INVESTIGATION OF THE RELATIONSHIP OF ECONOMIC SECURITY OF CATERING ESTABLISHMENTS FROM MAKING MANAGEMENT DECISIONS IN CONDITIONS OF COVID-19

Keywords: economic security of the enterprise, management decisions, public catering enterprises of Ukraine and Poland, COVID-19, image

Abstract

The main purpose of the article is to study the impact of the management decisions on the activities of catering establishments and their level of economic security in terms of COVID-19 in order to develop the established image. It is established that despite the existing array of research, the issue of forming profitable activities of catering establishments remains unresolved and is complicated by specific business conditions. A review of literary sources is on selected topics, which was studied by both domestic and foreign scientists. The conformity of the components of economic security of restaurant establishments to their image is considered. The influence of managerial decisions on the components of image technologies is investigated. The study is based on the acquired image of catering companies in Ukraine and Poland. Depending on the initial state of the enterprise, we provide a combination of tools for image management. The recommendations are developed in accordance with the capabilities of the institution, its target audience and geographical location. A statistical overview of the catering industry in Ukraine and Poland is provided, using official sources. The main indicators and their change, which is a reaction to economic processes in the country, are reflected. The problems caused by the COVID-19 pandemic are considered, and, based on the opinions of experts from both countries, conclusions are made about how the catering industry has adapted to today's conditions and how important is state support for the operation of the institution under quarantine restrictions. In the conclusion of the research the obtained results are substantiated and it is established that the difficult situation of public catering establishments is formed as a result of unsuccessful, untimely and incorrect administrative decisions in the past. Thus, catering establishments in Ukraine and Poland have great opportunities for development even in such a difficult time, but they need creative and thoughtful solutions that can minimize threats and increase the level of economic security of the institution.

References

Малишко В.М. Актуальні проблеми економічної безпеки в системі національної безпеки України. Юридичний вісник. Повітряне і космічне право. 2015. № 4. С. 129–133.

Козаченко Г.В., Пономарьов В.П., Ляшенко О.М. Економічна безпека підприємства: сутність та механізм забезпечення : монографія. Київ : Лібра, 2003. 280 с.

Бинько И.Ф., Шлемко В.Т. Как обеспечить экономическую безопасность Украины. Всеукраинские ведомости. 1997. № 138(810). С. 3–8.

Арєф'єва О.В., Кузенко Т.Б. Планування економічної безпеки підприємств. Київ : Вид-во Європ. ун-ту, 2004. 170 с.

Єрмошенко М.М. Фінансова безпека держави: національні інтереси, реальні загрози стратегія забезпечення. Київ : КТНЕУ, 2001. 309 с.

Шлемко В.Т., Бінько І.Ф. Економічна безпека України: сутність і напрямки забезпечення : монографія. Київ : НІСД, 1997. 144 с.

Стеценко С.П. Економічна безпека: сутність і структура. Інвестиції: практика та досвід. 2013. № 24. С. 104–106.

Королев Ю.Б., Коротнев В.Д., Кочетова Г.Н. и др. Менеджмент в АПК. Москва : Колос С, 2007. 424 с.

Ткачук В.В. Розвиток інноваційних процесів управління в сучасних умовах господарювання. Вісник Кам'янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Економічні науки. 2012. № 6. С. 179–182. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/vkpnuen_2012_6_44 (дата звернення: 27.06.2021).

Шлемко В.Т., Бінько І.Ф. Економічна безпека України: сутність і напрямки забезпечення. Київ : НІСД, 1997. 144 с.

Половнев К.С. Механизм обеспечения экономической безопасности промышленного предприятия : автореф. дисс. на соискание учен. степени канд. экон. наук. Екатеринбург, 2002. 34 с.

Фень К.С. Розвиток економічної безпеки в Україні. Теоретико-методологічні і науково-практичні засади інвестиційного, фінансового та облікового забезпечення розвитку економіки. МНП Інтернет-конференція Подільського державного аграрно-технічного університету. 2013. С. 57–61.

