RISK APPETITE AS A KEY ELEMENT OF ENSURING THE COMPETITIVENESS OF ENTERPRISES

Keywords: risk management, risk appetite, risk appetite assessment, uncertainty

Abstract

The article deals with topical aspects of risk management, in particular, the integration of risk appetite into the system of strategic planning of enterprises, which is an important condition for their sustainable development in the context of dynamic changes in the modern business environment. Particular attention is paid to determining the basic characteristics of an effective risk appetite, which ensure timely identification of risks, their comprehensive assessment and development of a strategy to minimize the negative consequences for the enterprise. It is noted that these characteristics allow not only to reduce the impact of risks, but also to effectively use new opportunities arising in the process of adaptation to changes in the internal and external environment. This creates the potential for an enterprise not only to function stably, but also to bring it to new levels of development in a competitive market. At the same time, the author emphasizes a number of insufficiently researched issues, in particular, the lack of universal methods for quantifying risk appetite that can take into account the specifics of various sectors of the economy, business scale, level of enterprise development, and market competition. Such methods for assessing risk appetite are critical for making informed decisions at different stages of an enterprise's development and allow for an accurate determination of the limits of acceptable risks. In addition, the author emphasizes the lack of models that can take into account dynamic changes in the internal environment of an enterprise, including organizational structure, resource capabilities, level of innovation and technological development, as well as external factors such as globalization, economic crises, regulatory changes, technological innovations and changes in consumer demand. The author emphasizes the need to develop an integrated approach to risk management that would include adaptive tools for assessing and monitoring risk appetite. These tools should be flexible and able to respond to changes in the external environment and internal conditions of the enterprise. Since management decisions in conditions of high uncertainty require accurate data on the acceptable level of risk, such an approach will allow for informed and effective decision-making, which will increase the efficiency of management processes and the competitiveness of enterprises in an unstable environment. Improving the efficiency of risk management will not only reduce possible negative consequences, but also optimize decision-making processes at the strategic and tactical levels, creating competitive advantages for enterprises. Therefore, the proposed areas of research are relevant for further improvement of the theoretical and practical aspects of risk management in modern business.

References

Величко О., Халатур С., Бондарчук Н., Бахорка М. Система саморегулювання постійного підвищення якості та ефективності вищої освіти: приклад України. Управління знаннями та продуктивністю. 2022. Вип. 6. № 1. С. 11– 26. DOI: http://dx.doi.org/10.21511/kpm.06(1).2022.02 (дата звернення: 20.11.24).

Михайленко О., Ніколаєнко С., Насіканова О. Управління ризиками діяльності підприємства. Проблеми системного підходу в економіці. 2017. Вип. 6. С. 144–147.

Цвігун Т. Механізм управління ризиками в системі управління підприємством. Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Серія «Економіка і менеджмент». 2017. Вип. 23. Ч. 2. С. 9–13.

Ріттенберг Л., Мартенс Ф. Розуміння та передача інформації про схильність до ризику. Управління ризиками підприємства. Дослідження на замовлення COSO: 2012. 23 с.

ISO 31000:2009, Risk Management - Principles and Guidelines, Geneva: International Standards Organization, 2009. URL: https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:31000:ed-1:v1:en (дата звернення: 20.11.24).

Положення про організацію системи управління ризиками в банках України та банківських групах: Постанова Правління Національного банку України від 11.06.2018 № 64. Національний банк України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0064500-18 (дата звернення: 21.11.24).

Рябіченко Д. О. Управління ліквідністю банку: визначення апетиту до ризику. Перспективи розвитку економічної системи України : зб. тез доп. Міжнародної науково-практичної конференції студентів, аспірантів та молодих науковців (1 квітня 2014 р.). Харківський національний університет міського господарства ім. О.М. Бекетова. Харків, 2014. Вип. 1. С. 86–89.

Макарчук І., Федулова І. Управління ризик-апетитом у прийнятті рішень. Scientia fructuosa. 147, 1 (Лют 2023), 42–54. DOI: https://doi.org/10.31617/1.2023(147)04 (дата звернення: 21.11.24).

Скопенко Н. С. Федулова І. В. Ризик-апетит і методи його оцінювання. Теоретичні та прикладні питання економіки. 2020. Вип. 1 (40). С. 16-25.

Velichko O., Halatur S., Bondarchuk N., Bahorka M. (2022) Systema samorehuliuvannia postiinoho pidvyshchennia yakosti ta efektyvnosti vyshchoi osvity: pryklad Ukrainy [The system of self-regulation of continuous improvement of the quality and efficiency of higher education: the example of Ukraine]. Upravlinnia znanniamy ta produktyvnistiu [Knowledge and performance management]. Vol. 6. no. 1. pp. 11–26. Available at: http://dx.doi.org/10.21511/kpm.06(1).2022.02 (accessed: 20 November 2024).

Mykhaylenko O. V., Nikolayenko S. M., Nasikanova O. AT. (2017) Upravlinnia ryzykamy diialnosti pidpryiemstva [Risk management of enterprise activity]. Problems of the systemic approach in economics. Vol. 6. pp. 144–147.

Zvigun T. IN. (2017) Mekhanizm upravlinnia ryzykamy v systemi upravlinnia pidpryiemstvom [Risk management mechanism in the enterprise management system]. Scientific Bulletin of the International Humanitarian University. «Economics and Management» series. Vol. 23. no. 2. pp. 9–13.

Rittenberg L., Martens F. (2012) Understanding and communicating information about risk appetite. Enterprise risk management. COSO Commissioned Study.

ISO 31000:2009, Risk Management - Principles and Guidelines, Geneva: International Standards Organization, 2009. Available at: https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:31000:ed-1:v1:en (accessed: 20 November 2024).

Polozhennia pro orhanizatsiiu systemy upravlinnia ryzykamy v bankakh Ukrainy ta bankivskykh hrupakh: Postanova Pravlinnia Natsionalnoho banku Ukrainy vid 11.06.2018 № 64. Natsionalnyi bank Ukrainy.[Regulations on the organization of the risk management system in Ukrainian banks and banking groups: Resolution of the Board of the National Bank of Ukraine dated 11.06.2018 No. 64. National Bank of Ukraine.] Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0064500-18 (accessed: 21 November 2024).

Ryabichenko D. (2014) Upravlinnia likvidnistiu banku: vyznachennia apetytu do ryzyku [Bank liquidity management: determination of risk appetite]. Proceedings of the International scientific and practical conference of students, postgraduates and young scientists (Ukraine, Kharkiv, April 1, 2014). Kharkiv: Kharkiv National University of Urban Economy named after OHM. Beketova. Vol. 1. pp. 86–89.

Makarchuk I., Fedulova I. (2023) Upravlinnia ryzyk-apetytom u pryiniatti rishen [Management of risk appetite in decision-making]. Scientia fructuosa. Available at: https://doi.org/10.31617/1.2023(147)04 (accessed: 21 November 2024).

Skopenko N., Fedulova I. (2020) Ryzyk-apetyt i metody yoho otsiniuvannia [Risk-appetite and methods of its assessment]. Theoretical and applied issues of economics. Vol. 1 (40). pp. 16-25.

Article views: 0
PDF Downloads: 0
Published
2024-10-28
How to Cite
Diachkov, D., Varaksina, O., & Knysh, O. (2024). RISK APPETITE AS A KEY ELEMENT OF ENSURING THE COMPETITIVENESS OF ENTERPRISES. Economy and Society, (68). Retrieved from https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/5019
Section
MANAGEMENT