WAR AND THE HOTEL AND RESTAURANT INDUSTRY: CHALLENGES AND ADAPTATION

Keywords: hotel and restaurant industry, tourism, adaptation, war, security, strategy, financial condition, infrastructure

Abstract

The study analyzes the current state of the hotel and restaurant industry in Ukraine, taking into account the challenges posed by the beginning of the full-scale invasion of Ukraine by the Russian Federation. The article is aimed at identifying the problems faced by enterprises in this industry in connection with the war, as well as at analyzing possible ways of adaptation to ensure their sustainability and successful functioning in the crisis. The article analyzes the impact of previous crises, in particular the COVID-19 pandemic, on the hotel and restaurant industry. The key aspects of this impact are the loss of customer confidence, a decrease in tourist flow, and increased economic instability. In addition, the author considers the consequences and role of a full-scale invasion in the further development of the hotel and restaurant industry and the possibilities of its recovery. Factors such as changes in the structure of the tourist flow and loss of infrastructure are summarized in the paper as key factors of negative impact on this area. The analysis also found that, despite significant quantitative and qualitative losses in this sector, it shows a certain level of resilience to new conditions and challenges in the market environment. In the context of the development of various factors of negative impact, an analysis of modern adaptation strategies aimed at maintaining security, increasing flexibility in interaction with customers and improving the quality of service of temporary accommodation and catering facilities was conducted. The article also analyzes the priority areas of adaptation for hotel and restaurant enterprises that will allow them to function effectively in the conditions of war, as well as political and economic crisis, and, as a result, ensure stability and further development. It is determined that the priority areas of adaptation are the development of domestic and business tourism, as well as digitalization, personalization and essentialism. Ways to adapt include creating new products and services to meet current market needs, as well as expanding the target audience and actively using marketing strategies.

References

Литвин О. Міжнародний туризм: категорія та чинники розвитку. Економічні горизонти. 2022. № 1(19). С. 95–104.

Даниленко-Кульчицька В. А. Вплив війни на готельно-ресторанний бізнес України. Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі. 2022. № 6. С. 19–23.

Грищук А. М., Гордон Х. О. Зміни в системі кадрового забезпечення на підприємствах готельного господарства України. Економіка та суспільство. 2021. № 30. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-30-51

Юринець З. В., Байда Б. Ф., Бірюкова Ю. А. Управління стратегічним бізнес-потенціалом підприємств готельно-ресторанного господарства. Економіка та суспільство. 2023. № 58. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-58-97

Моргулець О. Б., Нишенко О. В. Готельно-ресторанний бізнес України у довоєнний, воєнний та післявоєнний період. Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі. 2023. № 8. С. 88–96.

Моца А. А., Шевчук С. М., Середа Н. М. Перспективи післявоєнного відновлення сфери туризму в Україні. Економіка та суспільство. 2022. № 41. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-41-31

Плотнікова М. Ф., Якобчук В. П., Ходаківський Є. І., Войтенко А. Б., Колесникова М. С. Державна політика реалізації туристичного потенціалу України. Інвестиції: практика та досвід. 2022. № 3. С. 102–112.

Румянцева І. Б., Мендела І. Я. Готельна індустрія України в умовах воєнного часу. Проблеми сучасних трансформацій. Серія: економіка та управління. 2024. № 11. DOI: https://doi.org/10.54929/2786-5738-2024-11-12-02

Моргулець О. Б., Вофсі П. В. Проблеми розвитку готельно-ресторанного бізнесу в Україні. In The XXXIV International Scientific and Practical Conference «Current and youth ways of solving the problems of world science». European Conference. 2023. С. 115–118.

