ІННОВАЦІЙНІ ПРОЄКТИ РОЗВИТКУ СУБ’ЄКТІВ ТУРИСТИЧНОГО ТА ГОТЕЛЬНОГО БІЗНЕСУ
Анотація
Cтаття присвячена обґрунтуванню процесів впровадження та реалізації інноваційних проєктів розвитку суб’єктів туристичного та готельного бізнесу. Наразі ситуація в Україні є кризовою, пов’язаною по-перше, із подоланням наслідків пандемії COVID-19, а по-друге, із необхідностями пристосування, виживання і розвитку в умовах воєнного стану. Відтак, інновації розглядаються як інструменти антикризового управління. Розглянуто основні показники, що відображають розвиток субєктів туристичного і готельного бізнесу (2021-2023 рр.). Зроблено висновок що ці суб’єкти мають потенціал для інноваційного розвитку. Схематично представлено процес впровадження та реалізації інноваційного проєкту суб’єктами туристичного та готельного бізнесу. Структуровано інноваційні проєкти для суб’єктів туристичного та готельного бізнесу розглядати за напрямами: 1) продуктові; 2) покращуючі продукт; 3) операційні; 4) управлінські. Одним із важливих етапів реалізації інноваційних проєктів є визначення показників ефективності, які згруповані за маркетинговими, операційними та інвестиційними сферами. Зроблено висновок про необхідність та ефективність впровадження та реалізації інноваційних проєктів суб’єктами туристичного та готельного бізнесу. Це вплине на їх стратегічні перспективи та підвищення конкурентоспроможності.
Посилання
Асоціація готелів та курортів України. Офіційний сайт. https://uhra.com.ua/
Бондар Н. П., Боцян Т.В., Шаран Л.О. Імерсивні технології в готельному бізнесі: аналіз світового досвіду. Економіка та суспільство. 2022. Випуск №45. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-45-43
Державне агентство розвитку туризму України. Офіційний сайт. https://www.tourism.gov.ua/
Єремія Г.; Наконечний К. Аналіз інноваційної діяльності та стратегії розвитку у сфері послуг (на прикладі готельного господарства Чернівецької агломерації). Галицький економічний вісник. 2021. № 6 (73). https://doi.org/10.33108/galicianvisnyk_tntu2021.06
Кіш Г. В. Інноваційн технології в діяльності готельноресторанних підприємств. Актуальні питання у сучасній науці № 6(12) 2023. 65-77. https://doi.org/10.52058/2786-6300-2023-6(12)-65-77.
Лисюк Т. В., Терещук О. С., Пасічник М. П. Інноваційні технології у готельно-ресторанному господарстві. Економіка та суспільство. 2022. Випуск 40. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-40-11.
Охріменко А.Г. Національна туристична система : монографія. Київ : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2019. – 592 с.
Терещук Н.В. Інноваційні технології в індустрії гостинності. Інфраструктура ринку. 2022. Вип. 69. С. 155-162. http://www.market-infr.od.ua/journals/2022/69_2022/30.pdf
Dredge, D., Phi, G., Mahadevan, R., Meehan, E., Popescu, E.S. Digitalisation in Tourism: In-depth analysis of challenges and opportunities. Low Value procedure GRO-SME-17-C-091-A for Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises (EASME) Virtual Tourism Observatory. Aalborg University, Copenhagen, 2018.
HotelMatrix. Occupancy. Офіційний сайт. https://www.hotelmatrix.report/#ourproducts
Mazaraki, A., Boiko, M., Okhrimenko, A., Melnychenko, S., Zubko T. The impact of the national tourism system on the economic growth in Ukraine. Problems and Perspectives in Management. 2019. 17(4). 93–103. doi:10.21511/ppm.17(4).2019.08
Ukrainian Hotel&Resort Association (2022). Report on the assessment of the impact of martial law on the hotel market of Ukraine. URL: https://www.facebook.com/UkrainianHotelResortAssociation/ (In Ukrainian)
Bondar N. P., Botsyan T.V., Sharan L.O. (2022). Imersyvni tekhnologii v hotelnomu bisnesi analis svitovogo dosvidu [Immersive technologies in the hotel business: analysis of world experience]. Ekonomika ta suspilstvo – Economy and society. 2022. Issue #45. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-45-43
State Tourism Development Agency of Ukraine (2023). In 9 months of 2023, the state budget received almost UAH 1.5 billion from the tourism industry. URL: http://surl.li/nbiln (In Ukrainian)
Jeremiah G.; Nakonechnyi K. (2021). Analis innovaziynoi dialnosti ta strategii rosvytku u sferi poslug (na prykladi hotelnogo hospodarstva Chernivetskoi aglomerazii). [Analysis of innovative activity and development strategy in the service sector (on the example of the hotel industry of the Chernivtsi agglomeration)]. Halyzkyy ekonomichnyy visnyk – Galician Economic Herald. 2021. No. 6 (73). https://doi.org/10.33108/galicianvisnyk_tntu2021.06
Kish G.V.(2023) Innovatsiini tekhnolohii v diialnosti hotelno-restorannykh pidpryiemstv [Innovative technologies in the operation of hotel and restaurant enterprises]. Aktualni pytannia u suchasnii nautsi - Current issues in modern science, vol. 6(12). pp. 65 – 77. DOI: https://doi.org/10.52058/2786-6300-2023-6(12)-65-77.
Lysіuk T., Tereshchuk O., Pasichnyk M. (2022) Innovatsiini tekhnolohii u hotelno-restorannomu hospodarstvi [Innovative technologies In the hotel and restaurant]. Ekonomika ta suspilstvo – Economy and society, issue 40. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-40-11
Okhrimenko, A. (2019). Natsional'na turystychna systema [National tourism system], Kyivs'kyj natsional'nyj torhovel'no-ekonomichnyj universytet, Kyiv, Ukraine. DOI: http://doi.org/10.31617/m.knute.2019-441
Tereshchuk N.V. (2022). Innovaziyni technologii v industrii hostynnosti [Innovative technologies in the hospitality industry]. Infrastruktura rynku – Market infrastructure. Issue 69. P. 155-162. http://www.market-infr.od.ua/journals/2022/69_2022/30.pdf
Dredge, D., Phi, G., Mahadevan, R., Meehan, E., Popescu, E.S. (2018). Digitalisation in Tourism: In-depth analysis of challenges and opportunities. Low Value procedure GRO-SME-17-C-091-A for Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises (EASME) Virtual Tourism Observatory. Aalborg University, Copenhagen, 2018.
HotelMatrix. Occupancy. https://www.hotelmatrix.report/#ourproducts
Mazaraki, A., Boiko, M., Okhrimenko, A., Melnychenko, S., Zubko T. (2019). The impact of the national tourism system on the economic growth in Ukraine. Problems and Perspectives in Management. 17(4). 93–103. doi:10.21511/ppm.17(4).2019.08
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.