CURRENT TRENDS IN THE USE OF AUTOMATED AND ROBOTIC SYSTEMS IN THE ACTIVITIES OF HOSPITALITY INDUSTRY ENTERPRISES

Keywords: hotel enterprise, hotel business, innovations, Internet resources, growth strategy, digital technologies, artificial intelligence

Abstract

The relevance of the study is to summarize the existing research results and highlight the sectoral features of the innovative aspect of the functioning of the hotel and restaurant industry in the hospitality industry system. The article summarizes the experience of foreign and domestic hospitality industry enterprises regarding the feasibility of using and searching for the most effective means of automation and robotization. The article aims at determining the factors influencing the current trends in the use of automated and robotic systems in the activities of hospitality industry enterprises. The motivational factors of foreign and domestic enterprises of the hotel and restaurant business regarding the relevance of applying innovative technologies, methods, tools and instruments to promote the competitiveness of economic entities in the hospitality industry in the service market are studied. In particular, the methods of systematization, generalization, comparison, analysis, synthesis, induction and deduction were used to reveal the topic of the research. The author emphasizes the high level of differences in the needs and demands of potential and actual consumers of hospitality services, with the main factor remaining the same - the quality of services. It is proved that changes in trends in the field of hotel services require changes and adaptation to the dynamics of needs and demands. The author emphasizes the priority among the trends in the hospitality industry of obtaining higher productivity indicators, ensuring the accuracy and reliability of accounting, and achieving effective results in work processes. It is confirmed that the use of automation systems creates conditions for avoiding errors associated with manual data entry and calculations, which can contribute to more accurate accounting and data reliability. It is concluded that among the trends in the hospitality industry, automation and robotization, due to the possibility of simplifying administrative regulatory functions and management processes, helps to reduce the labor intensity of work processes and its greater efficiency.

References

Земліна Ю. В., Пуць В. Б. Автоматизовані системи управління підприємства готельно-ресторанного бізнесу. 2023. Економіка та суспільство. Випуск № 58. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-58-99 (дата звернення: 20.08.2025)

Каламан О. Б., Градобітова О. І. Імплементація інноваційних технологій як основа ефективного функціонування підприємств індустрії гостинності. Економіка і регіон 2024. № 4(95). С. 16–22. DOI: https://doi.org/10.26906/EiR.2024.4(95).3602 (дата звернення: 22.08.2025)

Лисюк Т. В., Терещук О. С., Пасічник М. П. Інноваційні технології у готельно-ресторанному господарстві. Економіка та суспільство. 2022. Випуск № 40. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-40-11 (дата звернення: 22.08.2025)

Михайлов Б., Кузьмін О. Інноваційні технології та тренди в сфері гостинності сьогодення. Сучасні тенденції та перспективи розвитку індустрії гостинності. 2023. С. 155–160. URL: https://dspace.nuft.edu.ua/server/api/core/bitstreams/d9489108-fbdf-4c37-834b-a9614ad7ab1d/content?trackerId=cfb7530a58a595df (дата звернення: 22.08.2025)

Неіленко С., Фогель А., Гуща Є., Олійник О. Сучасні підходи до роботизації сервісних процесів у закладах ресторанного господарства. Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації. 2022. Том 5. № 2. С. 239–249. DOI: https://doi.org/10.31866/2616-7468.5.2.2022.270101 (дата звернення: 19.08.2025)

Нещадим Л. М., Тимчук С. В. Автоматизація бізнес-процесів підприємств індустрії гостинності як чинник підвищення економічної ефективності. Економіка та суспільство. 2022. Випуск № 36. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-36-38 (дата звернення: 18.08.2025)

Сушко Н. В. Впровадження сучасних технологій у розвиток готельного бізнесу. Інфраструктура ринку. 2022. Випуск 68. С. 159. DOI: https://doi.org/10.32782/infrastruct68-28 (дата звернення: 17.08.2025)

Сушко Н. В. Сучасні тенденції розвитку гостинної індустрії: проектний підхід. Економіка та суспільство. 2022. Випуск № 40. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-40-27 (дата звернення: 16.08.2025)

Тищук І. В., Терещук О. С. Інноваційні технології у готельно–ресторанному бізнесі: ефективність, персоналізація, автоматизація. Економіка та суспільство. 2025. № 71. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-71-61 (дата звернення: 18.08.2025)

