ТЕНДЕНЦІЇ ЗАПРОВАДЖЕННЯ СУЧАСНИХ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ХАРЧУВАННЯ ДЛЯ РЕСТОРАННИХ ПОСЛУГ

Ключові слова: заклади ресторанного господарства, збалансоване харчування, здорове харчування, інновації, технології харчування, тренди

Анотація

Актуальність наукового дослідження зумовлена динамічними змінами в технологічних процесах і сучасного інструментарію на стику різних наук і реальної практики. Метою статті є узагальнення відомих аспектів запровадження сучасних інноваційних технологій харчування для ресторанних послуг. У статті приділено увагу інноваційним технологіям, що наразі використовуються у сфері ресторанного бізнесу. Акцентовано на характерних ознаках загальної сучасної світової тенденції щодо потреби споживати страви, багаті на вітаміни та мінерали. Підкреслено важливість для розвитку конкурентоздатного підприємства ресторанних послуг застосовувати інноваційні технології. Розкрито сутність інноваційної концепції виготовлення страв на основі рослинних інгредієнтів. За результатами проведеного дослідження узагальнено відомі аспекти запровадження сучасних інноваційних технологій харчування для ресторанних послуг.

Посилання

Давидова О. Ю., Сисоєва С. І. Новітні технології та тренди ресторанного бізнесу. Журнал з менеджменту, економіки та технологій. 2024. № 1. С. 58–67. DOI: https://doi.org/10.69803/3083-6034-2024-1-58 (дата звернення: 15.08.2025)

Зубар Н. М., Жеплінська М. М., Корецька І. Л., Шевченко В. В. Інноваційні тренди на підприємствах харчування: технологія, організація, логістика. Наукові записки Укр. держ. університету імені Михайла Драгоманова. 2025. Вип. CLXI (161). С. 62–70. DOI: https://doi.org/10.31392/NZ-udu-161.2025.07 (дата звернення: 21.08.2025)

Іжевська О. П., Маслійчук О. Б. Інновації в технології виготовлення збитих десертів. Наукові праці Національного університету харчових технологій. 2022. Т. 28. № 5. С. 148–157. DOI: https://doi.org/10.24263/2225-2924-2022-28-5-17 (дата звернення: 21.08.2025)

Ключові тренди ресторанного бізнесу в Україні: тенденції сучасного ресторанного бізнесу. Денис Демчина. 2025. URL: https://business-broker.com.ua/blog/kliuchovi-trendy-restorannoho-biznesu-v-ukraini-tendentsii-suchasnoho-restorannoho-biznesu/ (дата звернення: 15.08.2025)

Майкова С. В., Маслійчук О. Б., Федина Л. О., Бомба М. Я., Максимець О. Б.. Інноваційні технології приготування м’ясних січених страв з використанням нетрадиційної сировини. Таврійський науковий вісник. Технічні науки. 2022. № 5. С. 56–64. DOI: https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2022.5.7 (дата звернення: 22.08.2025)

Осипова Л. А., Жмудь А. В., Коваленко Л. М. Використання інноваційних підходів до збереження харчової цінності продуктів під час термічної обробки. Інновації та технології в сфері послуг і харчування. 2025. № 1 (15). DOI: https://journals.chdtu.ck.ua/index.php/itsf/article/view/148 (дата звернення: 22.08.2025)

Пахомська О. В., Крижак Л. М. Інновації, як сучасний тренд розвитку ресторанного бізнесу. Scientific Letters of Academic Society of Michal Baludansky. 2022. Том 1. Випуск 10. С. 100–102. URL: http://ir.vtei.edu.ua/ card.php?id=28696 (дата звернення: 22.08.2025)

Піддубний В. А., Тарасюк Г. М., Чагайда А. О., Красножон С. В. Вплив світових тенденцій зростання споживання новітніх харчових продуктів на українських споживачів. Формування ринкових відносин в Україні. № 1. 2022. С. 65–75. http://nbuv.gov.ua/UJRN/frvu_2022_1_12 (дата звернення: 23.08.2025)

Подолян М. І. Реалізація державної політики у системі підтримки ресторанного господарства: сучасні виклики. Наукові перспективи № 8(38), 2023. С. 229–237. https://doi.org/10.52058/2708-7530-2023-8(38)-229-237 (дата звернення: 22.08.2025)

