СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ВИКОРИСТАННЯ АВТОМАТИЗОВАНИХ І РОБОТИЗОВАНИХ СИСТЕМ У ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ІНДУСТРІЇ ГОСТИННОСТІ
Анотація
Актуальність дослідження полягає в узагальненні наявних результатів та визначенні особливостей інновацій у готельно-ресторанному господарстві. Метою є виявлення факторів, що впливають на тенденції впровадження автоматизованих і роботизованих систем у сфері гостинності. Використано методи систематизації, узагальнення, порівняння, аналізу, синтезу, індукції та дедукції. Доведено, що зміна трендів потребує й зміни та адаптації до динаміки потреб і запитів. Підтверджено, що завдяки застосуванню систем автоматизації створюються умови для уникнення помилок, пов’язаних із ручним введенням інформації та обчисленнями, що може сприяти більш точному обліку та надійності даних. Зроблено висновок, що роботизація й автоматизація знижують трудомісткість процесів і підвищують ефективність управління.
Посилання
Земліна Ю. В., Пуць В. Б. Автоматизовані системи управління підприємства готельно-ресторанного бізнесу. 2023. Економіка та суспільство. Випуск № 58. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-58-99 (дата звернення: 20.08.2025)
Каламан О. Б., Градобітова О. І. Імплементація інноваційних технологій як основа ефективного функціонування підприємств індустрії гостинності. Економіка і регіон 2024. № 4(95). С. 16–22. DOI: https://doi.org/10.26906/EiR.2024.4(95).3602 (дата звернення: 22.08.2025)
Лисюк Т. В., Терещук О. С., Пасічник М. П. Інноваційні технології у готельно-ресторанному господарстві. Економіка та суспільство. 2022. Випуск № 40. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-40-11 (дата звернення: 22.08.2025)
Михайлов Б., Кузьмін О. Інноваційні технології та тренди в сфері гостинності сьогодення. Сучасні тенденції та перспективи розвитку індустрії гостинності. 2023. С. 155–160. URL: https://dspace.nuft.edu.ua/server/api/core/bitstreams/d9489108-fbdf-4c37-834b-a9614ad7ab1d/content?trackerId=cfb7530a58a595df (дата звернення: 22.08.2025)
Неіленко С., Фогель А., Гуща Є., Олійник О. Сучасні підходи до роботизації сервісних процесів у закладах ресторанного господарства. Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації. 2022. Том 5. № 2. С. 239–249. DOI: https://doi.org/10.31866/2616-7468.5.2.2022.270101 (дата звернення: 19.08.2025)
Нещадим Л. М., Тимчук С. В. Автоматизація бізнес-процесів підприємств індустрії гостинності як чинник підвищення економічної ефективності. Економіка та суспільство. 2022. Випуск № 36. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-36-38 (дата звернення: 18.08.2025)
Сушко Н. В. Впровадження сучасних технологій у розвиток готельного бізнесу. Інфраструктура ринку. 2022. Випуск 68. С. 159. DOI: https://doi.org/10.32782/infrastruct68-28 (дата звернення: 17.08.2025)
Сушко Н. В. Сучасні тенденції розвитку гостинної індустрії: проектний підхід. Економіка та суспільство. 2022. Випуск № 40. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-40-27 (дата звернення: 16.08.2025)
Тищук І. В., Терещук О. С. Інноваційні технології у готельно–ресторанному бізнесі: ефективність, персоналізація, автоматизація. Економіка та суспільство. 2025. № 71. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-71-61 (дата звернення: 18.08.2025)
Якименко-Терещенко Н. В., Александрова В. О., Стригуль Л. С.. Формування методів ефективного відбору устаткування для закладів туризму та готельно-ресторанного бізнесу. Вісник НТУ «ХПІ» (економічні науки). 2023. № 2. С. 31–36. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2023.2.31 (дата звернення: 20.08.2025)
