RESEARCH ON THE INFLUENCE OF MODERN THERMAL EQUIPMENT ON ORGANIZATIONAL AND TECHNOLOGICAL PROCESSES OF CULINARY PRODUCTION

Keywords: thermal equipment, culinary products, organizational and technological processes, assortment, quality, restaurant industry

Abstract

The restaurant business sphere is one of the most promising areas for entrepreneurial development in Ukraine today. The key to effective operation in this industry is the use of professional equipment. Entrepreneurs often face problems in choosing effective equipment for their businesses, and they need ground systematic analysis to solve these problems. The article provides a comprehensive analysis of the state of research on the impact of modern thermal equipment on the organization of production processes in restaurant establishments. It substantiates the need to introduce effective and technologically advanced solutions in the process of equipping production facilities to ensure the quality of culinary products. It systematizes the existing types of modern thermal equipment and identifies trends in its improvement. Based on an analysis of the functional capabilities of thermal equipment, criteria for its impact on labor productivity and economic indicators of the enterprise's activities are determined. The advantages of the latest technologies in the context of energy conservation, food quality, and flexible menu options are analyzed. The integration of thermal equipment with other systems is considered with the aim of automating processes to increase efficiency (of restaurant establishments operations in general) and ensuring more accurate control during remote management of modern equipment using a Smartphone or voice assistants. The authors of the article investigated the parameters of the influence of modern thermal equipment on the technological processes of culinary production, improving the quality of dishes and beverages by preserving their nutritional value. The role of thermal equipment in the formation of a competitive and innovative production environment in the restaurant business was determined. The practical significance of the study lies in the fact that, based on a comprehensive analysis of the impact of modern thermal equipment on organizational and technological production processes and using modern research methods, the authors of the article proposed an algorithm for selecting thermal equipment to ensure high quality culinary products and developed practical recommendations for restaurant business establishments on the optimal selection and use of modern thermal equipment for different types of establishments.

References

Братіцел М. Л., Даниленко О. В., Красовський С. О. Трансформація підходів до забезпечення ефективності використання устаткування в закладах ресторанного бізнесу. Економіка та суспільство. 2023. № 55. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-55-37 (дата звернення: 15.07.2025).

Доценко В. Ф., Губеня В. О. Устаткування закладів ресторанного господарства: підручник. Київ : Кондор, 2020. 636с.

Золотухіна І. В., Слащева А. В. Використання оцінки конкурентоспроможності в підборі устаткування для сушіння у закладах ресторанного господарства. Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2024. Вип. 11(44). С. 27–34. DOI: https://doi.org/10.32515/2663-1636.2024.11(44).27-34 (дата звернення: 15.07.2025).

Іжевська О., Білодід А., Сабат С. Сучасне теплове устаткування як рушій розвитку закладів готельно-ресторанного бізнесу. Сучасні тенденції розвитку індустрії гостинності : зб. тез. доп. Міжнар. наук.-практ. конф. (26–27 листопада 2020 року, м. Львів). Львів : ЛДУФК імені Івана Боберського, 2020. С. 51–54. URL: https://sportscience.ldufk.edu.ua/index.php/trends/article/view/917/886 (дата звернення: 17.07.2025).

Корзун В. Н., Юліна А. І., Оліферчук О. Г. Вплив інтенсифікації теплової обробки на якість м’ясних продуктів. Технологічний аудит і резерви виробництва. 2016. Том 3 № 3(29). С. 4–8. DOI: https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.70230 (дата звернення: 17.07.2025).

Криворучко М. Ю., Антоненко А. В., Расулов Р. А., Ратушенко А. Т., Горкун А. О. Тонких О. Г. Особливості стравоварильних котлів у ресторанному бізнесі та харчовій промисловості. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки. 2024. № 3. С. 109–117 DOI: https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2024.3.11 (дата звернення: 18.07.2025).

Лебеденко Т. Е., Крусір Г. В., Шунько Г. С. Енергозберігаючі технології в ресторанному господарстві. Вісник ЛТЕУ. Економічні науки. 2020. Вип. 61. C. 61–67. URL: https://tourlib.net/statti_ukr/lebedenko.htm (дата звернення: 18.07.2025).