Кількість діючих суб’єктів господарювання за видами економічної діяльності (2010-2022): Економічна статистика. Державна служба статистики України. 2024. URL: https://ukrstat.gov.ua/operativ/menu/menu_u/sze_20.htm

Обсяг реалізованої продукції (товарів, послуг) суб’єктів господарювання за видами економічної діяльності (2010-2022): Економічна статистика. Державна служба статистики України. 2024. URL: https://ukrstat.gov.ua/operativ/menu/menu_u/sze_20.htm

За 9 місяців 2023 року до державного бюджету від туристичної галузі надійшло маже 1,5 млрд грн. ДАРТ. 2023. URL: https://www.tourism.gov.ua/blog/za-9-misyaciv-2023-roku-do-derzhavnogo-byudzhetu-vid-turistichnoyi-galuzi-nadiyshlo-mazhe-1-5-mlrd-grn

Три стратегії адаптації бізнесу до умов війни. Kyivstar Business Hub. 2022. URL: https://hub.kyivstar.ua/articles/try-strategiyi-adaptacziyi-biznesu-do-umov-vijny

Як розвивати бізнес в Україні у 2023 році. InProject HUB. 2023. URL: https://inproject.org/ukrayinskiy-biznes-pid-chas-viynu/

Як український бізнес виживає в умовах війни?. Visit Ukraine Today. 2023. URL: https://visitukraine.today/uk/blog/1810/how-does-ukrainian-business-survive-the-war#google_vignette

Готельна індустрія: тренди якісного сервісу у 2023 році. Дія.Бізнес. 2023. URL: https://business.diia.gov.ua/cases/antikrizovi-risenna/gotelna-industria-trendi-akisnogo-servisu-u-2023-roci

Lytvyn, O. (2022). Mizhnarodnyi turyzm: katehoriia ta chynnyky rozvytku [International tourism: category and factors of development]. Ekonomichni horyzonty – Economic horizons, vol.1(19), pp.95–104 [in Ukrainian]

Danylenko-Kulchytska, V. A. (2022). Vplyv viiny na hotelno-restorannyi biznes Ukrainy [The impact of the war on the hotel and restaurant business of Ukraine]. Industriia turyzmu i hostynnosti v Tsentralnii ta Skhidnii Yevropi – Tourism and hospitality industry in Central and Eastern Europe, vol.6, pp.19–23 [in Ukrainian]

Hryshchuk, A. M., Hordon, Kh. O. (2021). Zminy v systemi kadrovoho zabezpechennia na pidpryiemstvakh hotelnoho hospodarstva Ukrainy [Changes in the system of staffing at enterprises of the hotel industry of Ukraine]. Ekonomika ta suspilstvo – Economy and society, vol.30. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-30-51 [in Ukrainian]

Yurynets, Z. V., Baida, B. F., Biriukova, Yu. A. (2023). Upravlinnia stratehichnym biznes-potentsialom pidpryiemstv hotelno-restorannoho hospodarstva [Management of strategic business potential of business potential of hotel and restaurant enterprises]. Ekonomika ta suspilstvo – Economy and society, 58. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-58-97 [in Ukrainian]

Morhulets, O. B., Nyshenko, O. V. (2023). Hotelno-restorannyi biznes Ukrainy u dovoiennyi, voiennyi ta pisliavoiennyi period [Hotel and restaurant business of Ukraine in the pre-war period, war and post-war period]. Industriia turyzmu i hostynnosti v Tsentralnii ta Skhidnii Yevropi – Tourism and hospitality industry in Central and Eastern Europe, vol.8, pp.88–96 [in Ukrainian]

Motsa, A. A., Shevchuk, S. M., Sereda, N. M. (2022). Perspektyvy pisliavoiennoho vidnovlennia sfery turyzmu v Ukraini [Prospects for post-war recovery of the of the tourism sector in Ukraine]. Ekonomika ta suspilstvo – Economy and society, vol.41. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-41-31 [in Ukrainian]

