КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ РОЗВИТКУ ЗАКЛАДІВ ГОТЕЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА В ІННОВАЦІЙНОМУ ФОРМАТІ
Анотація
У статті досліджено концептуальні засади розвитку закладів готельного господарства в умовах інноваційної трансформації. Визначено ключові чинники, що впливають на модернізацію індустрії гостинності, зокрема цифровізацію, автоматизацію сервісу, персоналізацію обслуговування, екологічну стійкість та адаптацію до глобальних викликів. Розглянуто перспективи впровадження розумних готелів, гібридних моделей розміщення, wellness-концепцій та стратегії сталого розвитку. Особливу увагу приділено управлінню якістю в умовах цифрової трансформації та підвищенню конкурентоспроможності підприємств через використання інноваційних технологій. Зроблено висновок про те, що заклади готельного господарства, що зможуть інтегрувати інноваційні технології, залишатимуться конкурентоспроможними, відповідатимуть сучасним вимогам споживачів та сприятимуть подальшій модернізації індустрії гостинності.
Посилання
Гончар Л. О., Маковей А. В. Особливості впровадження інноваційних технологій у діяльність підприємств готельного господарства. Традиційні та інноваційні підходи до наукових досліджень : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф., Тернопіль, 7 лип. 2023 р. Тернопіль, 2023. С. 25–26.
Дмитришин Б. В. Інновації як визначальний фактор розвитку готельно-ресторанного бізнесу. Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки : зб. наук. пр. 2023. Вип. 9(42). С. 58–66. DOI: https://doi.org/10.32515/2663-1636.2023.9(42).58-66.
Єремія Г. І., Наконечний К. П. Аналіз інноваційної діяльності та стратегії розвитку у сфері послуг (на прикладі готельного господарства Чернівецької агломерації). Галицький економічний вісник. 2021. Вип. 73. №6. С. 64–69. DOI: https://doi.org/10.33108/galicianvisnyk_tntu2021.06.064.
Нодь О. Л., Бергхауер О. О. Збалансований регіональний розвиток туризму та готельно-ресторанного бізнесу. Журнал з менеджменту, економіки та технологій. 2024. № 2. С. 51–62. DOI: https://doi.org/10.69803/2312-3427-2024-2-51.
Парубець О. Технологічні інновації в готельному бізнесі: вплив сучасного обладнання на якість обслуговування. Економіка та суспільство. 2024. № 64. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-64-15.
Паска М., Графська О., Запісоцький А. Соціально-культурні проблеми управління якістю на підприємствах індустрії гостинності. Економіка та суспільство. 2023. Вип. 56. С. 1–6. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-56-31.
Паска М., Графська О., Запісоцький А. Управління якістю в індустрії гостинності: концептуальні підходи в умовах цифрової трансформації. Цифрова економіка та економічна безпека. 2024. 2 (11). С. 172–176. DOI: https://doi.org/10.32782/dees.11-27.
Паска М., Графська О., Кулик О. Сучасні аспекти формування крафтових продуктів у ресторанній справі. International scientific and practical conference. Prague, 2020. C. 76–79. DOI: https://doi.org/10.30525/978-9934-588-79-2-2.19.
Паска М., Радзімовська О., Гузенко І., Гузенко А., Холявка В. Інновації в готельно-ресторанній індустрії. Humanities Studies. 2022. Вип. 12. С. 153–159. URL: http://humstudies.com.ua/article/view/266506.
Середа Н., Піюренко І. Інноваційна діяльність в готельно-ресторанному бізнесі. Економіка та суспільство. 2023. № 55. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-55-58.
Ховрак І. Управління сталим розвитком закладів готельного бізнесу: статистичний та економетричний аналіз. Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації. 2020. 3(2). С. 286–298. DOI: https://doi.org/10.31866/2616-7468.3.2.2020.219714.
Шумпетер Й. Теoрія екoнoмічнoгo рoзвитку. Дoслідження прибутків, капіталу, кредиту, відсoтка та екoнoмічнoгo циклу. Київ : Вид. дім «Києво-Могил. акад.», 2011. 242 с.
Pertus A. Why Marriott’s Bet on Smart Hotels is a Game Changer for the Hospitality Industry. 2024. URL: https://www.reportlinker.com/article/7758
Svart Hotel. URL: https://www.svart.no/
Honchar L. O., Makovey A. V. (2023). Osoblyvosti vprovadzhennia innovatsiinykh tekhnolohii u diialnist pidpryiemstv hotelnoho hospodarstva [Peculiarities of implementing innovative technologies in hotel business enterprises]. Tradytsiini ta innovatsiini pidkhody do naukovykh doslidzhen – Traditional and Innovative Approaches to Scientific Research: Materials of the International Scientific and Practical Conference (Ternopil, July 7, 2023), 25–26. (in Ukrainian).
