ІННОВАЦІЙНІ НАПРЯМИ ВИКОРИСТАННЯ ЛІКАРСЬКИХ РОСЛИН У ДІЄТИЧНОМУ ХАРЧУВАННІ

  • Ольга Тесля Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського https://orcid.org/0009-0003-4533-6528
  • Марія Паска Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського https://orcid.org/0000-0002-9208-1092
  • Остап Найда Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського https://orcid.org/0009-0006-0893-8679
Ключові слова: лікарська рослинна сировина, квіти настурції, садова лобода, медунка

Анотація

Використання лікарських рослин у дієтичному харчуванні стає все більш актуальним завдяки зростаючій популярності натуральних продуктів і необхідності забезпечення здорового способу життя. Сучасні дослідження та інноваційні підходи в цій галузі відкривають нові можливості для інтеграції рослинних компонентів у раціон. Нами проаналізовано види лікарських рослин для застосування в дієтичному харчуванні, а саме: квіти настурції, лобода (садова, червона), медунка. Установлено, що лікарські рослини або їхні окремі фізіологічно функціональні інгредієнти активно використовуються як компоненти харчових продуктів для покращення раціону, у технології вітамінних салатів, супів, пюре, соусів. Зважаючи на зростаючу популярність натуральних засобів, подальші дослідження в галузі використання лікарських рослин у дієтичному харчуванні можуть призвести до створення нових функціональних продуктів, зокрема у закладах ресторанного господарства.

Посилання

Козонова Ю.О., Пруц Д.Ю. Функціональні напої для спортсменів. Холодильна техніка та технологія. 2014. № 3 (149). С. 60–63.

Огляд внутрішньої торгівлі продуктами переробки овочів, плодів до інших частин рослин у січні-березні 2005 р. Агроогляд. 2005. № 6. С. 32–35.

Долінський А.А., Шаркова Н.О., Авдєєва Л.Ю. та ін. Сучасна технологія виробництва функціональних напоїв на основі сої. Наука та інновації. 2006. Т 2. № 5. С. 78–80.

Жулінська О.В. Нові технології безалкогольних напоїв оздоровчого призначення. Технічні науки – технологія продовольчих товарів. 2013. №12. С. 56–58

Козонова Ю.О., Пруц Д.Ю. Функціональні напої для спортсменів. Холодильна техніка та технологія. 2014. № 3 (149). С. 60–63.

Никитчин Д.І. Олієвмісні культури. Запоріжжя : ВПК «Запоріжжя», 1996. 255 с.

Hera, E. Studies of the quality of cakes made with wheat-lentil composite / E. Hera, E. Ruiz-Paris, B. Oliete, M. Gomez // LWT-Food Sci and Technol. 2014. Vol. 49. № 1. Р. 48–54.

R. Ayerza, W. Coates. Protein content, oil content and fatty acid profiles as potential criteria to determine the origin of commercially grown chia (Salvia hispanica L.). Industrial Crops and Products, 34 (2) (2011), pp. 1366–1371.

Muñoz L.A. Chia seed (Salvia hispanica) / Muñoz L.A., A. Cobos, O. Diaz, J.M. Aguilera. / An ancient grain and a new functional food // Food Reviews International, 29. 4. 2013. Р. 394–408.

Timilsena Y.P. , R. Adhikari, S. Kasapis, B. Adhikari. Molecular and functional characteristics of purified gum from Australian chia seeds. Carbohydrate Polymers, 136 (2016), Р. 128–136.

Ribes S. Chia seed mucilage as a fat replacer in yogurts: Effect on their nutritional, technological, and sensory properties / S. Ribes, N. Peña, A. Fuentes, P. Talens, M. Barat // Journal of Dairy Science. Volume 104, Issue 3, March 2021, Pages 2822–2833.

Паска М., Млинко О. Технологічні аспекти використання функціональних напоїв у ресторанному бізнесі. Економіка та суспільство. 2023. № 52. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-52-88

Паска М.З., Лескович О.В. Сучасні тенденції формування функціональних продуктів. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. Ґжицького. 2014. Том 16. № 3(4). С. 137–147.

