THE ROLE OF PARTNERSHIPS IN ENSURING FOOD SECURITY OF UKRAINE THROUGH THE DAIRY MARKET
Abstract
The article analyzes the essence and components of food security in Ukraine. Particular attention is paid to the role of the dairy industry, determining its potential, risks and opportunities for development in the current economic environment. The author suggests ways to optimize state regulation in order to ensure the stability and efficiency of dairy production. One of the most important tasks facing the agricultural sector and, in particular, the livestock industry today is to provide the population with food in sufficient quantity and of appropriate quality in a fast, high-quality and complete manner. To achieve the desired economic effect, livestock development should be carried out through comprehensive intensification and specialization of production, using efficient methods and techniques of the industry. The types and methods of work that form the biological, technological, organizational and economic sides of production should be linked in a single technological process. The issue of food security is one of the most acute in modern Ukraine. In the context of globalization and integration into the world economy, the agricultural sector faces many challenges, among which the stability of food production and quality assurance are of particular importance. With this in mind, it is important to analyze the impact of certain industries, including dairy, on the country's food security. Milk and dairy products are essential commodities, accounting for a third of the average Ukrainian's daily diet, and some of their types are socially important food products for ensuring the full functioning of human life. Both the economic condition of agricultural producers and the food security of the state depend on the efficient functioning of the industry. The industry's problems are caused by a long period of market transformation, as well as the impact of economic crises (global and domestic dairy), which make adjustments to the development of dairy farms. The biggest problem remains the decline in milk production caused by a steady decline in the number of cows in all categories of farms. Therefore, partnerships play a key role in ensuring food security.
References
Бовкун А.О. Сучасний стан та тенденції розвитку молочної галузі Україні. URL: http://ipdo.kiev.ua/index.php?option=com_content& view=article&id=259.
Бондаренко В.М., Гонтарук Я.В. Аналіз стану та перспектив розвитку АПК України. Проблеми і перспективи економіки та управління. 2021. № 2 (26). C. 86-98.
Васильченко О. М. Економічна ефективність виробництва молока у сільськогосподарських підприємствах. Економічний аналіз: зб. наук. праць, Тернопільський національний економічний університет. 2018. Том 28. № 2. С. 111-118.
Вінтоняк Василь. ІНФАГРО. Зміни в молочній галузі за рік війни. 2023. URL: https://infagro.com.ua/ua/wp-content/uploads/2023/04/ Molochniy_ eksport_23_B01.pdf
Величко А. Є. Кухарук Р. М., Маслова І. В., Пухлякова М. В. Стан та перспективи розвитку ринку молока та молочних продуктів України. Агросвіт. 2021. № 16. С. 62-68.
Гонтарук Я.В., Мазур К.В. Тенденції і умови ефективного функціонування сировинної бази підприємств АПК. The scientific heritage. 2020. N 49. Р. 5. Р. 29–39.
Калетнік Г.М., Гонтарук Я.В. Диференціація розвитку галузей переробної промисловості аграрного сектору Вінницької області. Економіка, фінанси, менеджмент: актуальні питання науки і практики. 2020. № 3 (53). С. 7–23.
Капустіна Катерина. Як війна-2022 змінює ринок молока в Україні. 2022. URL: https://zemliak.com/biznes/2590-yak-viyna-2022-zminyuye-rinok-moloka-v-ukrajini.
Кваша С. М., Іванько А. В. Моделювання часткової рівноваги на ринку молока і молочної продукції в Україні. Економіка АПК. 2017. № 7. С. 37-46.
Мошковська О. А. Аналіз сучасного стану молокопродуктового підкомплексу України, проблеми його розвитку та шляхи їх вирішення. Агросвіт. 2019. № 18. С. 16-23.
Global dairy platform (GDP): веб-сайт. URL: https://www.globaldairyplatform.com.
