ГАСТРОНОМІЧНИЙ ТУРИЗМ В УКРАЇНІ ПІД ЧАС ВІЙНИ

Ключові слова: гастрономічний туризм, повномасштабна війна, післявоєнне відновлення, туристичний продукт, культура

Анотація

Актуальність теми гастрономічного туризму в Україні зростає в умовах повномасштабної війни, оскільки він здатен стимулювати соціально-економічний розвиток країни, навіть у складні часи. Гастрономічний туризм може стати важливим чинником відновлення туристичної галузі та економіки України. Гастрономічні тури, які становлять більше третини витрат туристів, допомагають залучати туристів через унікальний кулінарний досвід, який включає участь у фестивалях, ярмарках та кулінарних майстер-класах. Теоретичне значення дослідження полягає у виявленні ключових факторів, що впливають на розвиток гастрономічного туризму в Україні. Практичне значення полягає у розробці рекомендацій для оптимізації туристичних продуктів, що відповідають потребам туристів та сприяють розвитку регіонів. Подальші дослідження пов'язані з аналізом успішних прикладів гастрономічного туризму в інших країнах, а також із вивченням впливу гастрономічного туризму на економічне відновлення України.

Посилання

Антоненко, В.Г. Міжнародний туризм як чинник взаємодії та взаємозбагачення культур. УВ. С. Пазенко (Ред.), Філософія туризму К, 2005, с. 223-233.

Барвінок, Н.В. Перспективи розвитку воєнного туризму на території України після закінчення російсько-української війни. Актуальні проблеми розвитку економіки регіону, 18(2), 2022, с. 206-217. URL: http://lib.pnu.edu.ua:8080/handle/123456789/12643 (дата звернення: 05.11.2024)

Батман, В.С. Тенденції кулінарного туризму в Україні та світі: матеріали X Всеукраїнської науково-практичної конференції «Сучасні технології управління туристичним та готельно-ресторанним бізнесом». Маріуполь: МДУ, 2018, с. 225.

Бойко, В.О., & Далевська, Н.М. Розвиток туризму після збройних конфліктів у різних країнах світу. Управління змінами та інновації. 2022. URL: http://cmi.politehnica.zp.ua/index.php/journal/article/view/38 (дата звернення: 13.11.2024)

Корнілова, В.В. (2018). Сучасні тенденції розвитку гастрономічного туризму. Ефективна економіка, 2. 2018 URL: http://tourlib.net/statti_ukr/kornilova.htm (дата звернення: 01.11.2024)

Панова, І.О., & Журавчак, Я.З. Проблеми та перспективи розвитку гастрономічного туризму в Україні. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, 13, 2021, С. 196-208.

Расулова, А.М. Потенціал ресторанного бізнесу у розвитку гастрономічного туризму України. Економіка та держава, 2015, С. 78–83,.

Сливенко, В.А., Долгієр, А.І., & Хрулькова, К.А. Шляхи активізації вітчизняного гастротуризму на міжнародному туристичному ринку. Ефективна економіка, 5. 2019. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=7054 (дата звернення: 03.11.2024)

Трішин, Ф.А., Крупіца, І.В., Байрачна, О.К., & Шведюк, К.Г. Аналіз Привабливості гастрономічного туризму в Україні та в Одеській області. Економічний вісник Дніпровського технологічного університету, 4, 2020. С.126-132.

Antonenko, V.H. Mizhnarodnyi turyzm yak chynnyk vzaiemodii ta vzaiemozbahachennia kultur kultur [International tourism as a factor of interaction and mutual enrichment of culturesInternational tourism as a factor of interaction and mutual enrichment of cultures] UV. S. Pazenko (Red.), Filosofiia turyzmu K, 2005, pp. 223-233 (in Ukrainian)

Barvinok, N.V. Perspektyvy rozvytku voiennoho turyzmu na terytorii Ukrainy pislia zakinchennia rosiisko-ukrainskoi viiny [Prospects for the development of military tourism in Ukraine after the end of the Russian-Ukrainian war]. Aktualni problemy rozvytku ekonomiky rehionu, 18(2), 2022, pp. 206-217 URL: http://lib.pnu.edu.ua:8080/handle/123456789/12643 (accessed December 5, 2024)

Batman, V.S. Tendentsii kulinarnoho turyzmu v Ukraini ta sviti [Trends in culinary tourism in Ukraine and the world]: materialy X Vseukrainskoi naukovo-praktychnoi konferentsii «Suchasni tekhnolohii upravlinnia turystychnym ta hotelno-restorannym biznesom». Mariupol: MDU, 2018, 225 p (in Ukrainian)

Boiko, V.O., & Dalevska, N.M. Rozvytok turyzmu pislia zbroinykh konfliktiv u riznykh krainakh svitu [Tourism development after armed conflicts in different countries of the world] Upravlinnia zminamy ta innovatsii. 2022. URL: http://cmi.politehnica.zp.ua/index.php/journal/article/view/38 (accessed December 13, 2024)

Kornilova, V.V. (2018). Suchasni tendentsii rozvytku hastronomichnoho turyzmu [Modern trends in the development of gastronomic tourismModern trends in the development of gastronomic tourismModern trends in the development of gastronomic tourism] Efektyvna ekonomika, 2. 2018 URL: http://tourlib.net/statti_ukr/kornilova.htm (accessed December 1, 2024)

Panova, I.O., & Zhuravchak, Ya.Z. Problemy ta perspektyvy rozvytku hastronomichnoho turyzmu v Ukraini [Problems and prospects for the development of gastronomic tourism in Ukraine] Visnyk Kharkivskoho natsionalnoho universytetu imeni V. N. Karazina, 13, 2021, pp. 196-208 (in Ukrainian)

Rasulova, A.M. Potentsial restorannoho biznesu u rozvytku hastronomichnoho turyzmu Ukrainy [Potential of the restaurant business in the development of gastronomic tourism in Ukraine]. Ekonomika ta derzhava, 2015, pp. 78–83.

Slyvenko, V.A., Dolhiier, A.I., & Khrulkova, K.A. Shliakhy aktyvizatsii vitchyznianoho hastroturyzmu na mizhnarodnomu turystychnomu rynku [Ways to intensify domestic gastro-tourism in the international tourism market] Efektyvna ekonomika, 5. 2019. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=7054 (accessed December 3, 2024)

Trishyn, F.A., Krupitsa, I.V., Bairachna, O.K., & Shvediuk, K.H. Analiz Pryvablyvosti hastronomichnoho turyzmu v Ukraini ta v Odeskii oblasti [Analysis of the attractiveness of gastronomic tourism in Ukraine and Odesa region] Ekonomichnyi visnyk Dniprovskoho tekhnolohichnoho universytetu, 4, 2020. pp. 126-132 (in Ukrainian)

Переглядів статті: 14
Завантажень PDF: 9
Опубліковано
2025-01-27
Як цитувати
Бурачек, І., Панасюк, Д., & Ярмолюк, Д. (2025). ГАСТРОНОМІЧНИЙ ТУРИЗМ В УКРАЇНІ ПІД ЧАС ВІЙНИ. Економіка та суспільство, (71). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-71-92