GASTRONOMIC TOURISM IN UKRAINE DURING THE WAR
Abstract
The relevance of the topic of gastronomic tourism in Ukraine is increasing in the context of the full-scale war, as it has the potential to stimulate social and economic development even in challenging times. The aim of this study is to examine the current state and prospects for the development of gastronomic tourism in Ukraine. The research employs theoretical analysis of literary sources, generalization, and information analysis, allowing for a deeper understanding of the challenges and opportunities of gastronomic tourism in Ukraine during the war. The main hypothesis is that gastronomic tourism can become an important factor in the recovery of the tourism industry and the economy of Ukraine. The study establishes that gastronomic tourism has the potential to promote local cuisine and preserve national identity. It characterizes the main advantages of gastronomic tourism, such as the ability to attract tourists through unique culinary experiences, which include participation in festivals, fairs, and culinary master classes. It is summarized that more than one-third of tourists' expenses are allocated to food, confirming the importance of gastronomy as an element of the tourist experience. The theoretical significance of the research lies in identifying key factors influencing the development of gastronomic tourism in Ukraine. The practical significance involves developing recommendations for optimizing tourist products that meet the needs of tourists and contribute to regional development. Ukrainian cuisine, with its regional characteristics, is attractive to both domestic and international tourists. Accordingly, Ukraine has all the necessary prerequisites for the development of gastronomic tourism. The originality of the research is in the systematization of aspects of gastronomic tourism in Ukraine under wartime conditions, making it a valuable contribution to the scientific discussion. Prospects for further research are related to analyzing successful examples of gastronomic tourism in other countries and studying the impact of gastronomic tourism on the economic recovery of Ukraine.
References
Антоненко, В.Г. Міжнародний туризм як чинник взаємодії та взаємозбагачення культур. УВ. С. Пазенко (Ред.), Філософія туризму К, 2005, с. 223-233.
Барвінок, Н.В. Перспективи розвитку воєнного туризму на території України після закінчення російсько-української війни. Актуальні проблеми розвитку економіки регіону, 18(2), 2022, с. 206-217. URL: http://lib.pnu.edu.ua:8080/handle/123456789/12643 (дата звернення: 05.11.2024)
Батман, В.С. Тенденції кулінарного туризму в Україні та світі: матеріали X Всеукраїнської науково-практичної конференції «Сучасні технології управління туристичним та готельно-ресторанним бізнесом». Маріуполь: МДУ, 2018, с. 225.
Бойко, В.О., & Далевська, Н.М. Розвиток туризму після збройних конфліктів у різних країнах світу. Управління змінами та інновації. 2022. URL: http://cmi.politehnica.zp.ua/index.php/journal/article/view/38 (дата звернення: 13.11.2024)
Корнілова, В.В. (2018). Сучасні тенденції розвитку гастрономічного туризму. Ефективна економіка, 2. 2018 URL: http://tourlib.net/statti_ukr/kornilova.htm (дата звернення: 01.11.2024)
Панова, І.О., & Журавчак, Я.З. Проблеми та перспективи розвитку гастрономічного туризму в Україні. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, 13, 2021, С. 196-208.
Расулова, А.М. Потенціал ресторанного бізнесу у розвитку гастрономічного туризму України. Економіка та держава, 2015, С. 78–83,.
Сливенко, В.А., Долгієр, А.І., & Хрулькова, К.А. Шляхи активізації вітчизняного гастротуризму на міжнародному туристичному ринку. Ефективна економіка, 5. 2019. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=7054 (дата звернення: 03.11.2024)
Трішин, Ф.А., Крупіца, І.В., Байрачна, О.К., & Шведюк, К.Г. Аналіз Привабливості гастрономічного туризму в Україні та в Одеській області. Економічний вісник Дніпровського технологічного університету, 4, 2020. С.126-132.
Antonenko, V.H. Mizhnarodnyi turyzm yak chynnyk vzaiemodii ta vzaiemozbahachennia kultur kultur [International tourism as a factor of interaction and mutual enrichment of culturesInternational tourism as a factor of interaction and mutual enrichment of cultures] UV. S. Pazenko (Red.), Filosofiia turyzmu K, 2005, pp. 223-233 (in Ukrainian)
Barvinok, N.V. Perspektyvy rozvytku voiennoho turyzmu na terytorii Ukrainy pislia zakinchennia rosiisko-ukrainskoi viiny [Prospects for the development of military tourism in Ukraine after the end of the Russian-Ukrainian war]. Aktualni problemy rozvytku ekonomiky rehionu, 18(2), 2022, pp. 206-217 URL: http://lib.pnu.edu.ua:8080/handle/123456789/12643 (accessed December 5, 2024)
Batman, V.S. Tendentsii kulinarnoho turyzmu v Ukraini ta sviti [Trends in culinary tourism in Ukraine and the world]: materialy X Vseukrainskoi naukovo-praktychnoi konferentsii «Suchasni tekhnolohii upravlinnia turystychnym ta hotelno-restorannym biznesom». Mariupol: MDU, 2018, 225 p (in Ukrainian)
Boiko, V.O., & Dalevska, N.M. Rozvytok turyzmu pislia zbroinykh konfliktiv u riznykh krainakh svitu [Tourism development after armed conflicts in different countries of the world] Upravlinnia zminamy ta innovatsii. 2022. URL: http://cmi.politehnica.zp.ua/index.php/journal/article/view/38 (accessed December 13, 2024)
Kornilova, V.V. (2018). Suchasni tendentsii rozvytku hastronomichnoho turyzmu [Modern trends in the development of gastronomic tourismModern trends in the development of gastronomic tourismModern trends in the development of gastronomic tourism] Efektyvna ekonomika, 2. 2018 URL: http://tourlib.net/statti_ukr/kornilova.htm (accessed December 1, 2024)
Panova, I.O., & Zhuravchak, Ya.Z. Problemy ta perspektyvy rozvytku hastronomichnoho turyzmu v Ukraini [Problems and prospects for the development of gastronomic tourism in Ukraine] Visnyk Kharkivskoho natsionalnoho universytetu imeni V. N. Karazina, 13, 2021, pp. 196-208 (in Ukrainian)
Rasulova, A.M. Potentsial restorannoho biznesu u rozvytku hastronomichnoho turyzmu Ukrainy [Potential of the restaurant business in the development of gastronomic tourism in Ukraine]. Ekonomika ta derzhava, 2015, pp. 78–83.
Slyvenko, V.A., Dolhiier, A.I., & Khrulkova, K.A. Shliakhy aktyvizatsii vitchyznianoho hastroturyzmu na mizhnarodnomu turystychnomu rynku [Ways to intensify domestic gastro-tourism in the international tourism market] Efektyvna ekonomika, 5. 2019. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=7054 (accessed December 3, 2024)
Trishyn, F.A., Krupitsa, I.V., Bairachna, O.K., & Shvediuk, K.H. Analiz Pryvablyvosti hastronomichnoho turyzmu v Ukraini ta v Odeskii oblasti [Analysis of the attractiveness of gastronomic tourism in Ukraine and Odesa region] Ekonomichnyi visnyk Dniprovskoho tekhnolohichnoho universytetu, 4, 2020. pp. 126-132 (in Ukrainian)
PDF Downloads: 9

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.