ANALYSIS AND EVALUATION OF THE INNOVATIVE AND TECHNOLOGICAL STRATEGY OF THE "RIVOLI CITY CLUB" HOTEL AND RESTAURANT COMPLEX
Abstract
The article updates the important role of small enterprises of the regional level in the innovative development and diversification of hotel and tourist services. In today's economic realities of uncertainty and risks, there is a need for creativity and innovation. The field of hospitality is forced to look for new ways to increase the attractiveness and availability of its services. Based on the analysis of the innovative activity of the hotel and restaurant complex "Rivoli City Club", the authors emphasize the constant dynamics of the development of enterprises in the field of hotel business, confirm the fact that the market of the tourism industry depends on external factors of influence such as: style trends, innovations and popularization of NTP results, attitudes of residents and tourists, direction of national policy, etc. The article analyzes the problems of innovation in the field of hospitality and reveals its main components. The strategy of tourism development of the regional tourist enterprise of Chernivtsi region was studied and its competitive advantages were characterized. The fact that the most optimal should be considered to belong to the "imitation" strategy (following the leaders) is confirmed. In Chernivtsi, this strategy is used by enterprises that strive for improvement and carefully follow the latest developments in the field of NTP. The authors concluded that, developing in an innovative way, the business entity improves the mechanism of the enterprise's functioning, the system of material and technical support, optimizes the structure and range of service provision, adapting them to changes in the market situation. At the same time, organizational management structures are being restructured, workers, specialists and managers are gaining experience, a system of relations with partners is being established, an image is being created and strengthened, that is, the innovative potential of the enterprise is growing.
References
Давидова О.Ю. Інноваційні технології у готельному бізнесі. Сучасні тенденції розвитку індустрії туризму та гостинності у конкурентному середовищі : Матеріали Міжнар. наук.-практ. конф., (Харків, 17 квітня 2020 р.) / ХНУМГ ім. О.М. Бекетова. Харків, 2020. С. 77–78.
Даниленко-Кульчицька В.А. Вплив війни на готельно-ресторанний бізнес України. Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі. 2022. № 6. С. 19–23.
Інновінг в туризмі : монографія / А.А. Мазаракі, С.В. Мельниченко, Г.І. Михайліченко, Т.І. Ткаченко та ін. ; за заг. ред. А.А. Мазаракі. Київ : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2016. 532 с.
Інноваційні технології в готельному господарстві: основи теорії : навчальний посібник / Т.В. Капліна, В.М. Столярчук, Л.П. Малюк, А.С. Капліна. Полтава : ПУЕТ, 2018. 357 с.
Єремія Г.І., Наконечний К.П. Аналіз інноваційної діяльності та стратегії розвитку у сфері послуг (на прикладі готельного господарства Чернівецької агломерації). Галицький економічний вісник. 2021. № 73(6). С. 64–69. URL: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/37515
Менеджмент туристичної індустрії: освітньо-наукові домінанти : колективна монографія / Руденко В.П., Підгірна В.Н., Наконечний К.П. та ін. Чернівці : Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2024. С. 280–312. URL: https://archer.chnu.edu.ua/handle/123456789/10605
Сучасні тенденції та стратегії відновлення індустрії гостинності після COVID-19 та карантинних обмежень: монографія / Г.О. Горіна, Г.А. Богатирьова, Ю.С. Дорош, Р.І. Дудченко та ін.; наук. ред. Г.О. Горіна. Кривий Ріг : Вид. ДонНУЕТ, 2023. 142 с. URL: http://elibrary.donnuet.edu.ua/2745
Черниш О., Вергун А. Розвиток індустрії гостинності в Україні. Інтеграція науки і освіти: розвиток культурних і креативних індустрій : збірник наукових праць за результатами Всеукраїнської конференції, м. Київ, 10 травня 2022 р. / за ред. А. М. Вергун та ін. Київ : КНУТД, 2022. С. 156–158.
