ENSURING FOOD SECURITY OF THE STATE IN THE CONDITIONS OF MILITARY OPERATIONS

Keywords: food security, martial law, processing, export, import, subsidies

Abstract

The article is devoted to the development of measures to ensure food security of the state under martial law. The relevance of the study lies in the need to develop measures aimed at ensuring food security of Ukraine in the conditions of martial law. The purpose of the article is to develop measures for the production and processing of products of the agro-industrial complex aimed at ensuring food security of Ukraine under martial law. In the research process, a set of general scientific and special methods was used: economic analysis – when determining the volumes of export-import operations by food groups; analysis and synthesis – when combining the constituent economic phenomena in a single process; graphic – with a visual display of individual indicators of development; grouping – when the efficiency of management of agricultural processing enterprises depends on the implementation of modernization measures; deductive – during the theoretical understanding of the problem and clarification of individual concepts; inductive – when collecting, systematizing and processing information. The obtained results include a set of measures in the agro-industrial sector of the economy of Ukraine aimed at ensuring the food security of the state in the conditions of martial law. The need for the development of environmentally efficient technologies for growing agricultural products is substantiated. The state of export-import operations by types of agro-food products was studied. There is a well-founded need to modernize processing enterprises with the aim of reducing the cost of production of the main products and partial self-sufficiency with alternative energy carriers. The prospect of using digestate in agriculture to ensure an increase in the yield of agricultural crops, which will make it possible to reduce the cost of their cultivation, has been proven. The necessity of subsidizing personal peasant farms that keep 2 or more cows, as well as the development of small agricultural processing enterprises in rural areas in order to provide the local population with food at moderate prices, has been proven.

References

Ніконенко О.А. Методичне забезпечення формування продовольчої безпеки України. Агросвіт. 2022. № 9-10. С. 86–92. DOI: 10.32702/2306-6792.2022.9-10.86

Калетнік Г.М., Паламарчук В.Д., Гончарук І.В., Ємчик Т.В., Телекало Н.В. Перспективи використання кукурудзи для енергоефективного та екологобезпечного розвитку сільських територій : монографія. Вінниця : ФОП Кушнір Ю.В. 2021. 260 с.

Диха М.В. Продовольча безпека під призмою воєнних дій в Україні. Сталий розвиток аграрної сфери: інженерно-економічне забезпечення : матеріали IV Міжнародної науково-практичної конференції 25 травня 2022 р. ВП НУБіП України. С. 55–57.

Фурман І.В. Система фінансового регулювання аграрного сектору України: оцінка сучасного стану та активізація функціонування. Економіка, фінанси, менеджмент: актуальні питання науки і практики. 2017. № 5. С. 35–50.

Фурман І.В. Вектори підвищення ефективності управління прибутком підприємства. Науковий вісник Національної академії статистики, обліку та аудиту: збірник наукових праць. 2017. № 3. С. 55–64.

Офіційний сайт Державної служби статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua.

Яремчук Н.В., Гонтарук Я.В. Перспективи розвитку виробництва та переробки зерна в Україні. Причорноморські економічні студії. 2022. Випуск 74. С. 88–97. DOI: https://doi.org/10.32843/bses.74-13

Закон України про внесення змін до деяких законів України щодо безперебійного виробництва та постачання сільськогосподарської продукції під час воєнного стану від 12.05.2022 № 2246-ІХ. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2246-20#Text

Бондаренко В.М. Розвиток ефективного виробництва молока та його промислової переробки в Україні. Економіка АПК. 2008. № 5. С. 61–64.

Калетнік Г.М., Гонтарук Я.В. Диференціація розвитку галузей переробної промисловості аграрного сектору Вінницької області. Економіка, фінанси, менеджмент: актуальні питання науки і практики. 2020. № 3 (53). С. 7–23. DOI: 10.37128/2411-4413-2020-3-1

Фурман І.В., Токарчук Д.М. Продовольча безпека та економічні засади виробництва біопалива . Економічний аналіз. 2018. № 1. С. 168–174.