Dmytryshyn B. V. (2023). Innovatsii yak vyznachalnyi faktor rozvytku hotelno-restorannoho biznesu [Innovations as a key factor in the development of the hotel and restaurant business]. Tsentralnoukrainskyi naukovyi visnyk. Ekonomichni nauky – Central Ukrainian Scientific Bulletin. Economic Sciences, 9(42), 58–66. https://doi.org/10.32515/2663-1636.2023.9(42).58-66. (in Ukrainian).
Yeremiia H. I., Nakonechnyi K. P. (2021). Analiz innovatsiinoi diialnosti ta stratehii rozvytku u sferi posluh (na prykladi hotelnoho hospodarstva Chernivetskoi ahlomeratsii) [Analysis of innovation activity and development strategies in the service sector (on the example of hotel business in Chernivtsi agglomeration)]. Halytskyi ekonomichnyi visnyk – Galician Economic Bulletin, 73(6), 64–69. https://doi.org/10.33108/galicianvisnyk_tntu2021.06.064. (in Ukrainian).
Nod O. L., Berghauer O. O. (2024). Zbalansovanyi rehionalnyi rozvytok turyzmu ta hotelno-restorannoho biznesu [Balanced regional development of tourism and the hotel-restaurant business]. Zhurnal z menedzhmentu, ekonomiky ta tekhnolohii – Journal of Management, Economics and Technology, 2, 51–62. https://doi.org/10.69803/2312-3427-2024-2-51. (in Ukrainian).
Parubets O. (2024). Tekhnolohichni innovatsii v hotelnomu biznesi: vplyv suchasnoho obladnannia na yakist obsluhovuvannia [Technological innovations in the hotel business: The impact of modern equipment on service quality]. Ekonomika ta suspilstvo – Economy and Society, 64. https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-64-15. (in Ukrainian).
Paska M., Hrafska O., Zapisotskyi A. (2023). Sotsialno-kulturni problemy upravlinnia yakistiu na pidpryiemstvakh industrii hostynnosti [Socio-cultural problems of quality management at hospitality industry enterprises]. Ekonomika ta suspilstvo – Economy and Society, 56, 1–6. https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-56-31. (in Ukrainian).
Paska M., Hrafska O., Zapisotskyi A. (2024). Upravlinnia yakistiu v industrii hostynnosti: kontseptualni pidkhody v umovakh tsyfrovoi transformatsii [Quality management in the hospitality industry: Conceptual approaches in the digital transformation era]. Tsyfrova ekonomika ta ekonomichna bezpeka – Digital Economy and Economic Security, 2(11), 172–176. https://doi.org/10.32782/dees.11-27. (in Ukrainian).
Paska M., Hrafska O., Kulyk O. (2020). Suchasni aspekty formuvannia kraftovykh produktiv u restorannii spravi [Modern aspects of forming craft products in the restaurant business]. International scientific and practical conference (Prague, 2020), 76–79. https://doi.org/10.30525/978-9934-588-79-2-2.19. (in Ukrainian).
Paska M., Radzimovska O., Huzenko I., Huzenko A., Kholiavka V. (2022). Innovatsii v hotelno-restorannii industrii [Innovations in the hotel-restaurant industry]. Humanities Studies, 12, 153–159. Retrieved from http://humstudies.com.ua/article/view/266506. (in Ukrainian).
Sereda N., Piiurenko I. (2023). Innovatsiina diialnist v hotelno-restorannomu biznesi [Innovative activities in the hotel and restaurant business]. Ekonomika ta suspilstvo – Economy and Society, 55. https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-55-58. (in Ukrainian).
Khovrak I. (2020). Upravlinnia stalim rozvytkom zakladiv hotelnoho biznesu: statystychnyi ta ekonometrychnyi analiz [Sustainable development management of hotel businesses: Statistical and econometric analysis]. Restorannyi i hotelnyi konsaltynh. Innovatsii – Restaurant and Hotel Consulting. Innovations, 3(2), 286–298. https://doi.org/10.31866/2616-7468.3.2.2020.219714. (in Ukrainian).
Schumpeter J. (2011). Teoriia ekonomichnoho rozvytku: doslidzhennia prybutkiv, kapitalu, kredytu, vidsotka ta ekonomichnoho tsyklu [The Theory of Economic Development: An Inquiry into Profits, Capital, Credit, Interest, and the Business Cycle]. Kyiv: Vydavnytstvo «Kyievo-Mohylianska akademiia». (in Ukrainian).
Pertus A. (2024). Why Marriott’s bet on smart hotels is a game changer for the hospitality industry. Retrieved from https://www.reportlinker.com/article/7758
Svart Hotel. (n.d.). Retrieved from https://www.svart.no/

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.