ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ СУЧАСНОГО ТЕПЛОВОГО УСТАТКУВАННЯ НА ОРГАНІЗАЦІЙНІ ТА ТЕХНОЛОГІЧНІ ПРОЦЕСИ ВИРОБНИЦТВА КУЛІНАРНОЇ ПРОДУКЦІЇ

Ключові слова: теплове устаткування, кулінарна продукція, організаційні та технологічні процеси, асортимент, якість, ресторанне господарство

Анотація

Сфера ресторанного бізнесу – один із перспективних напрямів розвитку підприємництва в Україні в умовах сьогодення. Ключовою умовою ефективного функціонування підприємств у цій галузі є застосування професійного обладнання. У статті розглядаються питання впливу сучасного теплового устаткування на організаційні та технологічні процеси виробництва кулінарної продукції. Обґрунтовано необхідність впровадження ефективних та технологічно сучасних рішень у процес оснащення виробництва для забезпечення якості кулінарної продукції. Проаналізовано основні види теплового устаткування, їхні функціональні характеристики, вимоги до експлуатації та критерії, важливі для прийняття управлінських рішень. Розроблено алгоритм підбору теплового обладнання та запропоновано узагальнені рекомендації щодо вибору теплового устаткування з урахуванням вимог якості, надійності та конкурентоспроможності.

Посилання

Братіцел М. Л., Даниленко О. В., Красовський С. О. Трансформація підходів до забезпечення ефективності використання устаткування в закладах ресторанного бізнесу. Економіка та суспільство. 2023. № 55. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-55-37 (дата звернення: 15.07.2025).

Доценко В. Ф., Губеня В. О. Устаткування закладів ресторанного господарства: підручник. Київ : Кондор, 2020. 636с.

Золотухіна І. В., Слащева А. В. Використання оцінки конкурентоспроможності в підборі устаткування для сушіння у закладах ресторанного господарства. Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2024. Вип. 11(44). С. 27–34. DOI: https://doi.org/10.32515/2663-1636.2024.11(44).27-34 (дата звернення: 15.07.2025).

Іжевська О., Білодід А., Сабат С. Сучасне теплове устаткування як рушій розвитку закладів готельно-ресторанного бізнесу. Сучасні тенденції розвитку індустрії гостинності : зб. тез. доп. Міжнар. наук.-практ. конф. (26–27 листопада 2020 року, м. Львів). Львів : ЛДУФК імені Івана Боберського, 2020. С. 51–54. URL: https://sportscience.ldufk.edu.ua/index.php/trends/article/view/917/886 (дата звернення: 17.07.2025).

Корзун В. Н., Юліна А. І., Оліферчук О. Г. Вплив інтенсифікації теплової обробки на якість м’ясних продуктів. Технологічний аудит і резерви виробництва. 2016. Том 3 № 3(29). С. 4–8. DOI: https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.70230 (дата звернення: 17.07.2025).

Криворучко М. Ю., Антоненко А. В., Расулов Р. А., Ратушенко А. Т., Горкун А. О. Тонких О. Г. Особливості стравоварильних котлів у ресторанному бізнесі та харчовій промисловості. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки. 2024. № 3. С. 109–117 DOI: https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2024.3.11 (дата звернення: 18.07.2025).

Лебеденко Т. Е., Крусір Г. В., Шунько Г. С. Енергозберігаючі технології в ресторанному господарстві. Вісник ЛТЕУ. Економічні науки. 2020. Вип. 61. C. 61–67. URL: https://tourlib.net/statti_ukr/lebedenko.htm (дата звернення: 18.07.2025).

Міжнародний експофорум ресторанно-готельного бізнесу та клінінгу FoReCH. URL: https://www.forech.kiev.ua/ (дата звернення: 22.07.2025).

Пересічна С., Афанащенко А. Перспективи використання сучасного устаткування в закладах ресторанного господарства : матеріали конференцій МЦНД, (16.12.2022; Вінниця, Україна), 34–36. URL: https://archive.mcnd.org.ua/index.php/conference-proceeding/article/view/356 (дата звернення: 20.07.2025).

