РИЗИК-АПЕТИТ ЯК КЛЮЧОВИЙ ЕЛЕМЕНТ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ
Анотація
У статті розглянуто актуальні аспекти ризик-менеджменту, зокрема інтеграцію ризик-апетиту в систему стратегічного планування підприємств. Визначено базові характеристики ефективного ризик-апетиту, які сприяють своєчасній ідентифікації ризиків, оцінюванню їх впливу та розробці стратегій мінімізації. Акцентовано увагу на недостатньо досліджених питаннях, зокрема відсутності універсальних методів кількісної оцінки ризик-апетиту, адаптованих до галузевих особливостей і масштабів бізнесу, а також браку моделей, що враховують динамічні зміни у внутрішньому та зовнішньому середовищі підприємства. Підкреслено необхідність розробки комплексного підходу до управління ризиками, який забезпечує прийняття обґрунтованих управлінських рішень і підвищення конкурентоспроможності підприємств.
Посилання
Величко О., Халатур С., Бондарчук Н., Бахорка М. Система саморегулювання постійного підвищення якості та ефективності вищої освіти: приклад України. Управління знаннями та продуктивністю. 2022. Вип. 6. № 1. С. 11– 26. DOI: http://dx.doi.org/10.21511/kpm.06(1).2022.02 (дата звернення: 20.11.24).
Михайленко О., Ніколаєнко С., Насіканова О. Управління ризиками діяльності підприємства. Проблеми системного підходу в економіці. 2017. Вип. 6. С. 144–147.
Цвігун Т. Механізм управління ризиками в системі управління підприємством. Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Серія «Економіка і менеджмент». 2017. Вип. 23. Ч. 2. С. 9–13.
Ріттенберг Л., Мартенс Ф. Розуміння та передача інформації про схильність до ризику. Управління ризиками підприємства. Дослідження на замовлення COSO: 2012. 23 с.
ISO 31000:2009, Risk Management - Principles and Guidelines, Geneva: International Standards Organization, 2009. URL: https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:31000:ed-1:v1:en (дата звернення: 20.11.24).
Положення про організацію системи управління ризиками в банках України та банківських групах: Постанова Правління Національного банку України від 11.06.2018 № 64. Національний банк України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0064500-18 (дата звернення: 21.11.24).
Рябіченко Д. О. Управління ліквідністю банку: визначення апетиту до ризику. Перспективи розвитку економічної системи України : зб. тез доп. Міжнародної науково-практичної конференції студентів, аспірантів та молодих науковців (1 квітня 2014 р.). Харківський національний університет міського господарства ім. О.М. Бекетова. Харків, 2014. Вип. 1. С. 86–89.
Макарчук І., Федулова І. Управління ризик-апетитом у прийнятті рішень. Scientia fructuosa. 147, 1 (Лют 2023), 42–54. DOI: https://doi.org/10.31617/1.2023(147)04 (дата звернення: 21.11.24).
Скопенко Н. С. Федулова І. В. Ризик-апетит і методи його оцінювання. Теоретичні та прикладні питання економіки. 2020. Вип. 1 (40). С. 16-25.
Velichko O., Halatur S., Bondarchuk N., Bahorka M. (2022) Systema samorehuliuvannia postiinoho pidvyshchennia yakosti ta efektyvnosti vyshchoi osvity: pryklad Ukrainy [The system of self-regulation of continuous improvement of the quality and efficiency of higher education: the example of Ukraine]. Upravlinnia znanniamy ta produktyvnistiu [Knowledge and performance management]. Vol. 6. no. 1. pp. 11–26. Available at: http://dx.doi.org/10.21511/kpm.06(1).2022.02 (accessed: 20 November 2024).
Mykhaylenko O. V., Nikolayenko S. M., Nasikanova O. AT. (2017) Upravlinnia ryzykamy diialnosti pidpryiemstva [Risk management of enterprise activity]. Problems of the systemic approach in economics. Vol. 6. pp. 144–147.
Zvigun T. IN. (2017) Mekhanizm upravlinnia ryzykamy v systemi upravlinnia pidpryiemstvom [Risk management mechanism in the enterprise management system]. Scientific Bulletin of the International Humanitarian University. «Economics and Management» series. Vol. 23. no. 2. pp. 9–13.
Rittenberg L., Martens F. (2012) Understanding and communicating information about risk appetite. Enterprise risk management. COSO Commissioned Study.
ISO 31000:2009, Risk Management - Principles and Guidelines, Geneva: International Standards Organization, 2009. Available at: https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:31000:ed-1:v1:en (accessed: 20 November 2024).
Polozhennia pro orhanizatsiiu systemy upravlinnia ryzykamy v bankakh Ukrainy ta bankivskykh hrupakh: Postanova Pravlinnia Natsionalnoho banku Ukrainy vid 11.06.2018 № 64. Natsionalnyi bank Ukrainy.[Regulations on the organization of the risk management system in Ukrainian banks and banking groups: Resolution of the Board of the National Bank of Ukraine dated 11.06.2018 No. 64. National Bank of Ukraine.] Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0064500-18 (accessed: 21 November 2024).
Ryabichenko D. (2014) Upravlinnia likvidnistiu banku: vyznachennia apetytu do ryzyku [Bank liquidity management: determination of risk appetite]. Proceedings of the International scientific and practical conference of students, postgraduates and young scientists (Ukraine, Kharkiv, April 1, 2014). Kharkiv: Kharkiv National University of Urban Economy named after OHM. Beketova. Vol. 1. pp. 86–89.
Makarchuk I., Fedulova I. (2023) Upravlinnia ryzyk-apetytom u pryiniatti rishen [Management of risk appetite in decision-making]. Scientia fructuosa. Available at: https://doi.org/10.31617/1.2023(147)04 (accessed: 21 November 2024).
Skopenko N., Fedulova I. (2020) Ryzyk-apetyt i metody yoho otsiniuvannia [Risk-appetite and methods of its assessment]. Theoretical and applied issues of economics. Vol. 1 (40). pp. 16-25.
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.