ADDED VALUE IN THE SEGMENT OF PRODUCTION OF NICE CROPS
Abstract
Despite significant losses and destruction, agriculture continues to provide the country with food and play an important role in international trade. At the same time, the issue of optimizing agribusiness, finding new directions and new solutions to ensure stability and its development in the conditions of military operations is urgent. One of the promising ways to increase the efficiency of agribusiness in Ukraine is the cultivation of niche crops that can provide competitive advantages both in the domestic and foreign markets. Niche crops, as a rule, are characterized by high added value, resistance to climatic conditions and the possibility of cultivation on limited areas. They can become a source of additional income for farmers, as well as contribute to the diversification of agricultural production. The purpose of the study is to generalize the arguments that niche crops are profitable raw materials for the production of products with high added value and are an important source of additional income for domestic farmers. The article focuses on the role of added value in today's conditions in the segment of production of niche agricultural crops. The main reasons determining the interest of agricultural producers in the cultivation of niche crops are indicated. The main advantages and disadvantages of their production are presented. It was emphasized that the creation of added value is an urgent issue for the Ukrainian national economy, which in recent years has become an important reference point for agricultural producers when choosing the direction of their activities. It is substantiated that niche crops are profitable raw materials for the production of products with high added value. Attention is focused on linseed oil, amaranth, high-oleic sunflower. It is summarized that deep processing is a promising direction for Ukraine, since the country, as the results of the study revealed, has a wide and diverse raw material base for the production of products with high added value. The practical value of the study is that the cultivation and processing of niche crops is an interesting direction of diversification of production and export for both small farmers and large companies.
References
Аграрії дедалі частіше роблять ставку на нішеві культури. (2022). URL: https://ukragroconsult.com/news/agrariyi-dedali-chastishe-roblyat-stavku-na-nishevi-kultury/
Анжела Сміт-Велч. (2019). Уся правда про «шкідливі» жири. URL: https://www.bbc.com/ukrainian/vert-fut-48989848
Бататін Олександр. (2022). «Велика агропереробка»: як збільшити додану вартість в агросекторі. URL: https://epravda.com.ua/columns/2022/06/22/688436/
Бойко Л.О. Конкурентоспроможність нішевих культур в агробізнесі в умовах невизначеності. Агросвіт № 20, 2024. С.72-77. DOI: 10.32702/2306-6792.2024.20.72
Гайденко Олег, Кернасюк Юрій. Технологічні особливості круп’яного виробництва на прикладі переробки гречки. (2022). URL: https://agro-business.com.ua/agro/zberihannia/item/24880-tekhnolohichni-osoblyvosti-krupianoho-vyrobnytstva-na-prykladi-pererobky-hrechky.html
Григоренко Сюзанна. (2024). Заробляти більше: як збільшити додану вартість в аграрній сфері. URL: https://epravda.com.ua/columns/2024/08/12/717833/)
Кернасюк Юрій. (2023). Перспективний ринок нішевих культур. URL: https://agro-business.com.ua/agro/ekonomichnyi-hektar/item/28022-perspektyvnyi-rynok-nishevykh-kultur.html
Ковальчук Тетяна. (2024). На Житомирщині відкрили сучасне картоплесховища на 10 тис. тонн. URL: https://agro-business.com.ua/agro/podiia/item/31225-na-zhytomyrshchyni-vidkryly-suchasne-kartopleskhovyshcha-na-10-tys-tonn.html
Крамар Олександр.(2021). Випереджаючи решту. В яких галузях найбільша додана вартість? URL: https://tyzhden.ua/vyperedzhaiuchy-reshtu-v-iakykh-haluziakh-najbilsha-dodana-vartist/
Кропивко Валентина. (2020). Диверсифікація бізнесу: досвід ірландських фермерів. URL: https://agroportal.ua/blogs/diversifikatsiya-biznesa-opyt-irlandskikh-fermerov
Мірзоєва, Т. (2024). Ефективність виробництва нішевих зернових культур у контексті забезпечення продовольчої безпеки і створення доданої вартості. Економіка та суспільство, (67). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-67-158
Нішеві культури. Курс лекцій для здобувачів вищої освіти ступеня «Магістр» спеціальності 201 «Агрономія». Ч.1. Київ. ТОВ «Центр поліграфії «Компринт». 2024. 102 с.
Україна стабільно перша у виробництві соняшнику та друга в світі по виробництву високоолеїнової олії. Офіційний сайт Baker Tilly. (2017). URL: https://bakertilly.ua/news/id44052
Svitovyi, O., Kirdan, O., & Gechbaia, B. (2022). Organizational-economic foundations of formation of value added in grain production. Agricultural and Resource Economics, 8(3), 200-223. https://doi.org/10.51599/are.2022.08.03.10.
