РЕЦЕПТУРНИЙ СКЛАД НОВИХ СТРАВ У ЗАКЛАДАХ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА ІЗ ЯГОДАМИ АРОНІЇ

  • Орися Іжевська Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського https://orcid.org/0000-0003-1700-4676
  • Марія Паска Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського https://orcid.org/0000-0002-9208-1092
  • Богдан Фик Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського
Ключові слова: десертні страви, аронія, насіння чіа, рецептурний склад

Анотація

Актуальність теми зумовлена тим, що щорічним зростанням обізнаності людей про вплив харчування на здоров’я і запобігання хронічним, вірусним захворюванням і так званим хворобам цивілізації. Це призводить до розвитку споживання функціональних продуктів харчування. Постійні розробки у сфері функціональних харчових продуктів розширює асортимент новітніх продуктів функціонального спрямування для різних верств населення. Наукові дослідження підтверджують високу харчову цінність аронії завдяки її багатому складу біологічно активних речовин. Вона є корисним доповненням до раціону людини і може використовуватися для виготовлення функціональних продуктів харчування. З огляду на ці властивості, аронія має потенціал для широкого використання у харчовій промисловості та медицині. Тому актуальна необхідність розробки технологій функціональних продуктів з їх біохімічним впливом на функціонування організму, регуляцію нервової, кровоносної та імунної систем, антиоксидантний захист.

Посилання

Ćujić N., Kardum N., Šavikin K., Zdunić G., Janković T., Menković N. Potential of Chokeberry (Aronia Melanocarpa L.) as a Therapeutic Food. In: Holban A.M., Grumezescu A.M., editors. Handbook of Food Bioengieneering. Volume 8. Andre Gerhard Wolff; London, UK: 2018. Pp. 209–237.

Ting Wu, Charlotte Grootaert, Stefan Voorspoels. Aronia (Aronia melanocarpa) phenolics bioavailability in a combined in vitro digestion/Caco-2 cell model is structure and colon region dependent. Journal of Functional Foods. Volume 38, Part A, November 2017, Pages 128–139.

Pieszka M., Gogol P., Pietras M., Pieszka M. Valuable Components of Dried Pomaces of Chokeberry, Black Currant, Strawberry, Apple and Carrot as a Source of Natural Antioxidants and Nutraceuticals in the Animal Diet. Ann. Anim. Sci. 2015;15:475–491. DOI: https://doi.org/10.2478/aoas-2014-0072

Sidor A., Gramza-Michałowska A. Black Chokeberry Aronia Melanocarpa L.—A Qualitative Composition, Phenolic Profile and Antioxidant Potential. Molecules. 2019;24:3710. DOI: https://doi.org/10.3390/molecules24203710

Timilsena Y.P., Adhikari R., Kasapis S., Adhikari B. Molecular and functional characteristics of purified gum from Australian chia seeds. Carbohydrate Polymers, 136. 2016. Р. 128–136.

Біляєва А.М. Збірник технологічних карт на страви і кулінарні вироби для закладів ресторанного господарства. Київ : Ігнатекс-Україна, 2012. 1248 с.

Паска М.З., Графська О.І., Кулик О.М. Сучасні аспекти формування крафтових продуктів у ресторанній справі. International scientific and practical conference. Prague, 2020. С. 76–80. URL: http://baltijapublishing.lv/omp/index.php/bp/catalog/download/64/1248/2849-1?inline=1

Паска М.З., Жук О.І., Галух Б.І., Драчук У.Р. Енергозбереження в сучасних умовах на підприємствах олійно-жирової промисловості. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. Ґжицького. 2014. Т. 16, № 3(4). С. 129–136.

Паска М., Іжевська О., Макаровський Н. Насіння чіа та його роль у створенні функціональних напоїв в умовах ЗРГ. Економіка та суспільство. 2024. № 68. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-68-61

Ćujić N., Kardum N., Šavikin K., Zdunić G., Janković T., Menković N. (2018) Potential of Chokeberry (Aronia Melanocarpa L.) as a Therapeutic Food. In: Holban A.M., Grumezescu A.M., editors. Handbook of Food Bioengieneering. Volume 8. Andre Gerhard Wolff; London, UK: Pp. 209–237.

Ting Wu, Charlotte Grootaert, Stefan Voorspoels (2017). Aronia (Aronia melanocarpa) phenolics bioavailability in a combined in vitro digestion/Caco-2 cell model is structure and colon region dependent. Journal of Functional Foods. Volume 38, Part A, November, Pages 128–139.

Pieszka M., Gogol P., Pietras M., Pieszka M. (2015) Valuable Components of Dried Pomaces of Chokeberry, Black Currant, Strawberry, Apple and Carrot as a Source of Natural Antioxidants and Nutraceuticals in the Animal Diet. Ann. Anim. Sci.; 15:475–491. DOI: https://doi.org/10.2478/aoas-2014-0072

Sidor A., Gramza-Michałowska A. Black Chokeberry (2019) Aronia Melanocarpa L.—A Qualitative Composition, Phenolic Profile and Antioxidant Potential. Molecules;24:3710. DOI: https://doi.org/10.3390/molecules24203710

Timilsena Y.P., Adhikari R., Kasapis S., Adhikari B. (2016). Molecular and functional characteristics of purified gum from Australian chia seeds. Carbohydrate Polymers, 136. Р. 128–136.

Belyaeva A.M. (2012). A collection of technological cards for dishes and culinary products for restaurants. Kyiv: Ignatex-Ukraine, 1248 p. (in Ukrainian)

Paska M.Z., Grafska O.I., Kulyk O.M. (2020) Modern aspects of the formation of craft products in the restaurant industry. International scientific and practical conference. Prague, P. 76–80. URL: http://baltijapublishing.lv/omp/index.php/bp/catalog/download/64/1248/2849-1?inline=1 (in Ukrainian)

Paska M.Z., Zhuk O.I., Galuh B.I., Drachuk U.R. (2014). Energozberezhennja v suchasnyh umovah na pidpryjemstvah olijno-zhyrovoi' promyslovosti. Naukovyj visnyk LNUVMBT im. S. Z. G'zhyc'kogo. L'viv. 16, 3(60), 129–136. (in Ukrainian)

Paska M., Izhevska O., Makarovskyi N. (2024) Chia seeds and their role in the creation of functional drinks in the conditions of the Russian Federation. Economy and society. (68). DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-68-61 (in Ukrainian)

Переглядів статті: 0
Завантажень PDF: 0
Опубліковано
2024-12-30
Як цитувати
Іжевська, О., Паска, М., & Фик, Б. (2024). РЕЦЕПТУРНИЙ СКЛАД НОВИХ СТРАВ У ЗАКЛАДАХ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА ІЗ ЯГОДАМИ АРОНІЇ. Економіка та суспільство, (70). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-70-65
Розділ
ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННА СПРАВА