INSTITUTIONAL FACTORS AND THEIR INFLUENCE ON THE DEVELOPMENT OF HOTEL AND RESTAURANT BUSINESS IN UKRAINE

  • Oksana Morhulets Kyiv National University of Technologies and Design https://orcid.org/0000-0001-6530-1478
  • Marina Korobkina Kyiv National University of Technologies and Design
  • Pavlo Vofsi Kyiv National University of Technologies and Design
Keywords: institutional factors, hotel and restaurant business, hospitality industry, state regulation, development, management, services

Abstract

Hotel and restaurant economy is a complex industry that is influenced by many factors. The development of hotel and restaurant business directly depends on institutional factors that affect all areas of the industry. Institutional factors are of decisive importance for economic development. The main purpose of these factors is to create a favorable environment for the functioning and development of industries. The study of the influence of institutional factors on hotel and restaurant business development is greatly important. That allows us to understand which of them have a positive and which have a negative impact on the industry development. Insufficient attention to the institutional factors of development of hotel and restaurant economy can have serious consequences for the economy of this industry, and lead to instability in the labor market and a capital outflow from the country. This study provides important findings for managing hospitality industry development in general, and hotel and restaurant business enterprises in particular. It helps to make decisions about investment and business expansion, improving service quality and strengthening competitive advantages. The purpose of the study is to find ways to improve the institutional factors of hotel and restaurant business development through research and analysis of their impact on the development of the industry and enterprises of the hotel and restaurant industry, in particular, in the conditions of the war and post-war situation in Ukraine. The object of the study is the institutional processes of hotel and restaurant business development. The subject of the study is the effectiveness of modern institutional factors and their influence on the development of the hotel and restaurant business in Ukraine. The conducted research is based on the use of scientific approaches and methods, namely: a dialectical approach to the analysis and understanding of the essence of institutional factors in the development of the hotel and restaurant business; method of generalizations - to clarify the definition of the concept of institutional factors; methods of analysis and synthesis, logical and system-structural analysis – to assess the consequences of the influence of institutional factors on the development of the hotel and restaurant business; analytical method, concretization, abstraction - for the development of proposals for the improvement of institutional factors and the formation of conclusions.

References

Голод А., Коркуна О., Феленчук Ю. Інституційне середовище туристичного та готельно-ресторанного бізнесу в Україні в умовах децентралізації. European journal of economics and management. 2019. № 5(4). С. 78–85.

Круковська О.В. Нові організаційно-економічні засади управління послугами в індустрії гостинності на рівні підприємств готельно-ресторанного бізнесу. Агросвіт. 2022. № 3. С. 70–76.

Білас М. Ринок HoReCa під час війни: поточний стан та ключові тенденції. URL: https://voxukraine.org/rynok-horeca-pid-chas-vijny-potochnyj-stan-ta-klyuchovi-tendentsiyi (дата звернення: 15.07.2023).

Лупашко А. У якій ситуації опинився готельний бізнес під час війни URL: https://www.epravda.com.ua/columns/2022/09/28/691984/ (дата звернення: 20.07.2023)

Безучко Л.С., Білоус С.В., Філь М.І. Готельне господарство України в умовах війни: сучасний стан та перспективи розвитку. Економіка та суспільство. 2023. № 47. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/ journal/article/view/2145/2074 (дата звернення: 20.07.2023).

Державне агентство розвитку туризму (2023). URL: https://www.tourism.gov.ua (дата звернення: 24.07.2023)

Батченко Л.В., Гончар Л.О., Беляк А.О. Формування механізму фінансової стійкості підприємств сфери гостинності: організаційно-економічний аналіз. Підприємництво і торгівля. 2020. № 27. С. 13–20.

Гончар Л., Беляк А. Нормативно-правове регулювання діяльності підприємств готельно-ресторанного і туристичного бізнесу. Економіка та суспільство. 2021. № 26. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/332 (дата звернення: 20.07.2023)

Колєсніченко А.С. Нормативно-правове регулювання та державна підтримка розвитку готельної індустрії як інституту туризму. Причорноморські економічні студії. 2017. № 23. С. 37–42.

Готельний бізнес в Україні: можливості та ризики. URL: https://ribashotelsgroup.ua/blog/gostinichniy-biznes-v-ukraine-vozmozhnosti-i-riski/ (дата звернення: 7.07.2023).

Асоціація індустрії гостинності України: аналітика. URL: https://aigu.org.ua/analitika/ (дата звернення: 14.07.2023)

Мілашовська О.І., Ільтьо Т.І. Аналіз розвитку готельно-ресторанного бізнесу України в контексті сучасних викликів. Бізнес Інформ. 2021. № 6. С. 151–156.

Опанащук Ю.Я., Колісниченко Т.О., Вергун А.М. Світові досягнення та інноваційні технології в сучасному туристичному та готельно-ресторанному бізнесі. Проблеми інноваційно-інвестиційного розвитку. 2021. № 27. С. 57–66.

Як український ресторанний бізнес адаптується до викликів війни: дослідження. URL: https://business.rayon.in.ua/news/547964-yak-ukrainskiy-restoranniy-biznes-adaptuetsya-do-viklikiv-viyni-doslidzhennya (дата звернення: 24.07.2023).

Batinić, Ivica. Hotel management and quality of hotel services. Journal of Process Management New Technologies. 2016. № 04(1). С. 25–29. URL: https://www.researchgate.net/publication/293479361_Hotel_management_and_quality_of_hotel_services (дата звернення: 24.07.2023).

Danylyshyn, B.; Kovalova, O.; Oleshko, A.; Morhulets, O.; Zaats, M. The Conceptual Framework for Creating an Industrial Smart and Tourism Favoured Cluster for Sustainable Development of the Ukranian Region. Economic Affairs. 2022. № 67(04). P. 661–671.