Plotnikova, M. F., Yakobchuk, V. P., Khodakivskyi, Ye. I., Voitenko, A. B., Kolesnykova, M. S. (2022). Derzhavna polityka realizatsii turystychnoho potentsialu Ukrainy [State policy of realization of the tourist potential of Ukraine]. Investytsii: praktyka ta dosvid – Investments: practice and experience, 3, pp.102–112 [in Ukrainian]

Rumiantseva, I. B., Mendela, I. Ya. (2024). Hotelna industriia Ukrainy v umovakh voiennoho chasu [Hotel industry of Ukraine in wartime]. Problemy suchasnykh transformatsii. Seriia: ekonomika ta upravlinnia – Problems of modern transformations. Series: Economics and Management, vol.11. DOI: https://doi.org/10.54929/2786-5738-2024-11-12-02 [in Ukrainian]

Morhulets, O. B., Vofsi, P. V. (2023). Problemy rozvytku hotelno-restorannoho biznesu v Ukraini [Problems of development of hotel and restaurant business in Ukraine]. In The XXXIV International Scientific and Practical Conference «Current and youth ways of solving the problems of world science». European Conference, pp.115–118 [in Ukrainian]

Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy (2024). Kilkist diiuchykh subiektiv hospodariuvannia za vydamy ekonomichnoi diialnosti (2010-2022): Ekonomichna statystyka [Number of operating business entities by type of economic activity (2010-2022): Economic statistics]. Available at: https://ukrstat.gov.ua/operativ/menu/menu_u/sze_20.htm [in Ukrainian]

Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy (2024). Obsiah realizovanoi produktsii (tovariv, posluh) subiektiv hospodariuvannia za vydamy ekonomichnoi diialnosti (2010-2022): Ekonomichna statystyka [Volume of products (goods, services) sold by business entities by types of economic activity (2010-2022): Economic statistics]. Available at: https://ukrstat.gov.ua/operativ/menu/menu_u/sze_20.htm [in Ukrainian]

DART (2023). Za 9 misiatsiv 2023 roku do derzhavnoho biudzhetu vid turystychnoi haluzi nadiishlo mazhe 1,5 mlrd hrn [In 9 months of 2023, the state budget received almost UAH 1.5 billion from the tourism industry.]. Available at: https://www.tourism.gov.ua/blog/za-9-misyaciv-2023-roku-do-derzhavnogo-byudzhetu-vid-turistichnoyi-galuzi-nadiyshlo-mazhe-1-5-mlrd-grn [in Ukrainian]

Kyivstar Business Hub (2022). Try stratehii adaptatsii biznesu do umov viiny [Three strategies for business adaptation to war conditions]. Available at: https://hub.kyivstar.ua/articles/try-strategiyi-adaptacziyi-biznesu-do-umov-vijny [in Ukrainian]

InProject HUB (2023). Yak rozvyvaty biznes v Ukraini u 2023 rotsi [How to develop business in Ukraine in 2023]. Available at: https://inproject.org/ukrayinskiy-biznes-pid-chas-viynu/ [in Ukrainian]

Visit Ukraine Today (2023). Yak ukraïnskyi biznes vyzhyvaie v umovakh viy̆ny? [How does Ukrainian business survive in the war?]. Available at: https://visitukraine.today/uk/blog/1810/how-does-ukrainian-business-survive-the-war#google_vignette [in Ukrainian]

Diia.Biznes (2023). Hotelna industriia: trendy yakisnoho servisu u 2023 rotsi [Hotel industry: trends of quality service in 2023]. Available at: https://business.diia.gov.ua/cases/antikrizovi-risenna/gotelna-industria-trendi-akisnogo-servisu-u-2023-roci [in Ukrainian]

Article views: 53
PDF Downloads: 63
Published
2024-04-29
How to Cite
Mitiaieva , T., & Gorishevskyy, P. (2024). WAR AND THE HOTEL AND RESTAURANT INDUSTRY: CHALLENGES AND ADAPTATION. Economy and Society, (62). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-62-146
Section
HOTEL AND RESTAURANT BUSINESS