ANALYSIS OF GASTRONOMIC TOURISM TRENDS: INTERNATIONAL EXPERIENCE AND UKRAINE

Abstract

Gastronomic tourism is a type of tourism that is interconnected with visiting different countries in order to get acquainted with national dishes, products and drinks. From the organizational point of view, gastronomic tourism provides getting acquainted with the peculiarities of local food technology, history and traditions of their consumption, attending culinary festivals and various events, as well as possible participation of tourists in the preparation of national dishes. Gastronomic tourism should be considered as an auxiliary tool in learning about the cultural heritage of countries and regions of the world, as the dishes of national cuisine are one of the elements that reflect the way of life, worldview, traditions and partly culture. The purpose and tasks – to estimate a condition of development of gastronomic tourism in Ukraine and to outline prospects of its development taking into account the international experience. Therefore, the article analyzes the basic trends in the development of gastronomic tourism in the world and in Ukraine. It is argued that the strategic goal of tourism development in Ukraine is to create a product that is competitive on the world market, able to meet the tourist needs of the population, ensure integrated development of territories and their socio-economic interests while preserving economic balance and historical and cultural heritage. The World’s 50 Best Restaurants 2021 awards, held in Antwerp on October 5, 2021, identified the top ten restaurants in developed countries and identified ways to improve the restaurant business in Ukraine. In general, it is proved that the development of the culinary sphere has a significant contribution to the economic development of our country, as in the structure of production the country's GDP is more than 8.8%. Our country is rich in its dishes and has great potential for the development of gastronomic tourism. Therefore, in-depth study of the main world trends in gastronomic tourism will allow to use them for the practice of developing the domestic tourism market. In the long run, this will help improve the country's tourist image and increase tourist flows. As a result, based on the analysis, forecasts were made for the further development of food tourism.

References

Вишневська Г.Г. Потенціал кулінарних турів у контексті спеціалізованого туризму. Актуальні проблеми історії, теорії та практики художньої культури. Київ : Національна академія керівних кадрів культури і мистецтв. 2013. Вип. 31. С. 112–118.

Постова В. Покращення процесу обслуговування споживачів шляхом просування послуг підприємства ресторанного бізнесу через інтернет. Економіка та суспільство. 2022. № (36). DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-36-47

Комарніцький І.О. Кулінарний туризм в Україні: стан і перспективи регіонального розвитку в контексті підготовки до ЄВРО 2012. Географія та туризм : наук. зб. ред. кол. Я.Б. Олійник. 2011. Вип. 14. С. 101–106.

Корнілова В., Корнілова Н. Сучасні тенденції розвиту гастрономічного туризму. Ефективна економіка. 2018. № 2. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=6112 (дата звернення: 28.04.2022).

Кукліна Т. С. Гастрономічний туризм на туристичному ринку України: веб-сайт. URL: http://surl.li/bacwc (дата звернення: 28.04.2022).

Фесенко Г. О. Гастротуризм як актуальний тренд сучасного розвитку сфери туризму в Україні. Ефективна економіка. 2021. № 5. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/5_2021/202.pdf (дата звернення: 28.04.2022).

Підгірна В., Ємчук Т. Перспективи розвитку ринку туристичних послуг України в умовах трансформаційних змін. Інфраструктура ринку. 2020. № 49. С. 46–51. DOI: https://doi.org/10.32843/infrastruct49-9

World tourism Barameter. URL: http://surl.li/vino (дата звернення: 28.04.2022).

The Top 5 Trends Shaping the European. URL: http://surl.li/apycv (дата звернення: 28.04.2022).

«The World's 50 Best Restaurants». Журнал «Ресторатор». URL: https://www.theworlds50best.com/list/1-50 (дата звернення: 28.04.2022).

Розенштайн Т. Синдром «Noma»: как ресторан в Копенгагене стал легендой. URL: https://huarache-shop.ru/raznoe/restoran-noma-sindrom-noma-kak-restoran-v-kopengagene-stal-legendoj.html (дата звернення: 28.04.2022).

Ресторан «Geranium» в Копенгагене (Дания). URL: https://telehaus.com.ua/hotel/restoran-geranium-v-kopengagene-luchshij-v-danii-michelin-3/ (дата звернення: 28.04.2022).