Golod, A., Korkuna, O., Felenchuk, Yu. (2019) Institutsiyne seredovische turistichnogo ta gotelno-restorannogo biznesu v Ukrayini v umovah detsentralizatsii [Institutional environment of tourism and hotel and restaurant business in Ukraine under conditions of decentralization]. European journal of economics and management, no 5(4), pp. 78–85.

Krukovska, O.V. (2022) Novi organizatsiyno-ekonomichni zasadi upravlinnya poslugami v industriyi gostinnosti na rivni pidpriemstv gotelno-restorannogo biznesu [New organizational and economic principles of service management in the hospitality industry at the level of hotel and restaurant business enterprises]. Agroworld, no 3, pp. 70–76.

Bilas, M. (2022) Rinok HoReCa pid chas viyni: potochniy stan ta klyuchovi tendentsiyi [The HoReCa market during the war: current state and key trends]. Available at: https://voxukraine.org/rynok-horeca-pid-chas-vijny-potochnyj-stan-ta-klyuchovi-tendentsiyi (accessed July 15, 2023).

Lupashko, A. (2022) U yakiy situatsiyi opinivsya gotelniy biznes pid chas viyni. [What was the situation of the hotel business during the war]. Available at: https://www.epravda.com.ua/columns/2022/09/28/691984/ (accessed July 20, 2023).

Bezuchko, L.S., Bilous, S.V., Fil, M.I. (2023) Gotelne gospodarstvo Ukrayini v umovah viyni: suchasniy stan ta perspektivi rozvitku. [The hotel industry of Ukraine in the conditions of war: current state and prospects for development]. Economy and society, no 47. Available at: https://economyandsociety.in.ua/index.php/%20journal/article/view/2145/2074 (accessed July 20, 2023).

Derzhavne agentstvo rozvitku turizmu [State Tourism Development Agency ]. Available at: https://www.tourism.gov.ua (accessed July 24, 2023).

Batchenko, L.V., Gonchar, L.O., Belyak, A.O. (2020) Formuvannya mehanizmu finansovoi [Formation of the mechanism of financial stability of enterprises in the field of hospitality: organizational and economic analysis]. Entrepreneurship and trade, no 27, pp. 13–20.

Gonchar, L., & Belyak, A. (2021) Normativno-pravove regulyuvannya diyalnosti pidpriemstv gotelno-restorannogo i turistichnogo biznesu [Normative and legal regulation of the activities of hotel-restaurant and tourist business enterprises]. Economy and society, no 26. Available at: https://economyandsociety.in.ua/ index.php/journal/article/view/332 (accessed July 20, 2023).

KolesnIchenko, A.S. (2017) Normativno-pravove regulyuvannya ta derzhavna pidtrimka rozvitku gotelnoi industrii yak institutu turizmu [Legal regulation and state support for the development of the hotel industry as an institution of tourism]. Black Sea Economic Studies, no 23, pp. 37–42.

Gotelniy biznes v Ukrayini: mozhlivostI ta riziki [Hotel business in Ukraine: opportunities and risks]. Available at: https://ribashotelsgroup.ua/blog/gostinichniy-biznes-v-ukraine-vozmozhnosti-i-riski/ (accessed July 7, 2023).

Асоціація індустрії гостинності України: аналітика [Association of the hospitality industry of Ukraine: analytics]. Available at: https://aigu.org.ua/analitika/ (accessed July 14, 2023)

Milashovska, O.I., Iito, T.I. (2021) AnalIz rozvitku gotelno-restorannogo biznesu Ukrayini v kontekstI suchasnih viklikIv [Analysis of the development of the hotel and restaurant business of Ukraine in the context of modern challenges]. Business Inform, no 6, pp. 151–156.

Opanaschuk, Yu.Ya., Kolisnichenko, T.O., Vergun, A.M. (2021) Svitovi dosyagnennya ta innovatsiyni tehnologiyi v suchasnomu turistichnomu ta gotelno-restorannomu biznesi [World achievements and innovative technologies in the modern tourist and hotel-restaurant business]. Problems of innovation and investment development, no 27, pp. 57–66.

Yak ukrayinskiy restoranni biznes adaptuetsya do viklikiv viyni: doslidzhennya [How the Ukrainian restaurant business adapts to the challenges of war: research]. Available at: https://business.rayon.in.ua/news/547964-yak-ukrainskiy-restoranniy-biznes-adaptuetsya-do-viklikiv-viyni-doslidzhennya (accessed July 24, 2023).

Batinić, Ivica (2016) Hotel management and quality of hotel services. Journal of Process Management New Technologies, no 04, pp. 25–29. Available at: https://www.researchgate.net/publication/293479361_Hotel_management_and_quality_of_hotel_services (accessed July 24, 2023).

Danylyshyn, B.; Kovalova, O.; Oleshko, A.; Morhulets, O.; Zaats, M. (2022) The Conceptual Framework for Creating an Industrial Smart and Tourism Favoured Cluster for Sustainable Development of the Ukranian Region. Economic Affairs, no 67(04), pp. 661–671.

Article views: 149
PDF Downloads: 91
Published
2023-07-25
How to Cite
Morhulets, O., Korobkina, M., & Vofsi, P. (2023). INSTITUTIONAL FACTORS AND THEIR INFLUENCE ON THE DEVELOPMENT OF HOTEL AND RESTAURANT BUSINESS IN UKRAINE. Economy and Society, (53). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-53-62
Section
HOTEL AND RESTAURANT BUSINESS

Most read articles by the same author(s)