ІНСТИТУЦІЙНІ ЧИННИКИ ТА ЇХ ВПЛИВ НА РОЗВИТОК ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ УКРАЇНИ
Анотація
Готельно-ресторанне господарство являє собою складну індустрію, на яку впливає багато чинників. Інституційні чинники мають визначальне значення для розвитку економіки. Основна мета цих чинників полягає у створенні сприятливого середовища для функціонування та розвитку галузей. Дослідження впливу інституційних чинників на розвиток готельного-ресторанного бізнесу має велике значення, оскільки дозволяє зрозуміти, які з них мають позитивний, а які негативний вплив на розвиток галузі. Недостатня увага до інституційних чинників розвитку готельно-ресторанного бізнесу може мати серйозні наслідки для економіки галузі, а також призвести до нестабільності на ринку праці та відтоку капіталу з країни. Це дослідження дає важливі висновки для управління розвитком індустрією гостинності, в цілому, та підприємством готельно-ресторанного бізнесу, зокрема, прийняття рішень щодо інвестування та розширення бізнесу, покращення якості обслуговування та посилення конкурентних переваг.
Посилання
Голод А., Коркуна О., Феленчук Ю. Інституційне середовище туристичного та готельно-ресторанного бізнесу в Україні в умовах децентралізації. European journal of economics and management. 2019. № 5(4). С. 78–85.
Круковська О.В. Нові організаційно-економічні засади управління послугами в індустрії гостинності на рівні підприємств готельно-ресторанного бізнесу. Агросвіт. 2022. № 3. С. 70–76.
Білас М. Ринок HoReCa під час війни: поточний стан та ключові тенденції. URL: https://voxukraine.org/rynok-horeca-pid-chas-vijny-potochnyj-stan-ta-klyuchovi-tendentsiyi (дата звернення: 15.07.2023).
Лупашко А. У якій ситуації опинився готельний бізнес під час війни URL: https://www.epravda.com.ua/columns/2022/09/28/691984/ (дата звернення: 20.07.2023)
Безучко Л.С., Білоус С.В., Філь М.І. Готельне господарство України в умовах війни: сучасний стан та перспективи розвитку. Економіка та суспільство. 2023. № 47. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/ journal/article/view/2145/2074 (дата звернення: 20.07.2023).
Державне агентство розвитку туризму (2023). URL: https://www.tourism.gov.ua (дата звернення: 24.07.2023)
Батченко Л.В., Гончар Л.О., Беляк А.О. Формування механізму фінансової стійкості підприємств сфери гостинності: організаційно-економічний аналіз. Підприємництво і торгівля. 2020. № 27. С. 13–20.
Гончар Л., Беляк А. Нормативно-правове регулювання діяльності підприємств готельно-ресторанного і туристичного бізнесу. Економіка та суспільство. 2021. № 26. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/332 (дата звернення: 20.07.2023)
Колєсніченко А.С. Нормативно-правове регулювання та державна підтримка розвитку готельної індустрії як інституту туризму. Причорноморські економічні студії. 2017. № 23. С. 37–42.
Готельний бізнес в Україні: можливості та ризики. URL: https://ribashotelsgroup.ua/blog/gostinichniy-biznes-v-ukraine-vozmozhnosti-i-riski/ (дата звернення: 7.07.2023).
Асоціація індустрії гостинності України: аналітика. URL: https://aigu.org.ua/analitika/ (дата звернення: 14.07.2023)
Мілашовська О.І., Ільтьо Т.І. Аналіз розвитку готельно-ресторанного бізнесу України в контексті сучасних викликів. Бізнес Інформ. 2021. № 6. С. 151–156.
Опанащук Ю.Я., Колісниченко Т.О., Вергун А.М. Світові досягнення та інноваційні технології в сучасному туристичному та готельно-ресторанному бізнесі. Проблеми інноваційно-інвестиційного розвитку. 2021. № 27. С. 57–66.
Як український ресторанний бізнес адаптується до викликів війни: дослідження. URL: https://business.rayon.in.ua/news/547964-yak-ukrainskiy-restoranniy-biznes-adaptuetsya-do-viklikiv-viyni-doslidzhennya (дата звернення: 24.07.2023).
Batinić, Ivica. Hotel management and quality of hotel services. Journal of Process Management New Technologies. 2016. № 04(1). С. 25–29. URL: https://www.researchgate.net/publication/293479361_Hotel_management_and_quality_of_hotel_services (дата звернення: 24.07.2023).
Danylyshyn, B.; Kovalova, O.; Oleshko, A.; Morhulets, O.; Zaats, M. The Conceptual Framework for Creating an Industrial Smart and Tourism Favoured Cluster for Sustainable Development of the Ukranian Region. Economic Affairs. 2022. № 67(04). P. 661–671.