Рогова А. Л., Чоні І. В., Положишникова Л. О. Вплив сучасних кулінарних трендів на розвиток технологій десертів. Вісник ЛТЕУ. Teхнічні науки. 2024. № 37. С. 56–63. DOI: https://doi.org/10.32782/2522-1221-2024-37-08 (дата звернення: 15.08.2025)

Свіщова Я., Хименко Н., Романова Т. Антиоксидантний вплив олії чорного кмину на окислювальну стабільність купажів лляної та конопляної олій. Інновації та технології в сфері послуг і харчування. 2025. № 1 (15). С. 33–40. https://doi.org/10.32782/2708-4949.1(15).2025.6 (дата звернення: 22.08.2025)

Тарасюк Г. М., Чагайда А. О. Проєктування харчових продуктів з використанням технології 3D-і 4D-друку та його значення для розвитку адитивного виробництва. Економіка, управління та адміністрування. 2024. № 4 (110). С. 18–24. DOI: https://doi.org/10.26642/jen-2024-4(110)-18-24 (дата звернення: 23.08.2025)

Тарасюк Г. М., Чагайда А. О. Тенденції вибору збалансованого харчування споживачами послуг індустрії гостинності. Економіка управління та адміністрування. 2024. № 1 (107). С. 26–38. DOI:10.26642/ema-2024-1(107)-26-38 (дата звернення: 22.08.2025)

Федосов О., Дулька О., Прибильський В., Шидловська О., Іщенко Т., Карсим І. Інноваційний спосіб підготовки бутильованої води для закладів індустрії гостинності. Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації. 2023. Том 6 № 2. С. 232–246. DOI: 10.31866/2616-7468.6.2.2023.291707 (дата звернення: 22.08.2025)

Юдіна Т. І., Постова В. В. Інноваційні концепції ресторанів у контексті зростання популярності вегетаріанства. Економіка та суспільство, 2024. № 65. https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-65-24 (дата звернення: 14.08.2025)

Davydova O., Y., Sysoieva S. I. . (2024). Novitni tekhnolohii ta trendy restorannoho biznesu [The latest technologies and trends in the restaurant business]. Journal of management, economics and technology. № 1. 58–67. DOI: https://doi.org/10.69803/3083-6034-2024-1-58 (accessed 15.08.2025)

Zubar N., Zheplinska M., Koretska I., Shevchenko V. (2025) Innovatsiini trendy na pidpryiemstvakh kharchuvannia: tekhnolohiia, orhanizatsiia, lohistyka [Innovative trends in food service enterprises: technology, organization, logistics]. Scientific notes of the Ukrainian State University named after Mykhailo Dragomanov. CLXI (161). 62–70. DOI: https://doi.org/10.31392/NZ-udu-161.2025.07 (accessed 21.08.2025)

Izhevska O., Masliіchuk O. (2022). Innovations in the technology of the manufacturing whipped desserts [Scientific works of the National University of Food Technologies]. Scientific Works of the National University of Food Technologies. Volume № 28. Issue № 5. 148–157. DOI: https://doi.org/10.24263/2225-2924-2022-28-5-17 (accessed 21.08.2025)

Kliuchovi trendy restorannoho biznesu v Ukraini: tendentsii suchasnoho restorannoho biznesu (2025). [Key trends in the restaurant business in Ukraine: Trends in the modern restaurant business]. Denis Demchina. URL: https://business-broker.com.ua/blog/kliuchovi-trendy-restorannoho-biznesu-v-ukraini-tendentsii-suchasnoho-restorannoho-biznesu/ (accessed 15.08.2025)

Maikova S. V., Masliichuk O. B., Fedyna L. O., Bomba M. Ya., Maksymezj O. B. (2022). Innovatsiini tekhnolohii pryhotuvannia miasnykh sichenykh strav z vykorystanniam netradytsiinoi syrovyny [Innovative technologies of cooking chopped meat dishes using non-traditional raw materials]. Tauride Scientific Bulletin. Series: Technical sciences. № 5. 56–64. DOI: https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2022.5.7 (accessed 22.08.2025)

Osypova L., Zhmud A., Kovalenko L. (2025). Vykorystannia innovatsiinykh pidkhodiv do zberezhennia kharchovoi tsinnosti produktiv pid chas termichnoi obrobky [Use of innovative approaches to preserv the nutritional valueof products during heat treatment]. Innovations and technologies in the service sphere and food industry. № 1 (15). DOI: https://journals.chdtu.ck.ua/index.php/itsf/article/view/148 (accessed 22.08.2025)

