CУТНІCТЬ CИCТEМИ УПРAВЛІННЯ ЯКІCТЮ ТA ЧИННИКИ, ЯКІ ВПЛИВAЮТЬ НA ПРOЦEC УПРAВЛІННЯ ЯКІCТЮ В CІЛЬCЬКOМУ ГOCПOДAРCТВІ

Ключові слова: сільcькoгocпoдaрcькa прoдукція, упрaвління якіcтю, хaрчoві прoдукти, aгрaрнa гaлузь, рoзвитoк

Анотація

У статті проведено ґрунтовний аналіз значення системи управління якістю, її основних принципів, структурних елементів та сучасних підходів до управління якістю у сільськогосподарській галузі. Визначено роль системи управління якістю у забезпеченні стабільного виробництва високоякісної сільськогосподарської продукції, а також наголошено на важливості контролю якості, що сприяє запобіганню контамінації вирощеної продукції та підвищенню її безпечності для споживачів. Детально розглянуто вплив системи управління якістю на гарантування харчової безпеки, включаючи аналіз механізмів та методів контролю, які сприяють зниженню ризиків забруднення продуктів. Охарактеризовано основні етапи впровадження таких систем у сільському господарстві, зокрема стандартизацію, моніторинг та сертифікацію. Проаналізовано сучасні дослідження, практики та технологічні рішення, що сприяють забезпеченню високої якості аграрної продукції. Окрему увагу приділено законодавчому регулюванню якості продукції в Україні.

Посилання

Петрига О. М., Яворська Т. І., Прус Ю. О., Eкoнoмікa aгрaрного підприємcтваю. Мелітопіль. 2016., 490 c.;

Бибa В.В., Тeницькa Н.Б. Якіcть прoдукції як чинник кoнкурeнтocпрoмoжнocті підприємcтвa. Eкoнoмікa тa cуcпільcтвo. 2017. № 12. URL: http://economyandsociety.in.ua (дата звернення 27.11.2024 р.)

Гoрoвий В., Тимчук C. Мeнeджмeнт фeрмeрcьких гocпoдaрcтв. Київ: Центр навчальної літератури. 2019., 366 c.

Зінчук Т. Aгрaрнa пoлітикa Єврoпeйcькoгo Coюзу: виклики тa пeрcпeктиви. Київ: Центр навчальної літератури 2019., 494 c.

Pre-Harvest and Postharvest Factors Affecting Quality and Shelf Life of Harvested Produce. 26 January 2023 URL: https://www.intechopen.com/chapters/87184 (дата звернення 15.12.2024 р.)

Recent Advances in the Food Safety and Quality Management Techniques. 28 May 2023 URL: https://www.mdpi.com/journal/foods/special_issues/Food_Safety_Quality_Management_Techniques (дата звернення 15.12.2024 р.)

Challenges in the implementation of food safety and quality assurance systems in small-scale fisheries. 11 January 2023 URL: https://academic.oup.com/fqs/article/doi/10.1093/fqsafe/fyad07/6984736 (дата звернення 18.01.2025 р.)

Quality Management Systems: A Guide for Food and Farm Businesses. 18 January 2021 URL: https://www.ams.usda.gov/services/local-regional/research-publications/quality-management-systems-guide (дата звернення 18.01.2025 р.)

10 Key Steps for Implementing a QMS, une 2, 2021 By Philippe Charbon, President, Apsalys URL: https://www.mastercontrol.com/au/gxp-lifeline/10-key-steps-for-implementing-a-qms/ (дата звернення 18.01.2025 р.)

Лазоренко Т.В., Пермінова С.О. Основи менеджменту, навч. посіб. для студентів, 2021 м. Київ : КПІ ім. Ігоря Сікорського. 166 с.

Сіренко В.Ф. Проблеми правового регулювання якості сільськогосподарської продукції. Держава і право. 2012, URL: chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/http://dspace.nbuv.gov.ua/bitstream/handle/123456789/64577/104-Sirenko.pdf?sequence=1 (дата звернення 22.02.2025 р.)

Petryha, O.M., Yavorska, T.I., & Prus, Y.O. (2016). Ekonomika ahrarnoho pidpryiemstva [Economics of agricultural enterprise]. Melitopil. 490 p.

Byba, V. V., & Tenytska, N. B. (2017). Yakis produktsiyi yak chynnyk konkurentospromozhnosti pidpryyemstva [Product quality as a factor of enterprise competitiveness]. Ekonomika ta suspilstvo, 12. URL: http://economyandsociety.in.ua (accessed October 27, 2024)

Horovyi, V., & Tymchuk, S. (2019). Menedzhment fermerskykh hospodarstv [Management of farm enterprises]. Kyiv: Tsentr navchalnoyi literatury. 366 p.

Zinchuk, T. (2019). Ahrarna polityka Yevropeyskoho Soyuzu: Vyklyky ta perspektyvy [Agricultural policy of the European Union: Challenges and prospects]. Kyiv: Tsentr navchalnoyi literatury. 494 p.

IntechOpen. (2023, January 26). Pre-harvest and postharvest factors affecting quality and shelf life of harvested produce. URL: https://www.intechopen.com/chapters/87184 (accessed December 15, 2024)

MDPI. (2023, May 28). Recent advances in the food safety and quality management techniques. URL: https://www.mdpi.com/journal/foods/special_issues/Food_Safety_Quality_Management_Techniques (accessed December 15, 2024)

Oxford Academic. (2023, January 11). Challenges in the implementation of food safety and quality assurance systems in small-scale fisheries. URL: https://academic.oup.com/fqs/article/doi/10.1093/fqsafe/fyad07/6984736 (accessed January18, 2025)

USDA. (2021, January 18). Quality management systems: A guide for food and farm businesses. URL: https://www.ams.usda.gov/services/local-regional/research-publications/quality-management-systems-guide (accessed January18, 2025)

Charbon, P. (2021, June 2). 10 key steps for implementing a QMS. URL: https://www.mastercontrol.com/au/gxp-lifeline/10-key-steps-for-implementing-a-qms/ (accessed January18, 2025)

Lazorenko, T. V., & Perminova, S. O. (2021). Osnovy menedzhmentu: Navchalʹnyy posibnyk dlya studentiv [Fundamentals of management: A textbook for students]. Kyiv: KPI im. Ihorya Sikorskoho. 166 p.

Sirenko, V. F. (2012). Problemy pravovoho rehulyuvannya yakosti silʹsʹkohospodarsʹkoyi produktsiyi [Problems of legal regulation of agricultural product quality]. Derzhava i pravo. URL: http://dspace.nbuv.gov.ua/bitstream/handle/123456789/64577/104-Sirenko.pdf?sequence=1 (accessed February 22, 2025)

Переглядів статті: 0
Завантажень PDF: 0
Опубліковано
2025-02-24
Як цитувати
Назаренко, С., & Недоступ, Д. (2025). CУТНІCТЬ CИCТEМИ УПРAВЛІННЯ ЯКІCТЮ ТA ЧИННИКИ, ЯКІ ВПЛИВAЮТЬ НA ПРOЦEC УПРAВЛІННЯ ЯКІCТЮ В CІЛЬCЬКOМУ ГOCПOДAРCТВІ. Економіка та суспільство, (72). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-72-123
Розділ
МЕНЕДЖМЕНТ

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають