ПРОФЕСІЙНА ПІДГОТОВКА ФАХІВЦІВ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОЇ СПРАВИ ЗА УМОВ КРИЗОВИХ СИТУАЦІЙ
Анотація
Стаття присвячена професійній підготовці фахівців готельно-ресторанної справи за умов кризових ситуацій, російсько-української війни. Акцентовано увагу на викладанні предмета «Організація готельного господарства» – базового курсу, що забезпечує фундаментальні знання і вміння майбутніх фахівців у сфері готельно-ресторанної. За умов повномасштабного вторгнення рф на територію України відбулося переосмислення вивчення цієї дисципліни. Підкреслено важливість набуття студентами знань про безпеку й безпечне середовище для гостей і працівників за умов війни; психоемоційну підтримку гостей і персоналу; ефективне керівництво готельною індустрією за умов невизначеності, воєнних дій тощо. Наголошено на формуванні в здобувачів освіти низки важливих компетентностей. Схарактеризовано окремі інноваційні підходи до підготовки бакалаврів з готельно-ресторанної справи в контексті формування в них емоційного інтелекту.
Посилання
Державна служба статистики України. Туризм в Україні: статистичний збірник 2023. URL: https://ukrstat.gov.ua (дата звернення: 18.04.2025).
Безручко Л., Білоус С., Філь М. Готельне господарство України в умовах війни: сучасний стан та перспективи розвитку. Економіка та суспільство. 2023. № 47. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-47-43 (дата звернення: 01.08.2025).
Коробейникова Я. С., Котенко Р. М., Щука Г. П. Адаптація готельного бізнесу в період війни в контексті сучасних трендів (кейси Івано-Франківської області). Економіка та суспільство. 2024. Випуск № 65. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/4488/4427 (дата звернення: 01.08.2025).
Самодай В., Рибальченко С., Орищенко Є. Антикризове управління готельним підприємством в умовах війни. Економіка та суспільство. 2022. № 44. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/1805 (дата звернення: 01.08.2025).
Поворознюк І. Управління якістю послуг на підприємствах індустрії гостинності під час кризи. Економіка та суспільство. 2022. № 42. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/1656 (дата звернення: 01.08.2025).
Чорненька І. В. Становлення готельно-ресторанного бізнесу у післякризовий період. Економіка та держава. 2022. № 12. С. 41–44.
Стадницька Ю., Чвартковська А. Чинники розвитку готельно-ресторанного бізнесу в деокупованих регіонах. Економіка та суспільство. 2025. № 75. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-75-26 (дата звернення: 04.08.2025).
Корсак Р. В., Гуштан Т. В., Кашка М. Ю. Професійна підготовка фахівців у готельно-ресторанній справі: сучасні тенденції та інноваційні методи. Актуальні питання гуманітарних наук: міжвузівський збірник наукових праць молодих вчених Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка. Дрогобич : Видавничий дім «Гельветика», 2024. Вип. 74. С. 426-431.
Освітньо-професійні програми. URL: https://kgrks.pnu.edu.ua/wp-content/uploads/sites/33/2023/07/opp_hrs_2023.pdf. (дата звернення: 04.08.2025).
Силабуси_ГРС_2025_2026. URL: https://kgrks.pnu.edu.ua/sylabusy_hrs_2025_2026/ (дата звернення: 04.08.2025).
Savchuk В., YehorovaІ., Vintoniak О., Kotenko R., Fedchyshyn N., Nesterova S., Bilavych Н. Emotional Intelligence as a factor in strengthening the students’ mental health during the COVID-19 pandemic. Wiadomosci Lekarskie Medical Advances. 2023. LXXVI, Issue 6. P. 1470-1477.
Oh I. Japanese management: past, present, and future. Singapore: Pearson/Prentice Hall, 2004. 113 p.
Smith М. K. Howard Gardner and multiple intelligences’. The encyclopedia of pedagogy and informal education. 2008. URL: https://www.infed.org/mobi/howard- (дата звернення: 04.08.2025).
Савчук Б., Білавич Г. Коучинг у вищій школі: теорія, технологія, експеримент. Івано-Франківськ : Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, 2022. 332 с.
Govard I. В. A Functional Theory of the Emotions [with discussion by Hughes, McMullen, Cannon, and Wilm]. 2007. URL: https://brocku.ca/MeadProject/sup/Howard_1928.html. (дата звернення: 04.08.2025).
Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy. (2023) Turyzm v Ukraini: statystychnyi zbirnyk [Tourism in Ukraine: Statistical Compendium]. Available at: https://ukrstat.gov.ua (accessed April 18, 2025).
