Sa vicka%20N.L.%2c%20Chmil%20G.L.%2c%20Dzhgutashvili%20N.M..pdf (accessed December 17, 2024) (in Ukrainian)

Khytra O. (2022) Turistichnij brending v umovah ekonomiki vrazhen [Tourism branding in the conditions of the impression economy]. Ekonomika ta suspilstvo, no 42. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-42-64 (in Ukrainian)

Chmil H.L. (2020) Analiz diyalnosti kompaniyi v industriyi gostinnosti [Analysis of the company's activity in the hospitality industry]. Investiciyi: praktika ta dosvid, no 15–16, pp. 47–50. DOI: 10.32702/2306-6814.2020.15-16.47 (in Ukrainian)

Chmil H.L. (2020) Obgruntuvannya instrumentiv doslidzhennya marketingovoyi innovacijnoyi aktivnosti kompaniyi industriyi gostinnosti na rinku [Justification of the research tools of the marketing innovation activity of the hospitality industry company on the market]. Ekonomika ta derzhava, no 8, pp. 62–65. DOI: 10.32702/2306-6806.2020.8.62 (in Ukrainian)

Chmil H.L. (2020) Sotsialnyi media marketynh yak instrument prosuvannia posluh pidpryiemstva industrii hostynnosti [Social media marketing as a tool for promoting the services of the hospitality industry]. Efektyvna ekonomika, no. 8. Available at: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/8_2020/57.pdf DOI: 10.32702/2307-2105-2020.8.55 (accessed December 12, 2024) (in Ukrainian)

Chmil H.L. & Verzilova H.R. (2020) Teoretichni aspekti organizaciyi auditu marketingu na torgovelnomu pidpriyemstvi [Theoretical aspects of organizing a marketing audit at a trading company]. Institut buhgalterskogo obliku, kontrol ta analiz v umovah globalizaciyi, vyp. 1, pp. 89–97. DOI: https://doi.org/10.35774/ibo2020.01.089 (in Ukrainian)

Chmil H.L. & Goroshanska O.O. (2014) Faktornij analiz oborotnosti kapitalu pidpriyemstva [Factor analysis of capital turnover of the enterprise]. Biznes Inform, no. 6, pp. 140–144. Available at: https://www.business-inform.net/export_pdf/business-inform-2014-6_0-pages-140_144.pdf (in Ukrainian)

Chmil H.L., & Dzhhutashvili N.M. (2020) Tsyfrovizatsiia upravlinnia kliientskym dosvidom u hotelno-restorannii industrii [Digitization of customer experience management in the hotel and restaurant industry]. Biznes Inform, no 8, pp. 237–245. DOI: https://doi.org/10.32983/2222-4459-2020-8-237-245 (in Ukrainian)

Shukanova A.A., Fedij O.A. & Shukanov P.V. (2021) Osoblivosti pristosuvannya do umov pandemiyi sub’yektiv turistichnoyi diyalnosti [Peculiarities of adaptation to the conditions of the pandemic of subjects of tourist activity]. Investiciyi: praktika ta dosvid, no 18, pp. 19–24. DOI: https://doi.org/10.32702/2306-6814.2021.18.19 (in Ukrainian)

Переглядів статті: 0
Завантажень PDF: 0
Опубліковано
2024-11-25
Як цитувати
Чміль, Г., & Малюкіна, С. (2024). УПРАВЛІННЯ МАРКЕТИНГОМ ЯК СКЛАДОВА СТРАТЕГІЧНОГО РОЗВИТКУ ТУРИСТИЧНИХ ПІДПРИЄМСТВ. Економіка та суспільство, (69). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-69-131
Розділ
МАРКЕТИНГ