Pakhomskaya O. V., Kryzhak L. M. (2022). Innovatsii, yak suchasnyi trend rozvytku restorannoho biznesu [Innovations as a modern trend in restaurant business development]. Scientific Letters of Academic Society of Michal Baludansky. Vol. 1. Issue 10. P. 100-103. URL: http://ir.vtei.edu.ua/card.php?id =28696 (accessed 22.08.2025)

Piddubniy V. A., Tarasiuk H. M., Chahaida A. O., Krasnozhon S. V. (2022). Vplyv svitovykh tendentsii zrostannia spozhyvannia novitnikh kharchovykh produktiv na ukrainskykh spozhyvachiv [Influence of global trends of growth of consumption of the latest foodstuffs on ukrainian consumers]. № 1. 65–75. http://nbuv.gov.ua/UJRN/frvu_2022_1_12 (accessed 23.08.2025)

Podolyan M. I. (2023). Realizatsiia derzhavnoi polityky u systemi pidtrymky restorannoho hospodarstva: suchasni vyklyky [Implementation of state policy in the restaurant support system: current challenges]. Scientific perspectives. 229–237. https://doi.org/10.52058/2708-7530-2023-8(38)-229-237 (accessed 22.08.2025)

Rohova A. L., Choni I. V., Polozhyshnikova L. O. (2024). Vplyv suchasnykh kulinarnykh trendiv na rozvytok tekhnolohii desertiv [The influence of current culinary trendson the development of desserts technology]. Herald of Lviv University of Trade and Economics. Technical Sciences. № 37. 56–63. DOI: https://doi.org/10.32782/2522-1221-2024-37-08 (accessed 15.08.2025)

Svishchova Ya., Khimenko N., Romanova T. (2025). Antyoksydantnyi vplyv olii chornoho kmynu na okysliuvalnu stabilnist kupazhiv llianoi ta konoplianoi olii [Antioxidant effect of black cumin oil on the oxidative stability of flax and hemp oil mix]. Innovations and technologies in the service sphere and food industry. № 1 (15). 33–40. https://doi.org/10.32782/2708-4949.1(15).2025.6 (accessed 22.08.2025)

Tarasiuk H. M., Chahaida A. O. (2024). Proiektuvannia kharchovykh produktiv z vykorystanniam tekhnolohii 3D-i 4D-druku ta yoho znachennia dlia rozvytku adytyvnoho vyrobnytstva [Design of food products using 3D and 4D printing technology and its significance for the development of additive production]. Economics of management and administration. № 4 (110). 18–24. DOI: https://doi.org/10.26642/jen-2024-4(110)-18-24 (accessed 23.08.2025

Tarasiuk H. М., Chahaida A. О. (2024). Tendentsii vyboru zbalansovanoho kharchuvannia spozhyvachamy posluh industrii hostynnosti [Trends in the choice of a balanced nutrition by consumers of the hospitality industry]. Economics of management and administration. № 1 (107). 26–38. DOI:10.26642/ema-2024-1(107)-26-38 (accessed 22.08.2025)

Fedosov O., Dulka О., Prybylskyi V., Shydlovska O., Ishchenko T, Karsym I. (2023). Innovatsiinyi sposib pidhotovky butylovanoi vody dlia zakladiv industrii hostynnosti [Innovative method of bottled water preparation for hospitality industry establishments] Restaurant and Hotel Consulting. Innovations. Vol. 6. № 2. 232–246. DOI: 10.31866/2616-7468.6.2.2023.291707 (accessed 22.08.2025)

Yudina T., Postova V. (2024). Innovatsiini kontseptsii restoraniv u konteksti zrostannia populiarnosti vehetarianstva [Innovative restaurant concepts in the context of the growing popularity of vegetarianity]. Economy and society. № 65. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-65-24 (accessed 14.08.2025)

Переглядів статті: 6
Завантажень PDF: 2
Опубліковано
2025-09-29
Як цитувати
Івашина, Л., Куракін, О., & Бишовець, Л. (2025). ТЕНДЕНЦІЇ ЗАПРОВАДЖЕННЯ СУЧАСНИХ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ХАРЧУВАННЯ ДЛЯ РЕСТОРАННИХ ПОСЛУГ . Економіка та суспільство, (79). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-79-53
Розділ
ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННА СПРАВА