DIVERSIFICATION OF AGRIBUSINESS THROUGH THE EXPANSION OF NICHE OILSEEDS

Keywords: diversification, niche crops, high-oleic sunflower, added value, efficiency

Abstract

The article emphasizes the role of diversification in today's conditions through the cultivation of niche crops. The main reasons determining the interest of agricultural producers in niche diversification are indicated. The main advantages and disadvantages of the production of niche crops are presented. It has been proven that niche crops are produced in relatively small volumes, have a low but stable demand and are grown to diversify production as an alternative source of income. They are interesting to manufacturers primarily because of their profitability, because with relatively low costs, their purchase prices are consistently high. The purpose of the study is the author's attempt to justify the feasibility of applying niche diversification through the spread of the practice of growing niche oil crops. Special attention of the research is focused on niche oil crops, in particular, as an example, the economic and social importance of high-oleic sunflower production is considered. It has been proven that in recent years, added value has become an important reference point for Ukrainian manufacturers when choosing the direction of their activities. Therefore, the production of products with high added value is an obvious way to increase the profitability of their production. It is noted that niche oil crops are the most profitable raw materials for the production of products with high added value, are a source of additional income for farmers and, importantly, primarily for representatives of small and small businesses. In general, there are enough prospects for growing niche agricultural crops for small agribusinesses in Ukraine. With adequate government support and sufficient resources, these crops can become a valuable source of income and help diversify the country's agricultural sector. The practical value of the study is that the cultivation and processing of niche crops is an interesting direction of diversification of production and export for both small farmers and large companies.

References

Андрій Біленький (2023). Нішеві культури: переваги, ризики, можливості в сезоні-2023. URL: https://superagronom.com/blog/926-nishevi-kulturi-perevagi-riziki-mojlivosti-v-sezoni-2023

Артем Педорченко (2020). Переробка олійних дає у 5 разів більше доданої вартості, ніж сировина. URL: https://agroportal.ua/news/ukraina/eksport-produktov-pererabotki-maslichnykh-daet-v-5-raz-bolshe-dobavlennoi-stoimosti-chem-syre

Бойко Л. (2023). Нішеві культури для ревіталізації агробізнесу у період невизначеності. Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, (17), 44–49. https://doi.org/10.32782/2708-0366/2023.17.6

Володін С.А. Стимулювання виробництва нішевих культур в Україні на основі фастпланттехнологій. Економіка АПК. 2021. №2. С. 82–91. https://doi.org/10.32317/2221-1055.202102082

Заробляти більше: як збільшити додану вартість в аграрній сфері. (2024). URL: https://www.epravda.com.ua/columns/2024/08/12/717833/

Майя Муха (2024). Біогаз, кулінарія, переробка – як в умовах війни диверсифікують бізнес провідні аграрні компанії України. URL: https://elevatorist.com/spetsproekt/195-biogaz-kulinariya-pererobka--yak-v-umovah-viyni-diversifikuyut-biznes-providni-agrarni-kompaniyi-ukrayini

Мірзоєва Т.В. Пріоритети нішової диверсифікації як ефективної конкурентної стратегії розвитку лікарського рослинництва. Економічний простір. 2020. № 156. С. 82–85.

Мірзоєва Т.В., Ткач Н.М. Аналіз економічної ефективності переробки олійних культур у біопаливо. Intellektuelles Kapital ‒ die Grundlage für innovative Entwicklung: Wirtschaft, Management und Marketing. Monografische Reihe «Europäische Wissenschaft». Buch 6. Teil 5. 2021. Рр. 82–92. URL: https://www.sworld.com.ua/simpge6/sge6-05.pdf

Мірзоєва, Т., & Степасюк, М. (2023). До питання доданої вартості. Економіка та суспільство, (58). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-58-37

Сюзана Григоренко. Популярність нішевих культур в Україні зростає: що найкраще сіяти. URL: https://agroelita.info/populiarnist-nishevykh-kultur-v-ukraini-zrostaie-shcho-naykrashche-siiaty-2/

Томашевська, О. (2024). Виробництво нуту як один із напрямів нішевої диверсифікації агробізнесу. Економіка та суспільство, (59). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-59-94

Юрій Кернасюк (2023). Нішеві культури – крок до диверсифікації агробізнесу. URL: https://www.growhow.in.ua/nishevi-kultury-krok-do-dyversyfikatsii-ahrobiznesu/

Юрій Кернасюк (2021). Нішеві культури в стратегії інноваційної диверсифікації агробізнесу. URL: https://agro-business.com.ua/agro/ekonomichnyi-hektar/item/22969-nishevi-kultury-v-stratehii-innovatsiinoi-dyversyfikatsii-ahrobiznesu.html

Юрій Кернасюк (2023). Перспективний ринок нішевих культур. URL: https://agro-business.com.ua/agro/ekonomichnyi-hektar/item/28022-perspektyvnyi-rynok-nishevykh-kultur.html

Andrii Bilenkyi (2023). Nishevi kultury: perevahy, ryzyky, mozhlyvosti v sezoni-2023 [Niche crops: advantages, risks, opportunities in the 2023 season]. Available at: https://superagronom.com/blog/926-nishevi-kulturi-perevagi-riziki-mojlivosti-v-sezoni-2023 (in Ukrainian)