Міжнародний експофорум ресторанно-готельного бізнесу та клінінгу FoReCH. URL: https://www.forech.kiev.ua/ (дата звернення: 22.07.2025).

Пересічна С., Афанащенко А. Перспективи використання сучасного устаткування в закладах ресторанного господарства : матеріали конференцій МЦНД, (16.12.2022; Вінниця, Україна), 34–36. URL: https://archive.mcnd.org.ua/index.php/conference-proceeding/article/view/356 (дата звернення: 20.07.2025).

Стукальська Н. М., Антоненко А. В. Електромеханічне обладнання для закладів ресторанного господарства. Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті : матеріали 88 Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів, квітень-травень 2022 р., м. Київ. Київ : НУХТ, 2022. Ч.3. С. 220. URL: https://dspace.nuft.edu.ua/server/api/core/bitstreams/350e0b50-500d-4dd9-884f-d6b15629364e/content (дата звернення: 25.07.2025).

Фуд-Сервіс – перший інтернет магазин харчового обладнання в Україні. URL: https://www.food-service.com.ua/ua/ (дата звернення: 25.07.2025).

Язіна В А, Вишнікіна О. В., Погребняк А. В. Сучасні системи автоматизації устаткування підприємств ресторанного господарства. Економіка та суспільство. 2021. № 33. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-33-60 (дата звернення: 28.07.2025).

Якименко-Терещенко Н. В., Александрова В. О., Стригуль Л. С. Формування методів ефективного відбору устаткування для закладів туризму та готельно-ресторанного бізнесу. Вісник Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» (економічні науки), 2023. № 2. С. 31–36. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2023.2.31 (дата звернення: 28.07.2025).

Bratitsel M. L., Danylenko O. V., Krasovskyi S. O. (2023) Transformatsiia pidkhodiv do zabezpechennia efektyvnosti vykorystannia ustatkuvannia v zakladakh restorannoho biznesu [Transforming of approaches to ensuring the efficient use of equipment in restaurant business establishments]. Ekonomika ta suspilstvo − Economy and society, (55). (55). DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-55-37 (accessed July 15, 2025). (in Ukrainian).

Dotsenko V. F., Hubenia V. O. (2020) Ustatkuvannia zakladiv restorannoho hospodarstva: pidruchnyk [Equipment for restaurant establishments: textbook]. Kyiv : Kondor, 2020. 636 p. (in Ukrainian).

Zolotukhina I. V., Slashcheva A. V. (2024) Vykorystannia otsinky konkurentospromozhnosti v pidbori ustatkuvannia dlia sushinnia u zakladakh restorannoho hospodarstva [The use of competitiveness assessment in the selection of drying equipment in catering establishments]. Tsentralnoukrainskyi naukovyi visnyk. Ekonomichni nauky − Central Ukrainian Scientific Bulletin. Economic Sciences, Vol. 11(44). P. 27–34. DOI: https://doi.org/10.32515/2663-1636.2024.11(44).27-34 (accessed July 15, 2025). (in Ukrainian).

Izhevska O., Bilodid A., Sabat S. (2020) Suchasne teplove ustatkuvannia yak rushii rozvytku zakladiv hotelno-restorannoho biznesu [Modern heating equipment as a driver of development for the hotel and restaurant business.]. Suchasni tendentsii rozvytku industrii hostynnosti : zb. tez. dop Mizhnar. nauk.-prakt. konf. (November 26th –27th, 2020, Lviv). Lviv : LDUFK imeni Ivana Boberskoho, pp. 51–54. 9in Ukrainian) URL: https://sportscience.ldufk.edu.ua/index.php/trends/article/view/917/886 (accessed July 17, 2025). (in Ukrainian).

Korzun V. N., Yulina A. I. & Oliferchuk O. H. (2016) Vplyv intensyfikatsii teplovoi obrobky na yakist miasnykh produktiv [The impact of intensified heat treatment on the quality of meat products]. Tekhnolohichnyi audyt i rezervy vyrobnytstva − Technological audit and production reserves, Vol 3 № 3(29), pp. 4–8. DOI: https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.70230 (accessed July 17, 2025). (in Ukrainian).