Bezruchko, L., Bilous, S., & Fil, M. (2023) Hotelne hospodarstvo Ukrainy v umovakh viiny: suchasnyi stan ta perspektyvy rozvytku [The hotel industry of Ukraine in the conditions of war: current state and prospects for development]. Ekonomika ta suspilstvo – Economy and Society, vol. 47. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-47-43 (accessed August 01, 2025)
Korobeinykova Ya. S., Kotenko R. M., Shchuka H. P. (2024) Adaptatsiia hotelnoho biznesu v period viiny v konteksti suchasnykh trendiv (keisy Ivano-Frankivskoi oblasti) [Adaptation of the hotel business during the war in the context of modern trends (cases of Ivano-Frankivsk region)]. Ekonomika ta suspilstvo – Economy and Society, vol. 65. Available at: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/4488/4427 (accessed August 01, 2025)
Samodai V., Rybalchenko S., Oryshchenko Ye. (2022) Antykryzove upravlinnia hotelnym pidpryiemstvom v umovakh viiny [Anti-crisis management of a hotel enterprise in wartime]. Ekonomika ta suspilstvo – Economy and Society, vol. 44. Available at: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/1805 (accessed August 01, 2025)
Povorozniuk I. (2022) Upravlinnia yakistiu posluh na pidpryiemstvakh industrii hostynnosti pid chas kryzy [Service quality management at hospitality industry enterprises during the crisis]. Ekonomika ta suspilstvo – Economy and Society, vol. 42. Available at: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/1656 (accessed August 01, 2025)
Chornenka I. V. (2022) Stanovlennia hotelno-restorannoho biznesu u pisliakryzovyi period [Formation of hotel and restaurant business in the post-crisis period]. Ekonomika ta derzhava – Economics and the State, vol. 12, pp. 41–44.
Stadnytska Yu., Chvartkovska A. (2025) Chynnyky rozvytku hotelno-restorannoho biznesu v deokupovanykh rehionakh [Factors of development of the hotel and restaurant business in the deoccupied regions]. Ekonomika ta suspilstvo – Economy and Society, vol. 75. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-75-26 (accessed August 04, 2025)
Korsak R.V., Hushtan T.V., Kashka M.Iu. (2024) Profesiina pidhotovka fakhivtsiv u hotelno-restorannii spravi: suchasni tendentsii ta innovatsiini metody [Professional training of specialists in the hotel and restaurant business: modern trends and innovative method]. Aktualni pytannia humanitarnykh nauk: mizhvuzivskyi zbirnyk naukovykh prats molodykh vchenykh Drohobytskoho derzhavnoho pedahohichnoho universytetu imeni Ivana Franka – Current issues of the humanities: interuniversity collection of scientific works of young scientists of the Ivan Franko Drohobych State Pedagogical University. Drohobych: Vydavnychyi dim «Helvetyka», vol. 74, pp. 426-431.
Osvitno-profesiini prohramy [Educational and professional programs]. Available at: https://kgrks.pnu.edu.ua/wp-content/uploads/sites/33/2023/07/opp_hrs_2023.pdf. (accessed August 04, 2025)
Sylabusy_HRS_2025_2026 [Syllabus_GRS_2025_2026]. Available at: https://kgrks.pnu.edu.ua/sylabusy_hrs_2025_2026/ (accessed August 04, 2025)
Savchuk V., YehorovaI., Vintoniak O., Kotenko R., Fedchyshyn N., Nesterova S., Bilavych N. (2023). Emotional Intelligence as a factor in strengthening the students mental health during the COVID-19 pandemic. Wiadomosci Lekarskie Medical Advances, vol. 76(6), pp. 1470-1477.
Oh I. (2004) Japanese management: past, present, and future. Singapore: Pearson/Prentice Hall.
Smith M. K. (2008) Howard Gardner and multiple intelligences. The encyclopedia of pedagogy and informal education. Available at: https://www.infed.org/mobi/howard- (accessed August 04, 2025)
Savchuk B., Bilavych H. (2022) Kouchynh u vyshchii shkoli: teoriia, tekhnolohiia, eksperyment [Coaching in higher education: theory, technology, experiment]. Ivano-Frankivsk : Prykarpatskyi natsionalnyi universytet imeni Vasylia Stefanyka. (in Ukrainian)
Govard I. V. (2007) A Functional Theory of the Emotions [with discussion by Hughes, McMullen, Cannon, and Wilm]. Available at: https://brocku.ca/MeadProject/sup/Howard_1928.html (accessed August 04, 2025)
Авторське право (c) 2025 Руслан Котенко

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.