Якименко-Терещенко Н. В., Александрова В. О., Стригуль Л. С.. Формування методів ефективного відбору устаткування для закладів туризму та готельно-ресторанного бізнесу. Вісник НТУ «ХПІ» (економічні науки). 2023. № 2. С. 31–36. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2023.2.31 (дата звернення: 20.08.2025)

Zhylenko Kateryna, Khrulkova Kateryna. (2021). Efektyvnist vykorystannia avtomatyzovanykh system u hotelnykh pidpryiemstvakh [Efficiency of use of automated systems in hotel enterprises]. Market infrastructure. Issue 62. 94–101. DOI: https://doi.org/10.32843/infrastruct62-17 (accessed 20.08.2025)

Kalaman O., Gradobitova О. (2024). Implementatsiia innovatsiinykh tekhnolohii yak osnova efektyvnoho funktsionuvannia pidpryiemstv industrii hostynnosti [Implementation of innovative technologies as the basis for the effective functioning of hospitality industry enterprises]. Economics and Region. № 4(95). 16–22. DOI: https://doi.org/10.26906/EiR.2024.4(95).3602 (accessed 22.08.2025)

Lysіuk T., Tereshchuk O., Pasichnyk M. (2022). Teoretychni osnovy motyvatsii personalu turystychnoho pidpryiemstva [Innovative technologies in the hotel and restaurant]. Economy and society. Issue № 40. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-40-11 (accessed 22.08.2025)

Mikhailov B., Kuzmin O. (2023). Innovatsiini tekhnolohii ta trendy v sferi hostynnosti sohodennia [Innovative technologies and trends in the hospitality industry today]. Current trends and strategies for the development of the hotel and restaurant business 155–160. URL: https://dspace.nuft.edu.ua/server/api/core/bitstreams/d9489108-fbdf-4c37-834b-a9614ad7ab1d/content?trackerId=cfb7530a58a595df (accessed 22.08.2025)

Neilenko S., Fohel A., Hushcha Ye., Oliinyk O. (2022). Suchasni pidkhody do robotyzatsii servisnykh protsesiv u zakladakh restorannoho hospodarstva [Modern approaches to robotisation of service processes in restaurant industry establishments]. Restaurant and Hotel Consulting. Innovations. Vol. 5. № 2. 239–249. DOI: https://doi.org/10.31866/2616-7468.5.2.2022.270101 (accessed 19.08.2025)

Neshchadym L., Tymchuk S. (2022). Avtomatyzatsiia biznes-protsesiv pidpryiemstv industrii hostynnosti yak chynnyk pidvyshchennia ekonomichnoi efektyvnosti [Automation of business processes of hospitality industry enterprises as a factor of increasing economic efficiency]. Economy and society. Issue № 36. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-36-38 (accessed 18.08.2025)

Sushko N. (2022). Vprovadzhennia suchasnykh tekhnolohii u rozvytok hotelnoho biznesu [Implementation of modern technologies in development of hotel business]. Market infrastructure. Issue 68. 159. DOI: https://doi.org/10.32782/infrastruct68-28 (accessed 17.08.2025)

Sushko N. (2022). Suchasni tendentsii rozvytku hostynnoi industrii: proektnyi pidkhid [Modern trends in the development of the hotel industry: a project approach]. Economy and society. Issue № 40. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-40-27 (accessed 16.08.2025)

Tyshchuk I., Tereshchuk O. (2025). Innovatsiini tekhnolohii u hotelno–restorannomu biznesi: efektyvnist, personalizatsiia, avtomatyzatsiia [Innovative technologies in the hotel and restaurant business: efficiency, personalization, automation]. Economy and society. № 71. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-71-61 (accessed 18.08.2025)

Yakymenko-Tereshchenko N. V., Aleksandrova V. O., Strygul A, L. (2023). Formuvannia metodiv efektyvnoho vidboru ustatkuvannia dlia zakladiv turyzmu ta hotelno-restorannoho biznesu [Development of methods for effective selection of equipment for tourism and hotel and restaurant business]. Bulletin of NTU «KhPI» (economic sciences). № 2. 31–36. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2023.2.31 (accessed 20.08.2025)

Article views: 2
PDF Downloads: 0
Published
2025-08-25
How to Cite
Ivashyna, L., Kurakin, O., & Byshovets, L. (2025). CURRENT TRENDS IN THE USE OF AUTOMATED AND ROBOTIC SYSTEMS IN THE ACTIVITIES OF HOSPITALITY INDUSTRY ENTERPRISES. Economy and Society, (78). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-78-88
Section
HOTEL AND RESTAURANT BUSINESS