ІНФАГРО. Глобальний молочний ринок: відновлення цін відбувається повільніше, ніж прогнозувалося. 2024. URL: https://infagro.com.ua/ua/2024/06/20/globalniy-molochniy-rinok-vidnovlennya-tsin-vidbuvayetsya-povilnishe-nizh-prognozuvalosya/
Bovkun A.O. Suchasnyi stan ta tendentsii rozvytku molochnoi haluzi Ukraini. [Current state and development trends of the dairy industry in Ukraine]. URL: http://ipdo.kiev.ua/index.php?option=com_content& view=article&id=259.
Bondarenko V.M., Hontaruk Ya.V. (2021). Analiz stanu ta perspektyv rozvytku APK Ukrainy [Analysis of the state and prospects of development of agro-industrial complex of Ukraine]. Problemy i perspektyvy ekonomiky ta upravlinnia – Problems and prospects of economics and management. vol. 2 (26), pp. 86-98.
Vasylchenko O. M. (2018). Ekonomichna efektyvnist vyrobnytstva moloka u silskohospodarskykh pidpryiemstvakh. [Economic efficiency of milk production in agricultural enterprises]. Ekonomichnyi analiz: zb. nauk. prats, Ternopilskyi natsionalnyi ekonomichnyi universytet. Tom 28. № 2. S. 111-118.
Vintoniak Vasyl. (2023). INFAHRO. Zminy v molochnii haluzi za rik viiny. [Changes in the dairy industry during the year of war]. URL: https://infagro.com.ua/ua/wp-content/uploads/2023/04/ Molochniy_ eksport_23_B01.pdf
Velychko A. Ye. Kukharuk R. M., Maslova I. V., Pukhliakova M. V. (2021). Stan ta perspektyvy rozvytku rynku moloka ta molochnykh produktiv Ukrainy. [State and prospects of development of the Ukrainian milk and dairy products market]. Ahrosvit. Vol. 16. S 62-68.
Hontaruk Ya.V., Mazur K.V. (2020). Tendentsii i umovy efektyvnoho funktsionuvannia syrovynnoi bazy pidpryiemstv APK [Trends and conditions for the effective functioning of the raw material base of agricultural enterprises]. The scientific heritage. vol. 49 (5), pp. 29-39.
Kaletnik G.M., Hontaruk Ya.V. (2020). Dyferentsiatsiia rozvytku haluzei pererobnoi promyslovosti ahrarnoho sektoru Vinnytskoi oblasti [Differentiation of development of branches of processing industry of agrarian sector of Vinnytsia region]. Ekonomika, finansy, menedzhment: aktualni pytannia nauky i praktyky – Economics, finance, management: topical issues of science and practical activity, vol. 3 (53), pp. 7-23.
Kapustina Kateryna. (2022). Yak viina-2022 zminiuie rynok moloka v Ukraini. [How the 2022 war is changing the milk market in Ukraine]. URL: https://zemliak.com/biznes/2590-yak-viyna-2022-zminyuye-rinok-moloka-v-ukrajini.
Kvasha S. M., Ivanko A. V. (2017). Modeliuvannia chastkovoi rivnovahy na rynku moloka i molochnoi produktsii v Ukraini. [Modeling partial equilibrium in the market of milk and dairy products in Ukraine]. Ekonomika APK. № 7. S. 37-46.
Moshkovska O. A. (2019). Analiz suchasnoho stanu molokoproduktovoho pidkompleksu Ukrainy, problemy yoho rozvytku ta shliakhy yikh vyrishennia. [Analysis of the current state of the dairy subcomplex of Ukraine, problems of its development and ways to solve them]. Ahrosvit. Vol.18. S. 16-23.
Global dairy platform (GDP): veb-sait. URL: https://www.globaldairyplatform.com.
INFAHRO. (2024) Hlobalnyi molochnyi rynok: vidnovlennia tsin vidbuvaietsia povilnishe, nizh prohnozuvalosia. [Global dairy market: price recovery is slower than expected]. URL: https://infagro.com.ua/ua/2024/06/20/globalniy-molochniy-rinok-vidnovlennya-tsin-vidbuvayetsya-povilnishe-nizh-prognozuvalosya/

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.