ЗМІНИ У СПОЖИВАННІ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ В УМОВАХ ВІЙНИ
Анотація
Стаття присвячена дослідженню впливу воєнного стану на продовольчу безпеку та зміну структури споживання продуктів харчування населенням. Проаналізовано основні фактори, що зумовлюють трансформацію харчових звичок, зокрема зниження купівельної спроможності, порушення логістичних ланцюгів, обмеження доступу до якісних продуктів та зміну пріоритетів споживачів. Систематизовано пріоритетні напрями розвитку продовольчого забезпечення України, враховуючи світовий досвід, а також зміни раціону харчування в умовах дефіциту. Визначено, що найбільших змін зазнали споживчі практики у прифронтових регіонах де через обмежену логістику, руйнування інфраструктури та міграційні процеси відбулося різке зниження продовольчого забезпечення. Разом з тим, у більш безпечних регіонах країни активізувалися локальні ініціативи щодо створення коротких ланцюгів постачання та підтримки локальних виробників.
Посилання
Гонтарук Я.В., Ревков О.А. Теоретико-методичні аспекти структурних змін переробної сфери агропромислового сектору економіки. Цифрова економіка та економічна безпека. 2024. № 5 (14). С. 42-46. DOI: https://doi.org/10.32782/dees.14-6
Фурман І.В., Ревкова А.В., Ревков О.А. Напрями формування системи продовольчого забезпечення населення України в умовах військового стану. Економіка та суспільство. 2023. Вип. 58. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/3317/3243 DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-58-63
Пронько Л.М., Недобейко С.Д. Економічні інструменти забезпечення продовольчої та енергетичної безпеки територіальних громад в умовах воєнного стану. Цифрова економіка та економічна безпека. 2024. № 4 (12). С. 181-186. URL: http://dees.iei.od.ua/index.php/journal/article/view/435/417 DOI: https://doi.org/10.32782/dees.13-27
Свиноус, І., Ібатуллін, М., Артімонова, І., Гаврик, О. Організаційні підходи до формування системи продовольчої безпеки країни. Сталий розвиток економіки. 2025. № 53. С. 71-77. https://doi.org/10.32782/2308-1988/2025-53-10
Гонтарук Я.В., Ревков О.А. Напрямки розвитку переробної промисловості агропромислового комплексу України. Цифрова економіка та економічна безпека. 2025. Випуск 1 (16). С. 201-206. DOI: https://doi.org/10.32782/dees.16-30
Hontaruk Ya.V., Revkov O.A. (2024).Teoretyko-metodychni aspekty strukturnykh zmin pererobnoi sfery ahropromyslovoho sektoru ekonomiky [Theoretical and methodological aspects of structural changes in the processing sphere of the agro-industrial sector of the economy]. Tsyfrova ekonomika ta ekonomichna bezpeka, no. 5 (14), рр. 42-46. DOI: https://doi.org/10.32782/dees.14-6 [in Ukrainian].
Furman I.V., Revkova A.V., Revkov O.A. (2023). Napriamy formuvannia systemy prodovolchoho zabezpechennia naselennia Ukrainy v umovakh viiskovoho stanu [Directions for the formation of the food supply system for the population of Ukraine under martial law]. Ekonomika ta suspilstvo, no 58. DOI: https://doi.org/10.327 82/2524-0072/2023-58-63 [in Ukrainian]
Pronko L.M., Nedobeiko S.D. (2024). Ekonomichni instrumenty zabezpechennia prodovolchoi ta enerhetychnoi bezpeky terytorialnykh hromad v umovakh voiennoho stanu. [Economic instruments for ensuring food and energy security of territorial communities under martial law]. Tsyfrova ekonomika ta ekonomichna bezpeka. № 4 (12). pp. 181-186. URL: http://dees.iei.od.ua/index.php/journal/article/view/435/417 DOI: https://doi.org/10.32782/dees.13-27 [in Ukrainian].
Svynous, I., Ibatullin, M., Artimonova, I., Havryk, O. (2025). Orhanizatsiini pidkhody do formuvannia systemy prodovolchoi bezpeky krainy. [Organizational approaches to the formation of the country's food security system]. Stalyi rozvytok ekonomiky. № 53. pp. 71-77. https://doi.org/10.32782/2308-1988/2025-53-10 [in Ukrainian].
Hontaruk Ya.V., Revkov O.A. (2025). Napriamky rozvytku pererobnoi promyslovosti ahropromyslovoho kompleksu Ukrainy. [Direction of development of processing industry of the agro-industrial complex of Ukraine]. Tsyfrova ekonomika ta ekonomichna bezpeka. Vypusk 1 (16). рр. 201-206.DOI: https://doi.org/10.32782/dees.16-30 [in Ukrainian].

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.