Gilbert R. A. Strategic Innovation in U.S. Hotel Companies: HSMAI special report. McLean : HSMAI, 2020. 19 p. URL: http://surl.li/ovbra
Rivoli Hotel – Чернівці. URL: https://rivoli-hotel-chernivtsi.hotelmix.com.ua
Davydova O.Y. (2020) Innovatsiyni tekhnolohiyi v hotelnomu biznesi [Innovative technologies in the hotel business]. Suchasni tendentsiyi rozvytku industriyi turyzmu ta hostynnosti u konkurentnomu seredovyshchi : Materialy Mizhnar. nauk.-prakt. konf., (Kharkiv, 17 April 2020) / KHNUMH im. O.M. Beketova. Kharkiv, pp. 77–78. (in Ukrainian)
Danylenko-Kulchytska V.A. (2022) Vplyv viyny na hotelno-restorannyy biznes Ukrayiny [The impact of the war on the hotel and restaurant business of Ukraine]. Industriya turyzmu i hostynnosti v Tsentralniy ta Skhidniy Yevropi. № 6. Pp. 19–23. (in Ukrainian)
Mazaraki A.A. (2016) Innovatsiya v turyzmi : monohrafiya [Innovation in tourism: monograph] / A.A. Mazaraki, S.V. Melnychenko, H.I. Mykhaylichenko, T.I. Tkachenko ta in. ; za zah. red. A.A. Mazaraki. Kyiv : Kyiv. nats. torh.-ekon. un-t, 532 p. (in Ukrainian)
Kaplina T.V., Stolyarchuk V.M., Malyuk L.P., Kaplina A.S. (2018) Innovatsiyni tekhnolohiyi v hotelnomu hospodarstvi: osnovy teoriyi : navchalnyy posibnyk [Innovative technologies in the hotel industry: the basics of theory: a study guide]. Poltava : PUET, 357 p. (in Ukrainian)
Yeremiya H.I., Nakonechnyy K.P. (2021) Analiz innovatsiynoyi diyalnosti ta stratehiyi rozvytku u sferi posluh (na prykladi hotelnoho hospodarstva Chernivetskoyi ahlomeratsiyi) [Analysis of innovative activity and development strategy in the service sector (on the example of the hotel industry of the Chernivtsi agglomeration)]. Halytskyy ekonomichnyy visnyk, 73(6), 64–69. URL: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/37515 (in Ukrainian)
Rudenko V.P., Pidhirna V.N., Nakonechnyy K.P. ta in. (2024) Menedzhment turystychnoyi industriyi : osvitno-naukovi dominanty : kolektyvna monohrafiya [Management of the tourism industry: educational and scientific dominants: a collective monograph]. Chernivtsi : Chernivets. nats. un-t im. yu. Fedkovycha, pp. 280–312. URL: https://archer.chnu.edu.ua/handle/123456789/10605 (in Ukrainian)
Horin H.O. (2023) Suchasni tendentsiyi ta stratehiyi vidnovlennya industriyi hostynnosti pislya COVID-19 ta karantynnykh obmezhen: monohrafiya [Modern trends and strategies for recovery of the hospitality industry after COVID-19 and quarantine restrictions: monograph] / H.O. Horina, H.A. Bohatyrova, YU.S. Dorosh, R.I. Dudchenko ta in.; nauk. red. H.O.Horina. Kryvyy Rih : Vyd. DonNUET, 142 p. URL: http://elibrary.donnuet.edu.ua/2745 (in Ukrainian)
Chernysh O., Verhun A. (2022) Rozvytok industriyi hostynnosti v Ukrayini [Development of the hospitality industry in Ukraine]. Intehratsiya nauky i osvity: rozvytok kulturnykh i kreatyvnykh industriy : zbirnyk naukovykh prats za rezultatamy Vseukrayinskoyi konferentsiyi, m. Kyiv. Kyiv, 10 May 2022 / za red. A. M. Verhun ta in. Kyyiv : KNUTD, pp. 156–158. (in Ukrainian)
Gilbert R.A. (2020) Strategic Innovation in U.S. Hotel Companies: HSMAI special report. McLean : HSMAI. 19 p. URL: http://surl.li/ovbra
Hotel Rivoli – Chernivtsi [Rivoli Hotel – Chernivtsi]. URL https://rivoli-hotel-chernivtsi.hotelmix.com.ua (in Ukrainian)

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.