Стукальська Н. М., Антоненко А. В. Електромеханічне обладнання для закладів ресторанного господарства. Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті : матеріали 88 Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів, квітень-травень 2022 р., м. Київ. Київ : НУХТ, 2022. Ч.3. С. 220. URL: https://dspace.nuft.edu.ua/server/api/core/bitstreams/350e0b50-500d-4dd9-884f-d6b15629364e/content (дата звернення: 25.07.2025).

Фуд-Сервіс – перший інтернет магазин харчового обладнання в Україні. URL: https://www.food-service.com.ua/ua/ (дата звернення: 25.07.2025).

Язіна В А, Вишнікіна О. В., Погребняк А. В. Сучасні системи автоматизації устаткування підприємств ресторанного господарства. Економіка та суспільство. 2021. № 33. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-33-60 (дата звернення: 28.07.2025).

Якименко-Терещенко Н. В., Александрова В. О., Стригуль Л. С. Формування методів ефективного відбору устаткування для закладів туризму та готельно-ресторанного бізнесу. Вісник Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» (економічні науки), 2023. № 2. С. 31–36. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2023.2.31 (дата звернення: 28.07.2025).

Bratitsel M. L., Danylenko O. V., Krasovskyi S. O. (2023) Transformatsiia pidkhodiv do zabezpechennia efektyvnosti vykorystannia ustatkuvannia v zakladakh restorannoho biznesu [Transforming of approaches to ensuring the efficient use of equipment in restaurant business establishments]. Ekonomika ta suspilstvo − Economy and society, (55). (55). DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-55-37 (accessed July 15, 2025). (in Ukrainian).

Dotsenko V. F., Hubenia V. O. (2020) Ustatkuvannia zakladiv restorannoho hospodarstva: pidruchnyk [Equipment for restaurant establishments: textbook]. Kyiv : Kondor, 2020. 636 p. (in Ukrainian).

Zolotukhina I. V., Slashcheva A. V. (2024) Vykorystannia otsinky konkurentospromozhnosti v pidbori ustatkuvannia dlia sushinnia u zakladakh restorannoho hospodarstva [The use of competitiveness assessment in the selection of drying equipment in catering establishments]. Tsentralnoukrainskyi naukovyi visnyk. Ekonomichni nauky − Central Ukrainian Scientific Bulletin. Economic Sciences, Vol. 11(44). P. 27–34. DOI: https://doi.org/10.32515/2663-1636.2024.11(44).27-34 (accessed July 15, 2025). (in Ukrainian).

Izhevska O., Bilodid A., Sabat S. (2020) Suchasne teplove ustatkuvannia yak rushii rozvytku zakladiv hotelno-restorannoho biznesu [Modern heating equipment as a driver of development for the hotel and restaurant business.]. Suchasni tendentsii rozvytku industrii hostynnosti : zb. tez. dop Mizhnar. nauk.-prakt. konf. (November 26th –27th, 2020, Lviv). Lviv : LDUFK imeni Ivana Boberskoho, pp. 51–54. 9in Ukrainian) URL: https://sportscience.ldufk.edu.ua/index.php/trends/article/view/917/886 (accessed July 17, 2025). (in Ukrainian).

Korzun V. N., Yulina A. I. & Oliferchuk O. H. (2016) Vplyv intensyfikatsii teplovoi obrobky na yakist miasnykh produktiv [The impact of intensified heat treatment on the quality of meat products]. Tekhnolohichnyi audyt i rezervy vyrobnytstva − Technological audit and production reserves, Vol 3 № 3(29), pp. 4–8. DOI: https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.70230 (accessed July 17, 2025). (in Ukrainian).

Kryvoruchko M. Yu., Antonenko A. V., Rasulov R. A., Ratushenko A. T., Horkun A. O. Tonkykh O. H. (2024) Osoblyvosti stravovarylnykh kotliv u restorannomu biznesi ta kharchovii promyslovosti [Features of cooking boilers in the restaurant business and food industry]. Tavriiskyi naukovyi visnyk. Seriia: Tekhnichni nauky − Tavria Scientific Bulletin. Series: Technical Sciences, vol. № 3, pp. 109–117 DOI: https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2024.3.11 (accessed July 18, 2025). (in Ukrainian).

