ДИВЕРСИФІКАЦІЯ АГРОБІЗНЕСУ ЧЕРЕЗ ПОШИРЕННЯ ПРАКТИКИ ВИРОЩУВАННЯ НІШЕВИХ ОЛІЙНИХ КУЛЬТУР

  • Людмила Степасюк Національний університет біоресурсів і природокористування України https://orcid.org/0000-0002-7258-9243
  • Максим Степасюк Національний університет біоресурсів і природокористування України https://orcid.org/0009-0004-6009-6670
Ключові слова: диверсифікація, нішові культури, високоолеїновий соняшник, додана вартість, ефективність

Анотація

У статті здійснено акцент на ролі диверсифікації в умовах сьогодення через вирощування нішових сільськогосподарських культур. Зазначені основні причини, що зумовлюють інтерес аграрних виробників до нішової диверсифікації. Представлені основні переваги й недоліки виробництва нішових культур. Особливу увагу дослідження акцентовано саме на нішових олійних культурах, зокрема як приклад розглянуто економічне і соціальне значення виробництва високоолеїнового соняшнику. Доведено, що в останні роки при виборі напрямку своєї діяльності для українських виробників додана вартість стає важливим орієнтиром. Обґрунтовано, що саме нішові олійні культури є найвигіднішою сировиною для виробництва продуктів із високою доданою вартістю і, що важливо, виступають джерелом додаткових доходів для аграріїв, особливо для представників малого бізнесу.

Посилання

Андрій Біленький (2023). Нішеві культури: переваги, ризики, можливості в сезоні-2023. URL: https://superagronom.com/blog/926-nishevi-kulturi-perevagi-riziki-mojlivosti-v-sezoni-2023

Артем Педорченко (2020). Переробка олійних дає у 5 разів більше доданої вартості, ніж сировина. URL: https://agroportal.ua/news/ukraina/eksport-produktov-pererabotki-maslichnykh-daet-v-5-raz-bolshe-dobavlennoi-stoimosti-chem-syre

Бойко Л. (2023). Нішеві культури для ревіталізації агробізнесу у період невизначеності. Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, (17), 44–49. https://doi.org/10.32782/2708-0366/2023.17.6

Володін С.А. Стимулювання виробництва нішевих культур в Україні на основі фастпланттехнологій. Економіка АПК. 2021. №2. С. 82–91. https://doi.org/10.32317/2221-1055.202102082

Заробляти більше: як збільшити додану вартість в аграрній сфері. (2024). URL: https://www.epravda.com.ua/columns/2024/08/12/717833/

Майя Муха (2024). Біогаз, кулінарія, переробка – як в умовах війни диверсифікують бізнес провідні аграрні компанії України. URL: https://elevatorist.com/spetsproekt/195-biogaz-kulinariya-pererobka--yak-v-umovah-viyni-diversifikuyut-biznes-providni-agrarni-kompaniyi-ukrayini

Мірзоєва Т.В. Пріоритети нішової диверсифікації як ефективної конкурентної стратегії розвитку лікарського рослинництва. Економічний простір. 2020. № 156. С. 82–85.

Мірзоєва Т.В., Ткач Н.М. Аналіз економічної ефективності переробки олійних культур у біопаливо. Intellektuelles Kapital ‒ die Grundlage für innovative Entwicklung: Wirtschaft, Management und Marketing. Monografische Reihe «Europäische Wissenschaft». Buch 6. Teil 5. 2021. Рр. 82–92. URL: https://www.sworld.com.ua/simpge6/sge6-05.pdf

Мірзоєва, Т., & Степасюк, М. (2023). До питання доданої вартості. Економіка та суспільство, (58). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-58-37

Сюзана Григоренко. Популярність нішевих культур в Україні зростає: що найкраще сіяти. URL: https://agroelita.info/populiarnist-nishevykh-kultur-v-ukraini-zrostaie-shcho-naykrashche-siiaty-2/

Томашевська, О. (2024). Виробництво нуту як один із напрямів нішевої диверсифікації агробізнесу. Економіка та суспільство, (59). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-59-94

Юрій Кернасюк (2023). Нішеві культури – крок до диверсифікації агробізнесу. URL: https://www.growhow.in.ua/nishevi-kultury-krok-do-dyversyfikatsii-ahrobiznesu/

Юрій Кернасюк (2021). Нішеві культури в стратегії інноваційної диверсифікації агробізнесу. URL: https://agro-business.com.ua/agro/ekonomichnyi-hektar/item/22969-nishevi-kultury-v-stratehii-innovatsiinoi-dyversyfikatsii-ahrobiznesu.html

Юрій Кернасюк (2023). Перспективний ринок нішевих культур. URL: https://agro-business.com.ua/agro/ekonomichnyi-hektar/item/28022-perspektyvnyi-rynok-nishevykh-kultur.html

Andrii Bilenkyi (2023). Nishevi kultury: perevahy, ryzyky, mozhlyvosti v sezoni-2023 [Niche crops: advantages, risks, opportunities in the 2023 season]. Available at: https://superagronom.com/blog/926-nishevi-kulturi-perevagi-riziki-mojlivosti-v-sezoni-2023 (in Ukrainian)

