КЕЙТЕРИНГ У MICE-ІНДУСТРІЇ: ТРЕНДИ РОЗВИТКУ, МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД І ПЕРСПЕКТИВИ DIGITAL-ТРАНСФОРМАЦІЇ
Анотація
У статті розглянуті тенденції та перспективи розвитку індустрії гостинності, а також деякі найперспективніші інноваційні digital-рішення у сфері надання послуг кейтерингу для MICE-заходів: цифрові ваучери, гастро-меппінг, набори для онлайн-кейтерингу. Приділено увагу комплексному підходу до формування інноваційних бізнес-моделей на основі digital-трансформації. Криза, що була викликана пандемією COVID-19, поставила на межу банкрутства значну частину економічних агентів. У такій ситуації на економічне процвітання можуть розраховувати ті суб'єкти підприємницької діяльності, які оперативно відмовляться від застарілих бізнес-моделей. Тільки комплексне та системне використання інноваційних рішень, формування нових інноваційних бізнес-моделей здатне забезпечити підприємство конкурентною перевагою та запобігти негативному сценарію розвитку подій. У статті вдосконалено підхід та розроблено практичні рекомендації щодо впровадження конкретних інноваційних цифрових технологій у базові компоненти бізнес-процесів з метою формування нової бізнес-моделі на основі комплексного використання digital-рішень.
Посилання
Thakur D., Kadam A., Deshmukh R. MICE Industry by Event Type: Global Opportunity Analysis and Industry Forecast 2021-2028. Allied Analytics LLP Report. 2021.
Стригуль Л.C., Бахрам-огли М.І. Потенціал розвитку індустрії гостинності України. Інновації, гостинність, туризм: наука, освіта, практика : зб. тез доп. Всеукр. наук.-практ. конф. мол. учених, аспірантів і студентів, 26 травня 2021 р. Львів : ЛДУФК, 2021. С. 84–86.
Чайка Т.Ю., Авдєєва Л.В. Класичні концепції інновацій і сучасність: емпіричні підтвердження та коригування. Базові індикатори інноваційної активності. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Міжнародні економічні відносини та світове господарство, 2018. Вип. 18, Ч. 3. С. 123–128. URL: http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/36616
Bloomberg J. Digitization, Digitalization, And Digital Transformation: Confuse Them at Your Peril. Forbes. 2018. 29 apr. URL: https://www.forbes.com/sites/jasonbloomberg/2018/04/29/digitization-digitalization-and-digital-transformation-confuse-them-at-your-peril/?sh=1b7f46732f2c
Івашина Л.Л. Перспективи та проблеми кейтерингу в Україні. Глобальні та національні проблеми економіки, 2017. Вип. 17. С. 314–317. URL: http://global-national.in.ua/archive/17-2017/67.pdf
Якименко-Терещенко Н.В., Сиром'ятникова О.В. Основи бізнес-аналізу : текст лекцій для студентів спец. 071 «Облік і оподаткування» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти всіх форм навчання. Харків: НТУ «ХПІ», 2020. 88 с. URL: http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/53370.
Ritter Th., Pedersen C. Digitization capability and the digitalization of business models in business-to-business firms: Past, present, and future. Industrial Marketing Management. 2020. Vol. 86. P. 180–190. DOI: https://doi.org/10.1016/j.indmarman.2019.11.019
Держстат України. Туристична діяльність в Україні у 2018 році. Статистична інформація. 2019. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2019/tyr/tyr_dil/tur_dil_18.xls
Держстат України. Туристична діяльність в Україні у 2019 році. Статистична інформація. 2020. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2020/tyr/tyr_dil/tur_d_19_u.xlsx
Держстат України. Туристична діяльність в Україні у 2020 році. Статистична інформація. 2021. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2021/tyr/tyr_dil/tur_d_20ue.xlsx
Офіційний сайт компанії Mice Catering. URL: https://micecatering.com/
Офіційний сайт компанії Noray. Catering & Events. URL: https://cateringyeventosnoray.com/catering-digital
ДСТУ 4281:2004. Заклади ресторанного господарства. Класифікація. [Чинний від 2004-07-01]. Вид. офіц. Київ : Держспоживстандарт України, 2004. 18 с.
Durenburg event & catering. MICE & Catering Marktanalyse & Visionen. 2020. Berlin : Germany. URL: https://dorenburg-event.de/wp-content/uploads/2020/06/MICE-Catering-Marktanalyse-Visionen.pdf
Thakur, D., Kadam, A., Deshmukh, R. (2021). MICE Industry by Event Type: Global Opportunity Analysis and Industry Forecast 2021-2028. Allied Analytics LLP Report.
