MANAGEMENT OF THE COMPETITIVENESS OF AGRICULTURAL PRODUCTS IN THE CONDITIONS OF EUROPEAN INTEGRATION OF UKRAINE

Keywords: competitiveness, agricultural products, European integration, management, export potential

Abstract

The article is devoted to the actual problem of improving the management of competitiveness of agricultural products in the conditions of European integration processes in Ukraine. It was determined that since the beginning of the full-scale war with the Russian Federation, the Ukrainian agricultural sector not only maintained its export potential, but also increased the volume of agricultural products for export. It has been established that the further development of export potential and the expansion of export volumes to the EU market require an increase in the competitiveness of agricultural products, which in turn requires the improvement of its management. The article offers the author's definition of managing the competitiveness of agricultural products, which is a complex, multifaceted process that takes place in a well-founded analysis of sales markets, researching the needs, requirements and expectations of consumers, improving quality and improving consumer properties, forming a positive image of products, developing a brand, using information and digital technologies and development of price policy, ensuring a sufficient level of competitiveness of agricultural products on European and other foreign markets. The problems faced by national agricultural producers in the process of managing the competitiveness of products on the way to realizing their competitive export potential on the European market have been identified. It was determined that the production of poultry meat, eggs, milk and dairy products, pork, vegetables, honey and potatoes can be considered promising from the point of view of achieving a sufficient level of competitiveness, while the production of beef, sugar, seafood has low prospects for ensuring a high level of competitiveness. Directions for improving the management of the competitiveness of agricultural products are proposed in order to ensure its level, which is sufficient for expanded access to European sales markets.

References

Пріоритети забезпечення стійкості промисловості й аграрного сектору економіки України в умовах повномасштабної війни :аналіт. доп. / [О. В. Собкевич, А. В. Шевченко, В. М. Русан, Л. А. Жураковська] ;за ред. Я. А. Жаліла. Київ: НІСД, 2023. 49 с. URL:https://doi.org/10.53679/NISS-analytrep.2023.04

Портер М. Конкурентна перевага: Як досягати стабільно високих результатів: перекл. з англ. Київ: «Наш формат». 2019. 624 с.

Гринько Т. В., Гвініашвілі Т. З., Котловська Н. М. Управління конкурентоспроможністю підприємств оптової торгівлі. Економічний простір. 2023. № 185. С. 49-53. URL: http://srd.pgasa.dp.ua:8080/handle/123456789/10808

Гринько Т.В. Комплексний метод оцінки конкурентоспроможності інноваційної продукції як конкурентної переваги. Вісник Хмельницького національного університету 2009, № 5, T. 3. С. 142-145. URL: http://journals.khnu.km.ua/vestnik/pdf/ekon/2009_5_3/pdf/142-145.pdf

Вашків О.П., Собко О.М., Смерека С.Б. Управління конкурентоспроможністю продукції. Тернопіль : ЗУНУ, 2021. 272 с.

Barney J.B., Hesterly W.S. Strategic Management and Competitive Advantage : Concept and cases. Global edition : 5-th edition. Boston, 2015. 594 p.

Невлад В. Ф. Конкурентоспроможність сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки в умовах євроінтеграційних процесів. Збірник наукових праць Уманського НУС. Серія Економіка. 2018. №92. Ч2. С. 107-116. URL: https://journal.udau.edu.ua/assets/files/92/Ekon/10.pdf

Білянський Ю.О. Оцінка конкурентоспроможності експортно-орієнтованої сільськогосподарської продукції. Інфраструктура ринку. 2020. Вип. 46. С. 13-22.

Лавриненко С.О. Теоретичні аспекти конкурентоспроможності сільськогосподарської продукції в контексті ринкових умов господарювання. Науковий вісник Херсонського державного університету. Сер. : Економічні науки. . 2017. Вип. 22 (2). С. 8-11.