Zhylenko Kateryna, Khrulkova Kateryna. (2021). Efektyvnist vykorystannia avtomatyzovanykh system u hotelnykh pidpryiemstvakh [Efficiency of use of automated systems in hotel enterprises]. Market infrastructure. Issue 62. 94–101. DOI: https://doi.org/10.32843/infrastruct62-17 (accessed 20.08.2025)
Kalaman O., Gradobitova О. (2024). Implementatsiia innovatsiinykh tekhnolohii yak osnova efektyvnoho funktsionuvannia pidpryiemstv industrii hostynnosti [Implementation of innovative technologies as the basis for the effective functioning of hospitality industry enterprises]. Economics and Region. № 4(95). 16–22. DOI: https://doi.org/10.26906/EiR.2024.4(95).3602 (accessed 22.08.2025)
Lysіuk T., Tereshchuk O., Pasichnyk M. (2022). Teoretychni osnovy motyvatsii personalu turystychnoho pidpryiemstva [Innovative technologies in the hotel and restaurant]. Economy and society. Issue № 40. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-40-11 (accessed 22.08.2025)
Mikhailov B., Kuzmin O. (2023). Innovatsiini tekhnolohii ta trendy v sferi hostynnosti sohodennia [Innovative technologies and trends in the hospitality industry today]. Current trends and strategies for the development of the hotel and restaurant business 155–160. URL: https://dspace.nuft.edu.ua/server/api/core/bitstreams/d9489108-fbdf-4c37-834b-a9614ad7ab1d/content?trackerId=cfb7530a58a595df (accessed 22.08.2025)
Neilenko S., Fohel A., Hushcha Ye., Oliinyk O. (2022). Suchasni pidkhody do robotyzatsii servisnykh protsesiv u zakladakh restorannoho hospodarstva [Modern approaches to robotisation of service processes in restaurant industry establishments]. Restaurant and Hotel Consulting. Innovations. Vol. 5. № 2. 239–249. DOI: https://doi.org/10.31866/2616-7468.5.2.2022.270101 (accessed 19.08.2025)
Neshchadym L., Tymchuk S. (2022). Avtomatyzatsiia biznes-protsesiv pidpryiemstv industrii hostynnosti yak chynnyk pidvyshchennia ekonomichnoi efektyvnosti [Automation of business processes of hospitality industry enterprises as a factor of increasing economic efficiency]. Economy and society. Issue № 36. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-36-38 (accessed 18.08.2025)
Sushko N. (2022). Vprovadzhennia suchasnykh tekhnolohii u rozvytok hotelnoho biznesu [Implementation of modern technologies in development of hotel business]. Market infrastructure. Issue 68. 159. DOI: https://doi.org/10.32782/infrastruct68-28 (accessed 17.08.2025)
Sushko N. (2022). Suchasni tendentsii rozvytku hostynnoi industrii: proektnyi pidkhid [Modern trends in the development of the hotel industry: a project approach]. Economy and society. Issue № 40. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-40-27 (accessed 16.08.2025)
Tyshchuk I., Tereshchuk O. (2025). Innovatsiini tekhnolohii u hotelno–restorannomu biznesi: efektyvnist, personalizatsiia, avtomatyzatsiia [Innovative technologies in the hotel and restaurant business: efficiency, personalization, automation]. Economy and society. № 71. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-71-61 (accessed 18.08.2025)
Yakymenko-Tereshchenko N. V., Aleksandrova V. O., Strygul A, L. (2023). Formuvannia metodiv efektyvnoho vidboru ustatkuvannia dlia zakladiv turyzmu ta hotelno-restorannoho biznesu [Development of methods for effective selection of equipment for tourism and hotel and restaurant business]. Bulletin of NTU «KhPI» (economic sciences). № 2. 31–36. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2023.2.31 (accessed 20.08.2025)
Авторське право (c) 2025 Лілія Івашина, Олександр Куракін, Лариса Бишовець

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.