ВІЙНА ТА ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННА СФЕРА: ВИКЛИКИ ТА АДАПТАЦІЯ

  • Тетяна Мітяєва Відокремлений структурний підрозділ «Харківський торговельно-економічний фаховий коледж Державного торговельно-економічного університету» https://orcid.org/0000-0003-3358-8237
  • Павло Горішевський Університет Короля Данила https://orcid.org/0000-0002-1344-8686
Ключові слова: готельно-ресторанна сфера, туризм, адаптація, війна, безпека, стратегія, фінансовий стан, інфраструктура

Анотація

У статті проведено аналіз сучасного стану готельно-ресторанної галузі в Україні з урахуванням викликів, зумовлених початком повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України. Стаття спрямована на визначення проблем, які виникають перед підприємствами цієї сфери у зв'язку з війною, а також на аналіз можливих шляхів адаптації для забезпечення їхньої стійкості та успішного функціонування в умовах кризи. Проаналізовано вплив попередніх кризових явищ, зокрема пандемії COVID-19, на готельно-ресторанну сферу. Ключовими аспектами такого впливу визначено втрату довіри клієнтів, зменшення туристичного потоку та збільшення економічної нестабільності. Розглянуто наслідки та роль повномасштабного вторгнення у подальшому розвитку готельно-ресторанної галузі та можливостях її відновлення. Також проаналізовано пріоритетні напрямки адаптації для готельно-ресторанних підприємств, які дозволять їм ефективно функціонувати в умовах війни, а також політичної та економічної кризи та, як наслідок, забезпечити стабільність та подальший розвиток.

Посилання

Литвин О. Міжнародний туризм: категорія та чинники розвитку. Економічні горизонти. 2022. № 1(19). С. 95–104.

Даниленко-Кульчицька В. А. Вплив війни на готельно-ресторанний бізнес України. Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі. 2022. № 6. С. 19–23.

Грищук А. М., Гордон Х. О. Зміни в системі кадрового забезпечення на підприємствах готельного господарства України. Економіка та суспільство. 2021. № 30. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-30-51

Юринець З. В., Байда Б. Ф., Бірюкова Ю. А. Управління стратегічним бізнес-потенціалом підприємств готельно-ресторанного господарства. Економіка та суспільство. 2023. № 58. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-58-97

Моргулець О. Б., Нишенко О. В. Готельно-ресторанний бізнес України у довоєнний, воєнний та післявоєнний період. Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі. 2023. № 8. С. 88–96.

Моца А. А., Шевчук С. М., Середа Н. М. Перспективи післявоєнного відновлення сфери туризму в Україні. Економіка та суспільство. 2022. № 41. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-41-31

Плотнікова М. Ф., Якобчук В. П., Ходаківський Є. І., Войтенко А. Б., Колесникова М. С. Державна політика реалізації туристичного потенціалу України. Інвестиції: практика та досвід. 2022. № 3. С. 102–112.

Румянцева І. Б., Мендела І. Я. Готельна індустрія України в умовах воєнного часу. Проблеми сучасних трансформацій. Серія: економіка та управління. 2024. № 11. DOI: https://doi.org/10.54929/2786-5738-2024-11-12-02

Моргулець О. Б., Вофсі П. В. Проблеми розвитку готельно-ресторанного бізнесу в Україні. In The XXXIV International Scientific and Practical Conference «Current and youth ways of solving the problems of world science». European Conference. 2023. С. 115–118.

Кількість діючих суб’єктів господарювання за видами економічної діяльності (2010-2022): Економічна статистика. Державна служба статистики України. 2024. URL: https://ukrstat.gov.ua/operativ/menu/menu_u/sze_20.htm

Обсяг реалізованої продукції (товарів, послуг) суб’єктів господарювання за видами економічної діяльності (2010-2022): Економічна статистика. Державна служба статистики України. 2024. URL: https://ukrstat.gov.ua/operativ/menu/menu_u/sze_20.htm

За 9 місяців 2023 року до державного бюджету від туристичної галузі надійшло маже 1,5 млрд грн. ДАРТ. 2023. URL: https://www.tourism.gov.ua/blog/za-9-misyaciv-2023-roku-do-derzhavnogo-byudzhetu-vid-turistichnoyi-galuzi-nadiyshlo-mazhe-1-5-mlrd-grn

Три стратегії адаптації бізнесу до умов війни. Kyivstar Business Hub. 2022. URL: https://hub.kyivstar.ua/articles/try-strategiyi-adaptacziyi-biznesu-do-umov-vijny

Як розвивати бізнес в Україні у 2023 році. InProject HUB. 2023. URL: https://inproject.org/ukrayinskiy-biznes-pid-chas-viynu/

Як український бізнес виживає в умовах війни?. Visit Ukraine Today. 2023. URL: https://visitukraine.today/uk/blog/1810/how-does-ukrainian-business-survive-the-war#google_vignette

Готельна індустрія: тренди якісного сервісу у 2023 році. Дія.Бізнес. 2023. URL: https://business.diia.gov.ua/cases/antikrizovi-risenna/gotelna-industria-trendi-akisnogo-servisu-u-2023-roci

Lytvyn, O. (2022). Mizhnarodnyi turyzm: katehoriia ta chynnyky rozvytku [International tourism: category and factors of development]. Ekonomichni horyzonty – Economic horizons, vol.1(19), pp.95–104 [in Ukrainian]

Danylenko-Kulchytska, V. A. (2022). Vplyv viiny na hotelno-restorannyi biznes Ukrainy [The impact of the war on the hotel and restaurant business of Ukraine]. Industriia turyzmu i hostynnosti v Tsentralnii ta Skhidnii Yevropi – Tourism and hospitality industry in Central and Eastern Europe, vol.6, pp.19–23 [in Ukrainian]