Nykonenko, O. (2022). Metodychne zabezpechennia formuvannia prodovolchoi bezpeky Ukrainy [Methodological support for the formation of food security in Ukraine], Agrosvit, vol. 9-10, pp. 86–92. [in Ukrainian]

Kaletnik G.M., Palamarchuk V.D., Honcharuk I.V., Yemchyk T.V., Telekalo N.V. (2021) Perspektyvy vykorystannia kukurudzy dlia enerhoefektyvnoho ta ekolohobezpechnoho rozvytku silskykh terytorii: monohrafiia [Prospects for the use of corn for energy-efficient and ecologically safe development of rural areas]. Vinnytsia: FOP Kushnir Yu.V. 260 p.

Dykha M. V. Prodovolcha bezpeka pid pryzmoiu voiennykh dii v Ukraini [Food security under the prism of military operations in Ukraine]. Stalyi rozvytok ahrarnoi sfery: inzhenerno-ekonomichne zabezpechennia : materialy IV Mizhnarodnoi naukovo-praktychnoi konferentsii 25 travnia 2022 r. VP NUBiP Ukrainy, pp. 55–57. [in Ukrainian].

Furman I. V. (2017). Systema finansovoho rehuliuvannia ahrarnoho sektoru Ukrainy: otsinka suchasnoho stanu ta aktyvizatsiia funktsionuvannia [The system of financial regulation of the agricultural sector of Ukraine: assessment of the current state and intensification of functioning]. Ekonomika, finansy, menedzhment: aktualni pytannia nauky i praktyky, vol. 5, pp. 35–50. [in Ukrainian].

Furman I.V. (2017). Vektory pidvyshchennia efektyvnosti upravlinnia prybutkom pidpryiemstva [Vectors of improving the efficiency of enterprise profit management]. Naukovyi visnyk Natsionalnoi akademii statystyky, obliku ta audytu: zbirnyk naukovykh prats, vol. 3, рр. 55–64. [in Ukrainian].

Ofitsiinyi sait Derzhavnoi sluzhby statystyky Ukrainy [The State Statistics Service of Ukraine]. Retrieved from http://www.ukrstat.gov.ua.

Yaremchuk N.V., Hontaruk Ya.V. (2022). Perspektyvy rozvytku vyrobnytstva ta pererobky zerna v Ukraini [Prospects for the development of grain production and processing in Ukraine]. Prychornomorski ekonomichni studii, vol. 74, pр. 88–97. DOI: https://doi.org/10.32843/bses.74-13 [in Ukrainian].

Zakon Ukrainy pro vnesennia zmin do deiakykh zakoniv Ukrainy shchodo bezperebiinoho vyrobnytstva ta postachannia silskohospodarskoi produktsii pid chas voiennoho stanu vid 12.05.2022 № 2246-IKh [Law of Ukraine on Amendments to Certain Laws of Ukraine Regarding Uninterrupted Production and Supply of Agricultural Products During Martial Law dated May 12, 2022 No. 2246-IX]. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2246-20#Text

Bondarenko, V. M. (2014). Rozvytok efektyvnogo vyrobnycztva moloka ta jogo promyslovoyi pererobky v Ukrayini [Development of efficient production of milk and its industrial processing in Ukraine]. Ekonomika APK, vol. 5. p. 61–64. [in Ukrainian].

Kaletnik G. M., & Hontaruk Ya. V. (2020). Dyferentsiatsiia rozvytku haluzei pererobnoi promyslovosti ahrarnoho sektoru Vinnytskoi oblasti [Differentiation of development of branches of processing industry of agrarian sector of Vinnytsia region]. Economics, finance, management: topical issues of science and practical activity, vol. 3 (53), pp. 7–23. DOI: 10.37128/2411-4413-2020-3-1. [in Ukrainian].

Furman I.V., Tokarchuk D.M. (2018). Prodovolcha bezpeka ta ekonomichni zasady vyrobnytstva biopalyva [Food security and economic principles of biofuel production]. Ekonomichnyi analiz, vol. 1, рр. 168–174. [in Ukrainian]

Article views: 372
PDF Downloads: 301
Published
2023-01-31
How to Cite
Berezyuk, S., Gontaruk, Y., & Yasinska, B. (2023). ENSURING FOOD SECURITY OF THE STATE IN THE CONDITIONS OF MILITARY OPERATIONS. Economy and Society, (47). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-47-44
Section
ECONOMICS