Паска М.З. Інноваційний розвиток гастрономічного туризму Львівщини в контексті формування ресторанних брендів. Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі. 2022. № 5. С. 98–103. DOI: https://doi.org/10.36477/tourismhospcee-5-12

Kozonova Yu.O., Pruts D.Yu. (2014) Functional drinks for athletes. Refrigeration equipment and technology. 2014. No. 3 (149). P. 60–63. (in Ukrainian)

Oglyad vnutrishnoy torgivli productami pererobki ovochiv, plodiv ta inshih chastin roslin u sichni-berezni (2005). Ahroohlyad. № 6. P. 32–35.(in Ukrainian)

Dolinsky A.A., Sharkova N.O., Avdeeva L.Yu. et al (2006) Modern technology of production of functional drinks based on soy. Science and innovations. T 2. No. 5. S. 78–80. (in Ukrainian)

Zhulinska O.V. (2013) New technologies of non-alcoholic beverages for health purposes. Technical sciences – technology of food products. No. 12. S. 56–58. (in Ukrainian)

Kozonova Yu.O., Pruts D.Yu. (2014) Functional drinks for athletes. Refrigeration equipment and technology. No. 3 (149). P. 60–63. (in Ukrainian)

Nikytchyn D.I. (1996) Oil cultures. Zaporizhzhia: Industrial Complex "Zaporizhia". Р. 255 (in Ukrainian)

Hera, E. (2014) Studies of the quality of cakes made with wheat-lentil composite / E. Hera, E. Ruiz-Paris, B. Oliete, M. Gomez // Food Sci and Technol. Vol. 49. № 1. Р. 48–54.

Ayerza R., Coates W. (2011) Protein content, oil content and fatty acid profiles as potential criteria to determine the origin of commercially grown chia (Salvia hispanica L.) Industrial Crops and Products, 34 (2), pp. 1366–1371.

Muñoz L.A. (2013) Chia seed (Salvia hispanica) / Muñoz L.A., A. Cobos, O. Diaz, J.M. Aguilera / An ancient grain and a new functional food // Food Reviews International, 29 (4) pp. 394–408.

Timilsena Y.P., Adhikari R., Kasapis S., Adhikari B. (2016) Molecular and functional characteristics of purified gum from Australian chia seeds Carbohydrate Polymers, 136, pp. 128–136.

Ribes S. Chia seed mucilage as a fat replacer in yogurts: Effect on their nutritional, technological, and sensory properties / S. Ribes, N. Peña, A. Fuentes, P. Talens, M. Barat // Journal of Dairy Science Volume 104, Issue 3, March 2021, Pages 2822–2833.

Paska M., Mlynko O. (2023). Tekhnolohichni aspekty vykorystannya funktsionalʹnykh napoyiv u restorannomu biznesi. Ekonomika ta suspilʹstvo, (52). DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-52-88 (in Ukrainian)

Paska M.Z., Leskovich O.V. (2014). Modern trends in the formation of functional products. Naukovyy visnyk Lvivskoho natsionalnoho universytetu veterynarnoyi medytsyny ta biotekhnolohiy im. Gzhytskoho. No 16, No 3(4). Р. 137–147. (in Ukrainian)

Paska M.Z. (2022). Innovatsiinyi rozvytok hastronomichnoho turyzmu Lvivshchyny v konteksti formuvannia restorannykh brendiv [Innovative development of gastronomic tourism in Lviv region in the context of restaurant brand formation]. Industriia turyzmu i hostynnosti v Tsentralnii ta Skhidnii Yevropi, no 5, pp. 98–103. DOI: https://doi.org/10.36477/tourismhospcee-5-12 (in Ukrainian)

Переглядів статті: 0
Завантажень PDF: 0
Опубліковано
2024-12-30
Як цитувати
Тесля, О., Паска, М., & Найда, О. (2024). ІННОВАЦІЙНІ НАПРЯМИ ВИКОРИСТАННЯ ЛІКАРСЬКИХ РОСЛИН У ДІЄТИЧНОМУ ХАРЧУВАННІ. Економіка та суспільство, (70). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-70-64
Розділ
ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННА СПРАВА