Artem Pedorchenko (2020). Pererobka oliinykh daie u 5 raziv bilshe dodanoi vartosti, nizh syrovyna [Oil processing provides 5 times more added value than raw materials]. Available at: https://agroportal.ua/news/ukraina/eksport-produktov-pererabotki-maslichnykh-daet-v-5-raz-bolshe-dobavlennoi-stoimosti-chem-syre (in Ukrainian)

Boiko, L. (2023). Nishevi kultury dlia revitalizatsii ahrobiznesu u period nevyznachenosti [Niche crops for agribusiness revitalization in a period of uncertainty]. Tavriiskyi naukovyi visnyk. Seriia: Ekonomika, (17), 44–49. https://doi.org/10.32782/2708-0366/2023.17.6 (in Ukrainian)

Volodin S.A. (2021). Stymuliuvannia vyrobnytstva nishevykh kultur v Ukraini na osnovi fastplanttekhnolohii [Stimulating the production of niche crops in Ukraine based on fastplant technologies]. Ekonomika APK. № 2. S. 82–91. https://doi.org/10.32317/2221-1055.202102082 (in Ukrainian)

Zarobliaty bilshe: yak zbilshyty dodanu vartist v ahrarnii sferi (2024). [Earn more: how to increase added value in the agricultural sector]. Available at: https://www.epravda.com.ua/columns/2024/08/12/717833/

Maiia Mukha (2024). Biohaz, kulinariia, pererobka – yak v umovakh viiny dyversyfikuiut biznes providni ahrarni kompanii Ukrainy [Biogas, cooking, processing – how the leading agrarian companies of Ukraine diversify their business in the conditions of war]. Available at: https://elevatorist.com/spetsproekt/195-biogaz-kulinariya-pererobka--yak-v-umovah-viyni-diversifikuyut-biznes-providni-agrarni-kompaniyi-ukrayini (in Ukrainian)

Mirzoieva T.V. (2020). Priorytety nishovoi dyversyfikatsii yak efektyvnoi konkurentnoi stratehii rozvytku likarskoho roslynnytstva [Priorities of niche diversification as an effective competitive strategy for the development of medicinal plants]. Ekonomichnyi prostir. № 156. S. 82–85. (in Ukrainian)

Mirzoieva T.V., Tkach N.M. (2021). Analiz ekonomichnoi efektyvnosti pererobky oliinykh kultur u biopalyvo [Analysis of the economic efficiency of the processing of oil crops into biofuel]. Intellektuelles Kapital ‒ die Grundlage für innovative Entwicklung: Wirtschaft, Management und Marketing. Monografische Reihe «Europäische Wissenschaft». Buch 6. Teil 5. 2021. Rr. 82-92. Available at: https://www.sworld.com.ua/simpge6/sge6-05.pdf (in Ukrainian)

Mirzoieva, T., & Stepasiuk, M. (2023). Do pytannia dodanoi vartosti. [To the issue of added value]. Ekonomika ta suspilstvo, (58). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-58-37 (in Ukrainian)

Siuzana Hryhorenko (2024). Populiarnist nishevykh kultur v Ukraini zrostaie: shcho naikrashche siiaty [The popularity of niche crops in Ukraine is growing: what is the best to sow]. Available at: https://agroelita.info/populiarnist-nishevykh-kultur-v-ukraini-zrostaie-shcho-naykrashche-siiaty-2/ (in Ukrainian)

Tomashevska, O. (2024). Vyrobnytstvo nutu yak odyn iz napriamiv nishevoi dyversyfikatsii ahrobiznesu [Chickpea production as one of the areas of niche diversification of agribusiness]. Ekonomika ta suspilstvo, (59). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-59-94 (in Ukrainian)

Iurii Kernasiuk (2023). Nishevi kultury – krok do dyversyfikatsii ahrobiznesu [Niche crops are a step towards diversification of agribusiness]. Available at: https://www.growhow.in.ua/nishevi-kultury-krok-do-dyversyfikatsii-ahrobiznesu/

Iurii Kernasiuk (2021). Nishevi kultury v stratehii innovatsiinoi dyversyfikatsii ahrobiznesu [Нішеві культури в стратегії інноваційної диверсифікації агробізнесу]. Available at: https://agro-business.com.ua/agro/ekonomichnyi-hektar/item/22969-nishevi-kultury-v-stratehii-innovatsiinoi-dyversyfikatsii-ahrobiznesu.html

Iurii Kernasiuk (2023) Perspektyvnyi rynok nishevykh kultur [A promising market for niche crops]. Available at: https://agro-business.com.ua/agro/ekonomichnyi-hektar/item/28022-perspektyvnyi-rynok-nishevykh-kultur.html

Article views: 0
PDF Downloads: 0
Published
2024-09-30
How to Cite
Stepasyuk, L., & Stepasiuk, M. (2024). DIVERSIFICATION OF AGRIBUSINESS THROUGH THE EXPANSION OF NICHE OILSEEDS. Economy and Society, (67). Retrieved from https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/4827
Section
ECONOMICS

Most read articles by the same author(s)