PROFESSIONAL TRAINING OF HOSPITALITY INDUSTRY SPECIALISTS UNDER CRISIS CONDITIONS
Abstract
The article is devoted to the professional training of specialists in the hospitality industry under crisis conditions, particularly in the context of the Russian-Ukrainian war, which has caused changes not only in socio-political and socio-economic aspects but has also affected the education sector and the hospitality industry, influencing the professional training of future hotel and restaurant professionals. Special attention is given to the teaching of the subject «Hotel Management Organization», a fundamental course that provides essential knowledge and skills in the field of hospitality (specialty J2 «Hotel and Restaurant Business and Catering»; field of study J «Transport and Services»). It is noted that with the full-scale invasion of Ukraine by the Russian Federation, there has been a reevaluation of the approach to studying this discipline. The article emphasizes the importance of students acquiring knowledge about safety and creating a secure environment for guests and employees during wartime; providing psycho-emotional support to guests and staff; effectively managing the hotel industry under conditions of uncertainty and military conflict, taking into account environmental, logistical, and service-related factors, as well as other challenges associated with crises. It also highlights the role of hotels as part of crisis infrastructure; inclusivity and accessibility; the accommodation of internally displaced persons; and the implementation of environmentally friendly practices in hotels. The formation of key competencies in students is underlined, such as the development of emotional intelligence, flexibility and adaptability in a changing environment, crisis communication with guests and hotel infrastructure personnel, speech etiquette in non-standard situations, leadership skills, and more. The article also characterizes certain innovative approaches to the training of bachelor's degree students in the hospitality industry in the context of developing their emotional intelligence as a response to modern challenges. Emotional intelligence in future hospitality professionals is primarily defined as the ability to manage their own emotional state, create a positive emotional climate in the professional environment, and effectively interact with clients during the execution of professional duties.
References
Державна служба статистики України. Туризм в Україні: статистичний збірник 2023. URL: https://ukrstat.gov.ua (дата звернення: 18.04.2025).
Безручко Л., Білоус С., Філь М. Готельне господарство України в умовах війни: сучасний стан та перспективи розвитку. Економіка та суспільство. 2023. № 47. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-47-43 (дата звернення: 01.08.2025).
Коробейникова Я. С., Котенко Р. М., Щука Г. П. Адаптація готельного бізнесу в період війни в контексті сучасних трендів (кейси Івано-Франківської області). Економіка та суспільство. 2024. Випуск № 65. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/4488/4427 (дата звернення: 01.08.2025).
Самодай В., Рибальченко С., Орищенко Є. Антикризове управління готельним підприємством в умовах війни. Економіка та суспільство. 2022. № 44. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/1805 (дата звернення: 01.08.2025).
Поворознюк І. Управління якістю послуг на підприємствах індустрії гостинності під час кризи. Економіка та суспільство. 2022. № 42. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/1656 (дата звернення: 01.08.2025).
Чорненька І. В. Становлення готельно-ресторанного бізнесу у післякризовий період. Економіка та держава. 2022. № 12. С. 41–44.
Стадницька Ю., Чвартковська А. Чинники розвитку готельно-ресторанного бізнесу в деокупованих регіонах. Економіка та суспільство. 2025. № 75. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-75-26 (дата звернення: 04.08.2025).
Корсак Р. В., Гуштан Т. В., Кашка М. Ю. Професійна підготовка фахівців у готельно-ресторанній справі: сучасні тенденції та інноваційні методи. Актуальні питання гуманітарних наук: міжвузівський збірник наукових праць молодих вчених Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка. Дрогобич : Видавничий дім «Гельветика», 2024. Вип. 74. С. 426-431.
Освітньо-професійні програми. URL: https://kgrks.pnu.edu.ua/wp-content/uploads/sites/33/2023/07/opp_hrs_2023.pdf. (дата звернення: 04.08.2025).
Силабуси_ГРС_2025_2026. URL: https://kgrks.pnu.edu.ua/sylabusy_hrs_2025_2026/ (дата звернення: 04.08.2025).
Savchuk В., YehorovaІ., Vintoniak О., Kotenko R., Fedchyshyn N., Nesterova S., Bilavych Н. Emotional Intelligence as a factor in strengthening the students’ mental health during the COVID-19 pandemic. Wiadomosci Lekarskie Medical Advances. 2023. LXXVI, Issue 6. P. 1470-1477.
Oh I. Japanese management: past, present, and future. Singapore: Pearson/Prentice Hall, 2004. 113 p.
Smith М. K. Howard Gardner and multiple intelligences’. The encyclopedia of pedagogy and informal education. 2008. URL: https://www.infed.org/mobi/howard- (дата звернення: 04.08.2025).
Савчук Б., Білавич Г. Коучинг у вищій школі: теорія, технологія, експеримент. Івано-Франківськ : Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, 2022. 332 с.