Golod, A., Korkuna, O., Felenchuk, Yu. (2019) Institutsiyne seredovische turistichnogo ta gotelno-restorannogo biznesu v Ukrayini v umovah detsentralizatsii [Institutional environment of tourism and hotel and restaurant business in Ukraine under conditions of decentralization]. European journal of economics and management, no 5(4), pp. 78–85.
Krukovska, O.V. (2022) Novi organizatsiyno-ekonomichni zasadi upravlinnya poslugami v industriyi gostinnosti na rivni pidpriemstv gotelno-restorannogo biznesu [New organizational and economic principles of service management in the hospitality industry at the level of hotel and restaurant business enterprises]. Agroworld, no 3, pp. 70–76.
Bilas, M. (2022) Rinok HoReCa pid chas viyni: potochniy stan ta klyuchovi tendentsiyi [The HoReCa market during the war: current state and key trends]. Available at: https://voxukraine.org/rynok-horeca-pid-chas-vijny-potochnyj-stan-ta-klyuchovi-tendentsiyi (accessed July 15, 2023).
Lupashko, A. (2022) U yakiy situatsiyi opinivsya gotelniy biznes pid chas viyni. [What was the situation of the hotel business during the war]. Available at: https://www.epravda.com.ua/columns/2022/09/28/691984/ (accessed July 20, 2023).
Bezuchko, L.S., Bilous, S.V., Fil, M.I. (2023) Gotelne gospodarstvo Ukrayini v umovah viyni: suchasniy stan ta perspektivi rozvitku. [The hotel industry of Ukraine in the conditions of war: current state and prospects for development]. Economy and society, no 47. Available at: https://economyandsociety.in.ua/index.php/%20journal/article/view/2145/2074 (accessed July 20, 2023).
Derzhavne agentstvo rozvitku turizmu [State Tourism Development Agency ]. Available at: https://www.tourism.gov.ua (accessed July 24, 2023).
Batchenko, L.V., Gonchar, L.O., Belyak, A.O. (2020) Formuvannya mehanizmu finansovoi [Formation of the mechanism of financial stability of enterprises in the field of hospitality: organizational and economic analysis]. Entrepreneurship and trade, no 27, pp. 13–20.
Gonchar, L., & Belyak, A. (2021) Normativno-pravove regulyuvannya diyalnosti pidpriemstv gotelno-restorannogo i turistichnogo biznesu [Normative and legal regulation of the activities of hotel-restaurant and tourist business enterprises]. Economy and society, no 26. Available at: https://economyandsociety.in.ua/ index.php/journal/article/view/332 (accessed July 20, 2023).
KolesnIchenko, A.S. (2017) Normativno-pravove regulyuvannya ta derzhavna pidtrimka rozvitku gotelnoi industrii yak institutu turizmu [Legal regulation and state support for the development of the hotel industry as an institution of tourism]. Black Sea Economic Studies, no 23, pp. 37–42.
Gotelniy biznes v Ukrayini: mozhlivostI ta riziki [Hotel business in Ukraine: opportunities and risks]. Available at: https://ribashotelsgroup.ua/blog/gostinichniy-biznes-v-ukraine-vozmozhnosti-i-riski/ (accessed July 7, 2023).
Асоціація індустрії гостинності України: аналітика [Association of the hospitality industry of Ukraine: analytics]. Available at: https://aigu.org.ua/analitika/ (accessed July 14, 2023)
Milashovska, O.I., Iito, T.I. (2021) AnalIz rozvitku gotelno-restorannogo biznesu Ukrayini v kontekstI suchasnih viklikIv [Analysis of the development of the hotel and restaurant business of Ukraine in the context of modern challenges]. Business Inform, no 6, pp. 151–156.
Opanaschuk, Yu.Ya., Kolisnichenko, T.O., Vergun, A.M. (2021) Svitovi dosyagnennya ta innovatsiyni tehnologiyi v suchasnomu turistichnomu ta gotelno-restorannomu biznesi [World achievements and innovative technologies in the modern tourist and hotel-restaurant business]. Problems of innovation and investment development, no 27, pp. 57–66.
Yak ukrayinskiy restoranni biznes adaptuetsya do viklikiv viyni: doslidzhennya [How the Ukrainian restaurant business adapts to the challenges of war: research]. Available at: https://business.rayon.in.ua/news/547964-yak-ukrainskiy-restoranniy-biznes-adaptuetsya-do-viklikiv-viyni-doslidzhennya (accessed July 24, 2023).
Batinić, Ivica (2016) Hotel management and quality of hotel services. Journal of Process Management New Technologies, no 04, pp. 25–29. Available at: https://www.researchgate.net/publication/293479361_Hotel_management_and_quality_of_hotel_services (accessed July 24, 2023).
Danylyshyn, B.; Kovalova, O.; Oleshko, A.; Morhulets, O.; Zaats, M. (2022) The Conceptual Framework for Creating an Industrial Smart and Tourism Favoured Cluster for Sustainable Development of the Ukranian Region. Economic Affairs, no 67(04), pp. 661–671.
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.