Stryhul, L.C., Bakhram-ohly, M.I. (2021). Potentsial rozvytku industrii hostynnosti Ukrainy [Potential of development of the hospitality industry of Ukraine]. Innovatsii, hostynnist, turyzm: nauka, osvita, praktyka : zb. tez dop. Vseukr. nauk.-prakt. konf. mol. uchenykh, aspirantiv i studentiv – Innovation, hospitality, tourism: science, education, practice: coll. thesis add. All-Ukrainian scientific-practical conf. mol. scientists, graduate students and students (Lviv, May 26, 2021) (pp. 84–86). Lviv : LDUFK. (in Ukrainian)
Chaika, T.Yu., Avdieieva, L.V. (2018). Klasychni kontseptsii innovatsii i suchasnist: empirychni pidtverdzhennia ta koryhuvannia. Bazovi indykatory innovatsiinoi aktyvnosti. [Classical concepts of innovation and modernity: empirical evidence and adjustments. Basic indicators of innovation activity]. Naukovyi visnyk Uzhhorodskoho natsionalnoho universytetu. Mizhnarodni ekonomichni vidnosyny ta svitove hospodarstvo – Scientific Bulletin of Uzhhorod National University. International economic relations and the world economy, 18(4), 123–128. Retrieved from: http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/36616 (in Ukrainian)
Bloomberg, J. (2018). Digitization, Digitalization, And Digital Transformation: Confuse Them At Your Peril. Forbes. 2018. 29 apr. Retrieved from: https://www.forbes.com/sites/jasonbloomberg/2018/04/29/digitization-digitalization-and-digital-transformation-confuse-them-at-your-peril/?sh=1b7f46732f2c
Ivashyna, L. L. (2017). Perspektyvy ta problemy keiterynhu v Ukraini. [Prospects and problems of catering in Ukraine]. Hlobalni ta natsionalni problemy ekonomiky. – Global and national economic problems, 17, 314–317. (in Ukrainian)
Iakymenko-Tereshchenko, N. V., Syromiatnykova, O. V. (2020). Osnovy biznes-analizu : tekst lektsii dlia studentiv spets. 071 «Oblik i opodatkuvannia» pershoho (bakalavrskoho) rivnia vyshchoi osvity vsikh form navchannia [Fundamentals of business analysis: the text of lectures for students majoring in 071 «Accounting and Taxation» of the first (bachelor's) level of higher education of all forms of education]. Kharkiv: NTU «KhPI». (in Ukrainian)
Ritter, Th. & Pedersen, C. (2020). Digitization capability and the digitalization of business models in business-to-business firms: Past, present, and future. Industrial Marketing Management. Vol. 86. P. 180–190. DOI: https://doi.org/10.1016/j.indmarman.2019.11.019
Derzhstat Ukrainy [State Statistics Service of Ukraine]. (2019). Turystychna diialnist v Ukraini u 2018 rotsi. Statystychna informatsiia [Tourist activity in Ukraine in 2018. Statistical information]. Retrieved from: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2019/tyr/tyr_dil/tur_dil_18.xls (in Ukrainian)
Derzhstat Ukrainy [State Statistics Service of Ukraine]. (2020). Turystychna diialnist v Ukraini u 2018 rotsi. Statystychna informatsiia [Tourist activity in Ukraine in 2019. Statistical information]. Retrieved from: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2020/tyr/tyr_dil/tur_d_19_u.xlsx (in Ukrainian)
Derzhstat Ukrainy [State Statistics Service of Ukraine]. (2021). Turystychna diialnist v Ukraini u 2018 rotsi. Statystychna informatsiia [Tourist activity in Ukraine in 2020. Statistical information]. Retrieved from: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2021/tyr/tyr_dil/tur_d_20ue.xlsx (in Ukrainian)
Mice Catering. Official website. Retrieved from: https://micecatering.com/
Noray. Catering & Events. Official website. Retrieved from: https://cateringyeventosnoray.com/catering-digital
Derzhspozhyvstandart Ukrainy [State consumer standard of Ukraine]. (2004). SCST 4281: 2004. Restaurants. Classification [DSTU 4281:2004. Zaklady restorannoho hospodarstva. Klasyfikatsiia]. (in Ukrainian)
Durenburg event & catering. (2020). MICE & Catering Marktanalyse & Visionen. Berlin : Germany. Retrieved from: https://dorenburg-event.de/wp-content/uploads/2020/06/MICE-Catering-Marktanalyse-Visionen.pdf