FEATURES OF QUALITY MANAGEMENT OF NON-COMPLIANT PRODUCTS IN UKRAINE
Abstract
The article establishes what is a non-compliant product; it’s deals with procedures for managing non-compliant products in accordance to the requirements of DSTU ISO 22000; the requirements of DSTU ISO 9001:2015 and the regulatory framework of Ukraine for the management of non-compliant products are analyzed. Developed a single standard procedure for small and medium enterprises to implement and understand the sequence of actions in the implementation of this procedure. Improved the process of managing non-compliant products; the division of responsibilities for the implementation of the stages of the procedure was carried out; the block diagram of realization of procedure of management of non-conforming production is improved; requirements for registration of documentation are established and their forms are improved.
References
DSTU ISO 9001:2015 Systemy upravlinnia yakistiu [DSTU ISO 9001:2015 Quality management systems]. Retrieved from http://online.budstandart.com/ru/catalog/doc-page?id_doc=64013
DSTU ISO 22000:2018 Systemy upravlinnia bezpechnistiu kharchovykh produktiv. Vymohy do bud-yakykh orhanizatsii kharchovoho lantsiuha [DSTU ISO 22000:2018 Food safety management systems. Requirements for any food chain organizations]. Retrieved from http://online.budstandart.com/ua/catalog/doc-page.html?id_doc=68013
Zakon Ukrainy Pro osnovni pryntsypy ta vymohy do bezpechnosti ta yakosti kharchovykh produktiv [Law of Ukraine About the basic principles and requirements for food safety and quality] №771/97 (2020, October 10). Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80#Text (in Ukrainian)
Plakhotin V. Problemy rozrobky i vprovadzhennia systemy HACCP ta shliakhy yikh vyrishennia [Problems of development and implementation of the HACCP system and ways to solve them]. Naukovi pratsi – Scientific works, 36 (2), 220-224. (in Ukrainian)
Vasylenko, G., Dorofieieva, O., Holub, B. & Myroniuk, G. (2011). Dovidnyk dlia malykh ta serednikh pidpryiemstv miasopererobnoi promyslovosti z pidhotovky ta vprovadzhennia systemy upravlinnia bezpechnistiu kharchovykh produktiv na osnovi kontseptsii HACCP [Handbook for small and medium enterprises of the meat processing industry on the preparation and implementation of a food safety management system based on the concept of HACCP]. Kyiv: IIFSQ, АМР USA. (in Ukrainian)
ДСТУ ISO 9001:2015. Системи управління якістю [Чинний від 2016-07-01]. Вид.офіц. Київ : ДП «УкрНДНЦ», 2016. 22 с.
ДСТУ ISO 22000:2018. Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до організацій будь-якого харчового ланцюга [Чинний від 2019-12-01]. Вид.офіц. Київ : ДП «УкрНДНЦ», 2019. 45 с.
Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів : Закон України від 16.10.2020 №771/97-ВР. Дата оновлення: 04.02.2021 URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80#Text
Плахотін В.Я. Проблеми розробки і впровадження системи НАССР та шляхи їх вирішення. Наукові праці. Одеса, 2009. Вип. 36 (2). С. 220-225.
Василенко Г., Дорофєєва О., Голуб Б., Миронюк Г. Посіб. для малих та середніх підприємств м’ясопереробної галузі з підготовки та впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів на основі концепції НАССР. Київ : IIFSQ, АМР США, 2011. 236 с.