Govard I. В. A Functional Theory of the Emotions [with discussion by Hughes, McMullen, Cannon, and Wilm]. 2007. URL: https://brocku.ca/MeadProject/sup/Howard_1928.html. (дата звернення: 04.08.2025).
Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy. (2023) Turyzm v Ukraini: statystychnyi zbirnyk [Tourism in Ukraine: Statistical Compendium]. Available at: https://ukrstat.gov.ua (accessed April 18, 2025).
Bezruchko, L., Bilous, S., & Fil, M. (2023) Hotelne hospodarstvo Ukrainy v umovakh viiny: suchasnyi stan ta perspektyvy rozvytku [The hotel industry of Ukraine in the conditions of war: current state and prospects for development]. Ekonomika ta suspilstvo – Economy and Society, vol. 47. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-47-43 (accessed August 01, 2025)
Korobeinykova Ya. S., Kotenko R. M., Shchuka H. P. (2024) Adaptatsiia hotelnoho biznesu v period viiny v konteksti suchasnykh trendiv (keisy Ivano-Frankivskoi oblasti) [Adaptation of the hotel business during the war in the context of modern trends (cases of Ivano-Frankivsk region)]. Ekonomika ta suspilstvo – Economy and Society, vol. 65. Available at: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/4488/4427 (accessed August 01, 2025)
Samodai V., Rybalchenko S., Oryshchenko Ye. (2022) Antykryzove upravlinnia hotelnym pidpryiemstvom v umovakh viiny [Anti-crisis management of a hotel enterprise in wartime]. Ekonomika ta suspilstvo – Economy and Society, vol. 44. Available at: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/1805 (accessed August 01, 2025)
Povorozniuk I. (2022) Upravlinnia yakistiu posluh na pidpryiemstvakh industrii hostynnosti pid chas kryzy [Service quality management at hospitality industry enterprises during the crisis]. Ekonomika ta suspilstvo – Economy and Society, vol. 42. Available at: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/1656 (accessed August 01, 2025)
Chornenka I. V. (2022) Stanovlennia hotelno-restorannoho biznesu u pisliakryzovyi period [Formation of hotel and restaurant business in the post-crisis period]. Ekonomika ta derzhava – Economics and the State, vol. 12, pp. 41–44.
Stadnytska Yu., Chvartkovska A. (2025) Chynnyky rozvytku hotelno-restorannoho biznesu v deokupovanykh rehionakh [Factors of development of the hotel and restaurant business in the deoccupied regions]. Ekonomika ta suspilstvo – Economy and Society, vol. 75. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-75-26 (accessed August 04, 2025)
Korsak R.V., Hushtan T.V., Kashka M.Iu. (2024) Profesiina pidhotovka fakhivtsiv u hotelno-restorannii spravi: suchasni tendentsii ta innovatsiini metody [Professional training of specialists in the hotel and restaurant business: modern trends and innovative method]. Aktualni pytannia humanitarnykh nauk: mizhvuzivskyi zbirnyk naukovykh prats molodykh vchenykh Drohobytskoho derzhavnoho pedahohichnoho universytetu imeni Ivana Franka – Current issues of the humanities: interuniversity collection of scientific works of young scientists of the Ivan Franko Drohobych State Pedagogical University. Drohobych: Vydavnychyi dim «Helvetyka», vol. 74, pp. 426-431.
Osvitno-profesiini prohramy [Educational and professional programs]. Available at: https://kgrks.pnu.edu.ua/wp-content/uploads/sites/33/2023/07/opp_hrs_2023.pdf. (accessed August 04, 2025)
Sylabusy_HRS_2025_2026 [Syllabus_GRS_2025_2026]. Available at: https://kgrks.pnu.edu.ua/sylabusy_hrs_2025_2026/ (accessed August 04, 2025)
Savchuk V., YehorovaI., Vintoniak O., Kotenko R., Fedchyshyn N., Nesterova S., Bilavych N. (2023). Emotional Intelligence as a factor in strengthening the students mental health during the COVID-19 pandemic. Wiadomosci Lekarskie Medical Advances, vol. 76(6), pp. 1470-1477.
Oh I. (2004) Japanese management: past, present, and future. Singapore: Pearson/Prentice Hall.
Smith M. K. (2008) Howard Gardner and multiple intelligences. The encyclopedia of pedagogy and informal education. Available at: https://www.infed.org/mobi/howard- (accessed August 04, 2025)
Savchuk B., Bilavych H. (2022) Kouchynh u vyshchii shkoli: teoriia, tekhnolohiia, eksperyment [Coaching in higher education: theory, technology, experiment]. Ivano-Frankivsk : Prykarpatskyi natsionalnyi universytet imeni Vasylia Stefanyka. (in Ukrainian)
Govard I. V. (2007) A Functional Theory of the Emotions [with discussion by Hughes, McMullen, Cannon, and Wilm]. Available at: https://brocku.ca/MeadProject/sup/Howard_1928.html (accessed August 04, 2025)
Copyright (c) 2025 Руслан Котенко

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.