Ahrarii dedali chastishe robliat stavku na nishevi kultury. (2022). [Farmers are increasingly betting on niche crops.]. Available at: https://ukragroconsult.com/news/agrariyi-dedali-chastishe-roblyat-stavku-na-nishevi-kultury/ (in Ukrainian)
Anzhela Smit-Velch. Usia pravda pro «shkidlyvi» zhyry. (2019). [The whole truth about «harmful» fats]. Available at: https://www.bbc.com/ukrainian/vert-fut-48989848
Batatin Oleksandr. (2022). «Velyka ahropererobka»: yak zbilshyty dodanu vartist v ahrosektori. [«Great agro-processing»: how to increase added value in the agricultural sector]. Available at: https://epravda.com.ua/columns/2022/06/22/688436/ (in Ukrainian)
Boiko L.O. (2024). Konkurentospromozhnist nishevykh kultur v ahrobiznesi v umovakh nevyznachenosti. [Competitiveness of niche crops in agribusiness under conditions of uncertainty]. Ahrosvit. № 20. S.72-77. DOI: 10.32702/2306-6792.2024.20.72 (in Ukrainian)
Haidenko Oleh, Kernasiuk Yurii. Tekhnolohichni osoblyvosti krupianoho vyrobnytstva na prykladi pererobky hrechky. (2022). [Technological features of grain production using the example of buckwheat processing]. Available at: https://agro-business.com.ua/agro/zberihannia/item/24880-tekhnolohichni-osoblyvosti-krupianoho-vyrobnytstva-na-prykladi-pererobky-hrechky.html (in Ukrainian)
Hryhorenko Siuzanna. (2024). Zarobliaty bilshe: yak zbilshyty dodanu vartist v ahrarnii sferi. [Earn more: how to increase added value in the agricultural sector]. Available at: https://epravda.com.ua/columns/2024/08/12/717833/) (in Ukrainian)
Kernasiuk Yurii. (2023). Perspektyvnyi rynok nishevykh kultur. [A promising market for niche crops]. Available at: https://agro-business.com.ua/agro/ekonomichnyi-hektar/item/28022-perspektyvnyi-rynok-nishevykh-kultur.html (in Ukrainian)
Kovalchuk Tetiana. (2024). Na Zhytomyrshchyni vidkryly suchasne kartopleskhovyshcha na 10 tys. tonn. [A modern potato warehouse for 10,000 tons was opened in Zhytomyr Oblast. Tons]. Available at: https://agro-business.com.ua/agro/podiia/item/31225-na-zhytomyrshchyni-vidkryly-suchasne-kartopleskhovyshcha-na-10-tys-tonn.html (in Ukrainian)
Kramar Oleksandr.(2021). Vyperedzhaiuchy reshtu. V yakykh haluziakh naibilsha dodana vartist? [Ahead of the rest. In which industries is the greatest added value?]. Available at: https://tyzhden.ua/vyperedzhaiuchy-reshtu-v-iakykh-haluziakh-najbilsha-dodana-vartist/ (in Ukrainian)
Kropyvko Valentyna. (2020). Dyversyfikatsiia biznesu: dosvid irlandskykh fermeriv. [Business Diversification: The Experience of Irish Farmers]. Available at: https://agroportal.ua/blogs/diversifikatsiya-biznesa-opyt-irlandskikh-fermerov (in Ukrainian)
Mirzoieva, T. (2024). Efektyvnist vyrobnytstva nishevykh zernovykh kultur u konteksti zabezpechennia prodovolchoi bezpeky i stvorennia dodanoi vartosti. [Efficiency of production of niche grain crops in the context of ensuring food security and creating added value]. Ekonomika ta suspilstvo. (67). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-67-158 (in Ukrainian)
Nishevi kultury. Kurs lektsii dlia zdobuvachiv vyshchoi osvity stupenia «Mahistr» spetsialnosti 201 «Ahronomiia». (2024). [ Niche cultures. A course of lectures for higher education holders of the "Master's" degree, specialty 201 "Agronomy"]. Ch. 1. K., TOV «Tsentr polihrafii «Komprynt». 102 s. (in Ukrainian)
Ukraina stabilno persha u vyrobnytstvi soniashnyku ta druha v sviti po vyrobnytstvu vysokooleinovoi olii. Ofitsiinyi sait Baker Tilly. (2017). [Ukraine is consistently the first in the production of sunflower and the second in the world in the production of high-oleic oil. Official Baker Tilly website]. Available at: https://bakertilly.ua/news/id44052
Svitovyi, O., Kirdan, O., & Gechbaia, B. (2022). Organizational-economic foundations of formation of value added in grain production. Agricultural and Resource Economics. 8(3), 200-223. https://doi.org/10.51599/are.2022.08.03.10.