Ресторан «Asador Etxebarri». URL: https://www.asadoretxebarri.com/en/home (дата звернення: 28.04.2022).

«Central Restaurante». URL: https://centralrestaurante.com.pe/

Новый «must visit» Барселоны: ресторан «Disfrutar». URL: https://www.disfrutarbarcelona.com/ (дата звернення: 28.04.2022).

60+Food tourism statistics. URL: https://www.jerseyislandholidays.com/food-tourism-statistics/ (дата звернення: 28.04.2022).

Vishnevskaya G.G. (2013) Potentsial kulinarnykh turiv u konteksti spetsializovanoho turyzmu. [Potential of culinary tours in the context of specialized tourism]. Actual problems of history, theory and practice of art culture, 31, 112–118. (in Ukrainian)

Postova V. (2022) Pokrashchennya protsessu obslugovuvannya spozhivachіv shlyakhom prosuvannya poslug pіdpriemstva restorannogo bіznesu cherez іnternet. [Improving the consumer service process by promoting restaurant business services through the internet]. Economy and Society, 36. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-36-47 (in Ukrainian)

Komarinitsky I.O. (2011) Kulinarnyi turyzm v Ukraini: stan i perspektyvy rehionalnoho rozvytku v konteksti pidhotovky do YeVRO 2012 [Culinary tourism in Ukraine: the state and prospects of regional development in the context of preparation for EURO 2012]. Geography and tourism, 14, 101–106. (in Ukrainian)

Kornilova V.V., Kornilova N.V. (2018) Suchasni tendentsii rozvytu hastronomichnoho turyzmu. [The modern trends of gastronomic tourism development]. Effective economy, vol. 2. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=6112. (in Ukrainian)

Kuklina T.S. (2013) Hastronomichnyi turyzm na turystychnomu rynku Ukrainy. [Gastronomic tourism in the tourist market of Ukraine]. Modern directions of theoretical and applied researches. URL: http://surl.li/bacwc. (in Ukrainian)

Fesenko G.O. (2021) Gastroturizm yak aktualniy trend suchasnogo rozvitku sferi turizmu v Ukrainі [Gastrotourism as a current trend of modern development of tourism in Ukraine]. Yefektivna ekonomіka, 5. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/5_2021/202.pdf. (in Ukrainian)

Pіdgіrna V., Emchuk T. (2020) Perspektivi rozvitku rinku turistichnikh poslug Ukraїni v umovakh transformatsіynikh zmіn [Prospects for the development of the market of tourist services of Ukraine in the conditions of transformational changes]. Іnfrastruktura rynku, 49, 46–51. (in Ukrainian)

World tourism Barameter. URL: http://surl.li/vino

The Top 5 Trends Shaping the European. URL: http://surl.li/apycv

«The World's 50 Best Restaurants». Zhurnal «Restorator». URL: https://www.theworlds50best.com/list/1-50

Rozenshtayn T. Sindrom «Noma»: kak restoran v Kopengagene stal legendoy. URL: https://huarache-shop.ru/raznoe/restoran-noma-sindrom-noma-kak-restoran-v-kopengagene-stal-legendoj.html/

Restoran «Geranium» v Kopengagene (Daniya). URL: https://telehaus.com.ua/hotel/restoran-geranium-v-kopengagene-luchshij-v-danii-michelin-3/

Restoran «Asador Etxebarri». URL: https://www.asadoretxebarri.com/en/home/

«Central Restaurante». URL: https://centralrestaurante.com.pe/

Novyi «must visit» Barselony: restoran «Disfrutar». URL: https://www.disfrutarbarcelona.com/

60+Food tourism statistics. URL: https://www.jerseyislandholidays.com/food-tourism-statistics/

Article views: 242
PDF Downloads: 275
Published
2022-03-29
How to Cite
Pidgirna, V., Yeremiia, H., & Khnykina, M. (2022). ANALYSIS OF GASTRONOMIC TOURISM TRENDS: INTERNATIONAL EXPERIENCE AND UKRAINE. Economy and Society, (37). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-37-72
Section
HOTEL AND RESTAURANT BUSINESS