Kryvoruchko M. Yu., Antonenko A. V., Rasulov R. A., Ratushenko A. T., Horkun A. O. Tonkykh O. H. (2024) Osoblyvosti stravovarylnykh kotliv u restorannomu biznesi ta kharchovii promyslovosti [Features of cooking boilers in the restaurant business and food industry]. Tavriiskyi naukovyi visnyk. Seriia: Tekhnichni nauky − Tavria Scientific Bulletin. Series: Technical Sciences, vol. № 3, pp. 109–117 DOI: https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2024.3.11 (accessed July 18, 2025). (in Ukrainian).

Lebedenko T. E., Krusir H. V., Shunko H. S. (2020) Enerhozberihaiuchi tekhnolohii v restorannomu hospodarstvi [Energy-saving technologies in the restaurant business]. Visnyk LTEU. Ekonomichni nauky − Bulletin of LTEU. Economic Sciences, vol. 61, pp. 61–67. URL: https://tourlib.net/statti_ukr/lebedenko.htm (accessed July 18, 2025). (in Ukrainian).

Mizhnarodnyi ekspoforum restoranno-hotelnoho biznesu ta klininhu FoReCH [FoReCH International Expo Forum for the Restaurant, Hotel, and Cleaning Business]. URL: https://www.forech.kiev.ua/ (accesses July 22, 2025). (in Ukrainian).

Peresichna S., Afanashchenko A. (2022) Perspektyvy vykorystannia suchasnoho ustatkuvannia v zakladakh restorannoho hospodarstva : materialy konferentsii MTsND [Prospects for the use of modern equipment in restaurant establishments: conference materials from the International Center for Scientific and Technical Information], (16.12.2022; Vinnytsia, Ukraine), pp. 34–36. URL: https://archive.mcnd.org.ua/index.php/conference-proceeding/article/view/356 (accessed July 20, 2025). (in Ukrainian).

Stukalska N. M., Antonenko A. V. (2022) Elektromekhanichne obladnannia dlia zakladiv restorannoho hospodarstva [Electromechanical equipment for restaurants]. Naukovi zdobutky molodi – vyrishenniu problem kharchuvannia liudstva u XXI stolitti : materialy 88 Mizhnarodnoi naukovoi konferentsii molodykh uchenykh, aspirantiv i studentiv (Kyiv, April-May 2022), Kyiv : NUKhT, P.3, p. 220. URL: https://dspace.nuft.edu.ua/server/api/core/bitstreams/350e0b50-500d-4dd9-884f-d6b15629364e/content (accessed July 25, 2025). (in Ukrainian).

Fud-Servis – pershyi internet mahazyn kharchovoho obladnannia v Ukraini [Food Service is the first online store for food equipment in Ukraine]. URL: https://www.food-service.com.ua/ua/ (accesses July 25, 2025). (in Ukrainian).

Iazina V A, Vyshnikina O. V., Pohrebniak A. V. (2021) Suchasni systemy avtomatyzatsii ustatkuvannia pidpryiemstv restorannoho hospodarstva [Modern automation systems for restaurant equipment]. Ekonomika ta suspilstvo − Economy and society, vol. (33). DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-33-60 (accesses July 28, 2025). (in Ukrainian).

Yakimenko-Tereshchenko N. V., Aleksandrova V. O., Strygul L. S. (2023) Formuvannia metodiv efektyvnoho vidboru ustatkuvannia dlia zakladiv turyzmu ta hotelno-restorannoho biznesu. [Formation of methods for effective selection of equipment for tourism establishments and the hotel and restaurant business]. Visnyk Natsionalnoho tekhnichnoho universytetu «Kharkivskyi politekhnichnyi instytut» (ekonomichni nauky) − Bulletin of the National Technical University “Kharkiv Polytechnic Institute” (economic sciences), vol. (2). pp. 31–36. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2023.2.31 (accesses July 28, 2025). (in Ukrainian).

Article views: 0
PDF Downloads: 0
Published
2025-07-28
How to Cite
Byshovets, L., & Oliferchuk, O. (2025). RESEARCH ON THE INFLUENCE OF MODERN THERMAL EQUIPMENT ON ORGANIZATIONAL AND TECHNOLOGICAL PROCESSES OF CULINARY PRODUCTION. Economy and Society, (77). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-77-13
Section
HOTEL AND RESTAURANT BUSINESS