Artem Pedorchenko (2020). Pererobka oliinykh daie u 5 raziv bilshe dodanoi vartosti, nizh syrovyna [Oil processing provides 5 times more added value than raw materials]. Available at: https://agroportal.ua/news/ukraina/eksport-produktov-pererabotki-maslichnykh-daet-v-5-raz-bolshe-dobavlennoi-stoimosti-chem-syre (in Ukrainian)

Boiko, L. (2023). Nishevi kultury dlia revitalizatsii ahrobiznesu u period nevyznachenosti [Niche crops for agribusiness revitalization in a period of uncertainty]. Tavriiskyi naukovyi visnyk. Seriia: Ekonomika, (17), 44–49. https://doi.org/10.32782/2708-0366/2023.17.6 (in Ukrainian)

Volodin S.A. (2021). Stymuliuvannia vyrobnytstva nishevykh kultur v Ukraini na osnovi fastplanttekhnolohii [Stimulating the production of niche crops in Ukraine based on fastplant technologies]. Ekonomika APK. № 2. S. 82–91. https://doi.org/10.32317/2221-1055.202102082 (in Ukrainian)

Zarobliaty bilshe: yak zbilshyty dodanu vartist v ahrarnii sferi (2024). [Earn more: how to increase added value in the agricultural sector]. Available at: https://www.epravda.com.ua/columns/2024/08/12/717833/

Maiia Mukha (2024). Biohaz, kulinariia, pererobka – yak v umovakh viiny dyversyfikuiut biznes providni ahrarni kompanii Ukrainy [Biogas, cooking, processing – how the leading agrarian companies of Ukraine diversify their business in the conditions of war]. Available at: https://elevatorist.com/spetsproekt/195-biogaz-kulinariya-pererobka--yak-v-umovah-viyni-diversifikuyut-biznes-providni-agrarni-kompaniyi-ukrayini (in Ukrainian)

Mirzoieva T.V. (2020). Priorytety nishovoi dyversyfikatsii yak efektyvnoi konkurentnoi stratehii rozvytku likarskoho roslynnytstva [Priorities of niche diversification as an effective competitive strategy for the development of medicinal plants]. Ekonomichnyi prostir. № 156. S. 82–85. (in Ukrainian)

Mirzoieva T.V., Tkach N.M. (2021). Analiz ekonomichnoi efektyvnosti pererobky oliinykh kultur u biopalyvo [Analysis of the economic efficiency of the processing of oil crops into biofuel]. Intellektuelles Kapital ‒ die Grundlage für innovative Entwicklung: Wirtschaft, Management und Marketing. Monografische Reihe «Europäische Wissenschaft». Buch 6. Teil 5. 2021. Rr. 82-92. Available at: https://www.sworld.com.ua/simpge6/sge6-05.pdf (in Ukrainian)

Mirzoieva, T., & Stepasiuk, M. (2023). Do pytannia dodanoi vartosti. [To the issue of added value]. Ekonomika ta suspilstvo, (58). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-58-37 (in Ukrainian)

Siuzana Hryhorenko (2024). Populiarnist nishevykh kultur v Ukraini zrostaie: shcho naikrashche siiaty [The popularity of niche crops in Ukraine is growing: what is the best to sow]. Available at: https://agroelita.info/populiarnist-nishevykh-kultur-v-ukraini-zrostaie-shcho-naykrashche-siiaty-2/ (in Ukrainian)

Tomashevska, O. (2024). Vyrobnytstvo nutu yak odyn iz napriamiv nishevoi dyversyfikatsii ahrobiznesu [Chickpea production as one of the areas of niche diversification of agribusiness]. Ekonomika ta suspilstvo, (59). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-59-94 (in Ukrainian)

Iurii Kernasiuk (2023). Nishevi kultury – krok do dyversyfikatsii ahrobiznesu [Niche crops are a step towards diversification of agribusiness]. Available at: https://www.growhow.in.ua/nishevi-kultury-krok-do-dyversyfikatsii-ahrobiznesu/

Iurii Kernasiuk (2021). Nishevi kultury v stratehii innovatsiinoi dyversyfikatsii ahrobiznesu [Нішеві культури в стратегії інноваційної диверсифікації агробізнесу]. Available at: https://agro-business.com.ua/agro/ekonomichnyi-hektar/item/22969-nishevi-kultury-v-stratehii-innovatsiinoi-dyversyfikatsii-ahrobiznesu.html

Iurii Kernasiuk (2023) Perspektyvnyi rynok nishevykh kultur [A promising market for niche crops]. Available at: https://agro-business.com.ua/agro/ekonomichnyi-hektar/item/28022-perspektyvnyi-rynok-nishevykh-kultur.html

Переглядів статті: 0
Завантажень PDF: 0
Опубліковано
2024-09-30
Як цитувати
Степасюк, Л., & Степасюк, М. (2024). ДИВЕРСИФІКАЦІЯ АГРОБІЗНЕСУ ЧЕРЕЗ ПОШИРЕННЯ ПРАКТИКИ ВИРОЩУВАННЯ НІШЕВИХ ОЛІЙНИХ КУЛЬТУР. Економіка та суспільство, (67). вилучено із https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/4827
Розділ
ЕКОНОМІКА