O. V. Sobkevych, A. V. Shevchenko, V. M. Rusan, L. A. Zhurakovska; za red. Ya. A. Zhalila. (2023) Priorytety zabezpechennia stiikosti promyslovosti y ahrarnoho sektoru ekonomiky Ukrainy v umovakh povnomasshtabnoi viiny :analit. dop. / Kyiv: NISD. 49 s. URL:https://doi.org/10.53679/NISS-analytrep. 2023.04. [Priorities for ensuring the stability of industry and the agricultural sector of the economy of Ukraine in the conditions of a full-scale war: analyst. add. / Kyiv: NISD. 49 p.]

2. Porter M. (2019) Konkurentna perevaha: Yak dosiahaty stabilno vysokykh rezultativ: perekl. z anhl. Kyiv: «Nash format». 624 s. [Competitive advantage: How to achieve consistently high results: translated into English. Kyiv: "Our format". 624 p.]

Grynko T. V., Hviniashvili T. Z., Kotlovska N. M. (2023) Upravlinnia konkurentospromozhnistiu pidpryiemstv optovoi torhivli. Ekonomichnyi prostir. № 185. S. 49-53. URL: http://srd.pgasa.dp.ua:8080/handle/123456789/10808 [Competitiveness management of wholesale trade enterprises. Economic space. No. 185. P. 49-53.]

Grynko T.V. (2009) Kompleksnyi metod otsinky konkurentospromozhnosti innovatsiinoi produktsii yak konkurentnoi perevahy. Visnyk Khmelnytskoho natsionalnoho universytetu, № 5, T. 3. S. 142-145. URL: http://journals.khnu.km.ua/vestnik/pdf/ekon/2009_5_3/pdf/142-145.pdf [Comprehensive method of assessing the competitiveness of innovative products as a competitive advantage. Bulletin of Khmelnytskyi National University, No. 5, T. 3. P. 142-145.]

Vashkiv O.P., Sobko O.M., Smereka S.B. (2021) Upravlinnia konkurentospromozhnistiu produktsii. Ternopil : ZUNU. 272 s. [Product competitiveness management. Ternopil: ZUNU. 272 p.]

[Barney J.B., Hesterly W.S. (2015) Strategic Management and Competitive Advantage: Concept and cases. Global edition: 5th edition. Boston. 594 p.]

Nevlad V. F. (2018) Konkurentospromozhnist silskohospodarskoi produktsii ta produktiv yii pererobky v umovakh yevrointehratsiinykh protsesiv. Zbirnyk naukovykh prats Umanskoho NUS. Seriia Ekonomika. №92. Ch2. S. 107-116. URL: https://journal.udau.edu.ua/assets/files/92/Ekon/10.pdf. [Competitiveness of agricultural products and products of their processing in the conditions of European integration processes. Collection of scientific works of the Uman National Academy of Sciences. Economy No. 92. Ch2. P. 107-116.]

Bilianskyi Y.O. (2020) Otsinka konkurentospromozhnosti eksportno-oriientovanoi silskohospodarskoi produktsii. Infrastruktura rynku. Vyp. 46. S. 13-22. [Evaluation of the competitiveness of export-oriented agricultural products. Market infrastructure. Issue 46. P. 13-22.]

Lavrynenko S.O. (2017) Teoretychni aspekty konkurentospromozhnosti silskohospodarskoi produktsii v konteksti rynkovykh umov hospodariuvannia. Naukovyi visnyk Khersonskoho derzhavnoho universytetu. Ser. : Ekonomichni nauky. Vyp. 22 (2). S. 8-11. [Theoretical aspects of the competitiveness of agricultural products in the context of market conditions of management. Scientific Bulletin of Kherson State University. Ser. : Economic sciences. Issue 22 (2). P. 8-11.]

Article views: 38
PDF Downloads: 30
Published
2023-10-31
How to Cite
Grynko, T., Hviniashvili, T., & Hamerska, I. (2023). MANAGEMENT OF THE COMPETITIVENESS OF AGRICULTURAL PRODUCTS IN THE CONDITIONS OF EUROPEAN INTEGRATION OF UKRAINE. Economy and Society, (56). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-56-64
Section
ECONOMICS