Hryshchuk, A. M., Hordon, Kh. O. (2021). Zminy v systemi kadrovoho zabezpechennia na pidpryiemstvakh hotelnoho hospodarstva Ukrainy [Changes in the system of staffing at enterprises of the hotel industry of Ukraine]. Ekonomika ta suspilstvo – Economy and society, vol.30. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-30-51 [in Ukrainian]

Yurynets, Z. V., Baida, B. F., Biriukova, Yu. A. (2023). Upravlinnia stratehichnym biznes-potentsialom pidpryiemstv hotelno-restorannoho hospodarstva [Management of strategic business potential of business potential of hotel and restaurant enterprises]. Ekonomika ta suspilstvo – Economy and society, 58. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-58-97 [in Ukrainian]

Morhulets, O. B., Nyshenko, O. V. (2023). Hotelno-restorannyi biznes Ukrainy u dovoiennyi, voiennyi ta pisliavoiennyi period [Hotel and restaurant business of Ukraine in the pre-war period, war and post-war period]. Industriia turyzmu i hostynnosti v Tsentralnii ta Skhidnii Yevropi – Tourism and hospitality industry in Central and Eastern Europe, vol.8, pp.88–96 [in Ukrainian]

Motsa, A. A., Shevchuk, S. M., Sereda, N. M. (2022). Perspektyvy pisliavoiennoho vidnovlennia sfery turyzmu v Ukraini [Prospects for post-war recovery of the of the tourism sector in Ukraine]. Ekonomika ta suspilstvo – Economy and society, vol.41. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-41-31 [in Ukrainian]

Plotnikova, M. F., Yakobchuk, V. P., Khodakivskyi, Ye. I., Voitenko, A. B., Kolesnykova, M. S. (2022). Derzhavna polityka realizatsii turystychnoho potentsialu Ukrainy [State policy of realization of the tourist potential of Ukraine]. Investytsii: praktyka ta dosvid – Investments: practice and experience, 3, pp.102–112 [in Ukrainian]

Rumiantseva, I. B., Mendela, I. Ya. (2024). Hotelna industriia Ukrainy v umovakh voiennoho chasu [Hotel industry of Ukraine in wartime]. Problemy suchasnykh transformatsii. Seriia: ekonomika ta upravlinnia – Problems of modern transformations. Series: Economics and Management, vol.11. DOI: https://doi.org/10.54929/2786-5738-2024-11-12-02 [in Ukrainian]

Morhulets, O. B., Vofsi, P. V. (2023). Problemy rozvytku hotelno-restorannoho biznesu v Ukraini [Problems of development of hotel and restaurant business in Ukraine]. In The XXXIV International Scientific and Practical Conference «Current and youth ways of solving the problems of world science». European Conference, pp.115–118 [in Ukrainian]

Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy (2024). Kilkist diiuchykh subiektiv hospodariuvannia za vydamy ekonomichnoi diialnosti (2010-2022): Ekonomichna statystyka [Number of operating business entities by type of economic activity (2010-2022): Economic statistics]. Available at: https://ukrstat.gov.ua/operativ/menu/menu_u/sze_20.htm [in Ukrainian]

Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy (2024). Obsiah realizovanoi produktsii (tovariv, posluh) subiektiv hospodariuvannia za vydamy ekonomichnoi diialnosti (2010-2022): Ekonomichna statystyka [Volume of products (goods, services) sold by business entities by types of economic activity (2010-2022): Economic statistics]. Available at: https://ukrstat.gov.ua/operativ/menu/menu_u/sze_20.htm [in Ukrainian]

DART (2023). Za 9 misiatsiv 2023 roku do derzhavnoho biudzhetu vid turystychnoi haluzi nadiishlo mazhe 1,5 mlrd hrn [In 9 months of 2023, the state budget received almost UAH 1.5 billion from the tourism industry.]. Available at: https://www.tourism.gov.ua/blog/za-9-misyaciv-2023-roku-do-derzhavnogo-byudzhetu-vid-turistichnoyi-galuzi-nadiyshlo-mazhe-1-5-mlrd-grn [in Ukrainian]

Kyivstar Business Hub (2022). Try stratehii adaptatsii biznesu do umov viiny [Three strategies for business adaptation to war conditions]. Available at: https://hub.kyivstar.ua/articles/try-strategiyi-adaptacziyi-biznesu-do-umov-vijny [in Ukrainian]

InProject HUB (2023). Yak rozvyvaty biznes v Ukraini u 2023 rotsi [How to develop business in Ukraine in 2023]. Available at: https://inproject.org/ukrayinskiy-biznes-pid-chas-viynu/ [in Ukrainian]

Visit Ukraine Today (2023). Yak ukraïnskyi biznes vyzhyvaie v umovakh viy̆ny? [How does Ukrainian business survive in the war?]. Available at: https://visitukraine.today/uk/blog/1810/how-does-ukrainian-business-survive-the-war#google_vignette [in Ukrainian]

Diia.Biznes (2023). Hotelna industriia: trendy yakisnoho servisu u 2023 rotsi [Hotel industry: trends of quality service in 2023]. Available at: https://business.diia.gov.ua/cases/antikrizovi-risenna/gotelna-industria-trendi-akisnogo-servisu-u-2023-roci [in Ukrainian]

Переглядів статті: 53
Завантажень PDF: 63
Опубліковано
2024-04-29
Як цитувати
Мітяєва, Т., & Горішевський, П. (2024). ВІЙНА ТА ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННА СФЕРА: ВИКЛИКИ ТА АДАПТАЦІЯ. Економіка та суспільство, (62). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-62-146
Розділ
ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННА СПРАВА