Федоров И.А. Имидж как программирование поведения людей. Рязань : Новое время, 1997. 240 с.

Маркин В.М. «Я» как личностная характеристика госуда-рственного служащего. Москва : Имидж гос. Службы, 1996. С. 12–19.

Козаченко А.В., Пономарьов А.В., Лященко А.Н. Економічна безпека підприємства. Сутність і механізми забезпечення : монографія. Київ : Лібра, 2003. 280 с.

Іванова Т.М., Заїчковський А.О. Економічна безпека підприємства : навч. посіб. Київ : Центр учбової літератури, 2009. 256 с.

Державна служба статистики. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/oper_new.html (дата звернення: 20.03.2021).

Торгово-промислова палата України URL: https://ucci.org.ua/uploads/files/602f9ce03135f554471158.pdf (дата звернення: 27.06.2021).

Вплив COVID-19 та карантинних обмежень на економіку України. URL: https://www.kas.de/documents/270026/8703904/%D0%92%D0%BF%D0% (дата звернення: 27.06.2021).

COVID-19 – co zmienił w gastronomii? URL: https://smazymy.com/covid-19-co-zmienil-w-gastronomii/ (дата звернення: 27.06.2021).

Державна служба статистики. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/oper_new.html (дата звернення: 27.06.2021).

Główny Urząd Statystyczny. URL: https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/roczniki-statystyczne/ (дата звернення: 27.06.2021).

W 2020 r. przybyło lokali gastronomicznych. URL: https://www.horecatrends.pl/gastronomia/114/w_2020_r_przybylo_lokali_gastronomicznych,6513.html#:~:text=Z%20czego%20trwale%20zbankrutowa%C5%82o%20i,si%C4%99%20na%2085%2C5%20tys (дата звернення: 27.06.2021).

Центр прикладних досліджень. Вплив Covid-19 на економіку України. URL: https://cpd.com.ua/vplyv-COVID-19-na-ekonomiku-Ukrainy.pdf (дата звернення: 27.06.2021).

Jaki wpływ na gastronomię może mieć koronawirus? URL: https://posbistro.com/blog/pl/jaki-wplyw-na-gastronomie-moze-miec-koronawirus/ (дата звернення: 27.06.2021).

Malyshko V.M. (2015) Aktualni problemy ekonomichnoi bezpeky v systemi natsionalnoi bezpeky Ukrainy. Yurydychnyi visnyk. Povitriane i kosmichne pravo. № 4. S. 129–133.

Kozachenko H.V., & Ponomarov V.P., Liashenko O.M. (2003). Ekonomichna bezpeka pidpryiemstva: sutnist ta mekhanizm zabezpechennia: monohrafiia. Kyiv: Libra, 280 s.

Binko I.F., & Shlemko V.T. (1997). Kak obespechit ekonomicheskuyu bezopasnost Ukrainyi. Vseukrainskie vedomosti.–№138(810). S. 3–8.

Ariefieva O.V., & Kuzenko T.B. (2004). Planuvannia ekonomichnoi bezpeky pidpryiemstv. Kyiv: Vyd-vo Yevrop. un-tu, 170 s.

Yermoshenko M.M. (2001). Finansova bezpeka derzhavy: natsionalni interesy, realni zahrozy stratehiia zabezpechennia. Kyiv: KTNEU, 309 s.

Shlemko V.T., & Binko I.F. (1997) Ekonomichna bezpeka Ukrainy: sutnist i napriamky zabezpechennia : monohrafiia. Kyiv: NISD, 144 s.

Stetsenko, S.P. (2013). "Economic security: essence and structure", Investytsii: praktyka ta dosvid, № 24, pp. 104–106.

Korolev Yu.B., Korotnev V.D., Kochetova H.N. y dr. (2007). Menedzhment v APK. Moskva: Kolos S, 424 s.

Tkachuk V.V. (2012). Rozvytok innovatsiinykh protsesiv upravlinnia v suchasnykh umovakh hospodariuvannia. Visnyk Kamianets-Podilskoho natsionalnoho universytetu imeni Ivana Ohiienka. Ekonomichni nauky. № 6. S. 179–182. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/vkpnuen_2012_6_44 (accessed 27 June 2021).