Lebedenko T. E., Krusir H. V., Shunko H. S. (2020) Enerhozberihaiuchi tekhnolohii v restorannomu hospodarstvi [Energy-saving technologies in the restaurant business]. Visnyk LTEU. Ekonomichni nauky − Bulletin of LTEU. Economic Sciences, vol. 61, pp. 61–67. URL: https://tourlib.net/statti_ukr/lebedenko.htm (accessed July 18, 2025). (in Ukrainian).

Mizhnarodnyi ekspoforum restoranno-hotelnoho biznesu ta klininhu FoReCH [FoReCH International Expo Forum for the Restaurant, Hotel, and Cleaning Business]. URL: https://www.forech.kiev.ua/ (accesses July 22, 2025). (in Ukrainian).

Peresichna S., Afanashchenko A. (2022) Perspektyvy vykorystannia suchasnoho ustatkuvannia v zakladakh restorannoho hospodarstva : materialy konferentsii MTsND [Prospects for the use of modern equipment in restaurant establishments: conference materials from the International Center for Scientific and Technical Information], (16.12.2022; Vinnytsia, Ukraine), pp. 34–36. URL: https://archive.mcnd.org.ua/index.php/conference-proceeding/article/view/356 (accessed July 20, 2025). (in Ukrainian).

Stukalska N. M., Antonenko A. V. (2022) Elektromekhanichne obladnannia dlia zakladiv restorannoho hospodarstva [Electromechanical equipment for restaurants]. Naukovi zdobutky molodi – vyrishenniu problem kharchuvannia liudstva u XXI stolitti : materialy 88 Mizhnarodnoi naukovoi konferentsii molodykh uchenykh, aspirantiv i studentiv (Kyiv, April-May 2022), Kyiv : NUKhT, P.3, p. 220. URL: https://dspace.nuft.edu.ua/server/api/core/bitstreams/350e0b50-500d-4dd9-884f-d6b15629364e/content (accessed July 25, 2025). (in Ukrainian).

Fud-Servis – pershyi internet mahazyn kharchovoho obladnannia v Ukraini [Food Service is the first online store for food equipment in Ukraine]. URL: https://www.food-service.com.ua/ua/ (accesses July 25, 2025). (in Ukrainian).

Iazina V A, Vyshnikina O. V., Pohrebniak A. V. (2021) Suchasni systemy avtomatyzatsii ustatkuvannia pidpryiemstv restorannoho hospodarstva [Modern automation systems for restaurant equipment]. Ekonomika ta suspilstvo − Economy and society, vol. (33). DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-33-60 (accesses July 28, 2025). (in Ukrainian).

Yakimenko-Tereshchenko N. V., Aleksandrova V. O., Strygul L. S. (2023) Formuvannia metodiv efektyvnoho vidboru ustatkuvannia dlia zakladiv turyzmu ta hotelno-restorannoho biznesu. [Formation of methods for effective selection of equipment for tourism establishments and the hotel and restaurant business]. Visnyk Natsionalnoho tekhnichnoho universytetu «Kharkivskyi politekhnichnyi instytut» (ekonomichni nauky) − Bulletin of the National Technical University “Kharkiv Polytechnic Institute” (economic sciences), vol. (2). pp. 31–36. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2023.2.31 (accesses July 28, 2025). (in Ukrainian).

Переглядів статті: 0
Завантажень PDF: 0
Опубліковано
2025-07-28
Як цитувати
Бишовець, Л., & Оліферчук, О. (2025). ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ СУЧАСНОГО ТЕПЛОВОГО УСТАТКУВАННЯ НА ОРГАНІЗАЦІЙНІ ТА ТЕХНОЛОГІЧНІ ПРОЦЕСИ ВИРОБНИЦТВА КУЛІНАРНОЇ ПРОДУКЦІЇ. Економіка та суспільство, (77). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-77-13
Розділ
ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННА СПРАВА