Shlemko V.T., & Binko I.F. (1997). Ekonomichna bezpeka Ukrainy: sutnist i napriamky zabezpechennia. Kyiv: NISD, 144 s.

Polovnev K.S. (2002). Mehanizm obespecheniya ekonomicheskoy bezopasnosti promyishlennogo predpriyatiya: avtoref. diss. na soiskanie uchen. stepeni kand. ekon. nauk. Ekaterinburg, 34 s.

Fen K.S. (2013) Rozvytok ekonomichnoi bezpeky v Ukraini. Teoretyko-metodolohichni i naukovo-praktychni zasady investytsiinoho, finansovoho ta oblikovoho zabezpechennia rozvytku ekonomiky. Mizhnarodna naukovo-praktychna Internet-konferentsiia Podilskoho derzhavnoho ahrarno-tekhnichnoho universytetu. S. 57–61.

Fedorov I.A. (1997) Imidzh kak programmirovanie povedeniya lyudey. Riazan: Novoe vremya, 240 s.

Markin V.M. (1996) «Ya» kak lichnostnaya harakteristika gosuda-rstvennogo sluzhaschego. Moskva: Imidzh gos. sluzhbyi. S. 12–19.

Kozachenko A.V., Ponomarov A.V., Liashchenko A. N. (2003) Ekonomichna bezpeka pidpryiemstva. Sutnist i mekhanizmy zabezpechennia: monohrafiia. Kyiv: Libra, 280 s.

Ivanova T.M., & Zaichkovskyi A.O. (2009) Ekonomichna bezpeka pidpryiemstva: navch. posib. Kyiv: Tsentr uchbovoi literatury, 256 s.

Derzhavna sluzhba statystyky. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/oper_new.html (accessed 23 June 2021).

Torhovo-promyslova palata Ukrainy. URL: https://ucci.org.ua/uploads/files/602f9ce03135f554471158.pdf (accessed 20 June 2021).

Vplyv COVID-19 ta karantynnykh obmezhen na ekonomiku Ukrainy. URL: https://www.kas.de/documents/270026/8703904/%D0%92%D0%BF%D0% (accessed 23 June 2021).

COVID-19 – co zmienił w gastronomii? URL: https://smazymy.com/covid-19-co-zmienil-w-gastronomii/ (accessed 23 June 2021).

Derzhavna sluzhba statystyky. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/oper_new.html. [Główny Urząd Statystyczny. URL: https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/roczniki-statystyczne/ (accessed 27 June 2021).

Główny Urząd Statystyczny. URL: https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/roczniki-statystyczne/ ((accessed 27 June 2021).

W 2020 r. przybyło lokali gastronomicznych. URL: https://www.horecatrends.pl/gastronomia/114/w_2020_r_przybylo_lokali_gastronomicznych,6513.html#:~:text=Z%20czego%20trwale%20zbankrutowa%C5%82o%20i,si%C4%99%20na%2085%2C5%20tys (accessed 27 June 2021).

Tsentr prykladnykh doslidzhen. Vplyv Covid-19 na ekonomiku Ukrainy. URL: https://cpd.com.ua/vplyv-COVID-19-na-ekonomiku-Ukrainy.pdf (accessed 26 June 2021).

Jaki wpływ na gastronomię może mieć koronawirus? URL: https://posbistro.com/blog/pl/jaki-wplyw-na-gastronomie-moze-miec-koronawirus/ (accessed 27 June 2021).

Article views: 284
PDF Downloads: 196
Published
2021-08-31
How to Cite
Lykholat, S., & RyskalʹchukA. (2021). INVESTIGATION OF THE RELATIONSHIP OF ECONOMIC SECURITY OF CATERING ESTABLISHMENTS FROM MAKING MANAGEMENT DECISIONS IN CONDITIONS OF COVID-19. Economy and Society, (30). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-30-27
Section
ECONOMICS