ОЦІНКА ПРАКТИКИ ВИРОБНИЦТВА БІОГАЗУ НА ЦУКРОВИХ ЗАВОДАХ В КОНТЕКСТІ ФОРМУВАННЯ ЗАКРИТОГО ЦИКЛУ ВИРОБНИЦТВА

Ключові слова: інновації, відходи, дигестат, біогаз, цукрові заводи, переробка

Анотація

У науковому дослідженні розглядаються перспективи використання потенціалу переробної сфери агропромислового комплексу України задля дослідження інновацій зелених технологій за економічного розвитку в умовах військового стану. На основі проведених досліджень доведено, що технологічні інновації в АПК сприяють економічному розвитку та покращенню якості сільськогосподарських угідь. Здійснено аналіз успішної реалізації кейсу ТОВ «Юзефо-Миколаївської БГК», що успішно провело виробничу реструктуризацію потужностей цукрового заводу та здійснює виробництво біогазу та дигестату з подальшою переробкою на електроенергію, а також внесення добрив. Виокремлено сучасні потужності досліджуваного підприємства, що дають можливість виробляти 2800 м3 біогазу та забезпечувати виробництво 5200 кВТ/год електроенергії при цьому споживання не перевищує 150 кВт, при завантаженості 80%. Об’єм виробленого дигестату на рік складає 100 тис. т. З регіональної точки зору, запроваджені екологічні інноваційні технології в покращують якість сільськогосподарських угідь та формують закритий цикл виробництва. Запропоновано ефективний механізм просторової синергії з адаптацією даної практики на більшості цукрових заводів шляхом виробничої реструктуризації – створення біогазових виробництв на базі цукрових заводів. Як довгострокову перспективу розвитку запропоновано подальше створення спиртових виробництв для використання надлишків теплової енергії з міні ТЕЦ для виробництва спирту та біоетанолу. Окрім того, це дослідження підтверджує нелінійний ефект економічного розвитку; вагомий результат свідчить про те, що підвищення рівня регіонального економічного розвитку галузі АПК сприяє впливу інновацій зелених технологій на покращення якості сільськогосподарських угідь (вміст гумусу у ґрунтах, обсяг внесення мінеральних, органічних добрив, пестицидів, площа земель, зайнятих під органічним виробництвом та інші). З’ясовано посередницьку роль економічного розвиту АПК. Результати даного дослідження імплементують завдання сталого розвитку, як покращення стану навколишнього середовища через інновації зелених технологій та досягнення регіональної синергії у зелений розвиток.

Посилання

Honcharuk I., Tokarchuk D., Gontaruk Y., Kolomiiets T. Production and Use of Biogas and Biomethane from Waste for Climate Neutrality and Development of Green Economy. Journal of Ecological Engineering. 2024. Vol. 25. Issue 2. P. 20–32. DOI: https://doi.org/10.12911/22998993/175876

Honcharuk I., Gontaruk Y., Pantsyreva H. Economic Aspects of Using the Potential of Bioenergy Crops for Biogas Production and Advanced Technologies for Digestate Application. Baltic Journal of Economic Studies. 2024. Vol. 10, Issue 2. P. 68–77. DOI: https://doi.org/10.30525/2256-0742/2024-10-2-68-77

Насосна станція – А.ТОМ PUMP 290. URL: https://atom-attachments.com/uk/product/nasosno-dizelnaya-stanciya-a-tom-pump-290-1000309

Bulgakov V., Kaletnik H., Goncharuk I., Ivanovs S., Usenko M. Results of experimental investigations of a flexible active harrow with loosening teeth. Agronomy Research. 2019. Vomume 17. Issue 5. P. 1839–1845. DOI: https://doi.org/10.15159/AR.19.185

Фурман І.В., Ревкова А.В., Ревков О.А. Напрями формування системи продовольчого забезпечення населення України в умовах військового стану. Економіка та суспільство. 2023. Випуск 58. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-58-63

Hontaruk Y., Furman I., Bondarenko V., Riabchyk A., Nepochatenko O. (2024). Production of biogas and digestate at sugar factories as a way of ensuring the energy and food security of Ukraine. Polityka Energetyczna. 2024. Vol. 27, № 2. P. 195–210. DOI: https://doi.org/10.33223/epj/185210

Мазур К.В., Гонтарук Я.В. Реструктуризація як інструмент перепроектування бізнес-процесів в агропромисловому виробництві. Slovak international scientific journal. 2020. № 42. Р. 30–37.

Lutsiak V., Lavrov R., Furman I., Smitiukh A., Mazur H., Zahorodnia N. Economic aspects and prospects for the development of the market of vegetable oils in a context of formation of its value chain. Montenegrin Journal of Economics. 2020. Volume 16. Issue 1. P. 155–168. DOI: https://doi.org/10.14254/1800-5845/2020.16-1.10

Honcharuk I., Tokarchuk D., Gontaruk Y., Kolomiiets T. (2024). Production and Use of Biogas and Biomethane from Waste for Climate Neutrality and Development of Green Economy. Journal of Ecological Engineering. Vol. 25. Issue 2. P. 20–32. DOI: https://doi.org/10.12911/22998993/175876

Honcharuk I., Gontaruk Y., Pantsyreva H. (2024). Economic Aspects of Using the Potential of Bioenergy Crops for Biogas Production and Advanced Technologies for Digestate Application. Baltic Journal of Economic Studies. Vol. 10, Issue 2. P. 68–77. DOI: https://doi.org/10.30525/2256-0742/2024-10-2-68-77

Nasosna stanciya – A.TOM PUMP 290. URL: https://atom-attachments.com/uk/product/nasosno-dizelnaya-stanciya-a-tom-pump-290-1000309 = [in Ukrainian]

Bulgakov V., Kaletnik H., Goncharuk I., Ivanovs S., Usenko M. (2019). Results of experimental investigations of a flexible active harrow with loosening teeth. Agronomy Research. Volume 17. Issue 5. P. 1839–1845. DOI: https://doi.org/10.15159/AR.19.185

Furman I.V., Revkova A.V., Revkov O.A. (2023). Napriamy formuvannia systemy prodovolchoho zabezpechennia naselennia Ukrainy v umovakh viiskovoho stanu [Directions for the formation of the food supply system for the population of Ukraine under martial law]. Ekonomika ta suspilstvo, no 58. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-58-63 [in Ukrainian]

Hontaruk Y., Furman I., Bondarenko V., Riabchyk A., Nepochatenko O. (2024). Production of biogas and digestate at sugar factories as a way of ensuring the energy and food security of Ukraine. Polityka Energetyczna. Vol. 27, № 2. P. 195–210. DOI: https://doi.org/10.33223/epj/185210

Mazur K.V., Gontaruk Ya.V. (2020). Restructuring as a tool for redesigning business processes in agro-industrial production. Slovak international scientific journal, 42, 30–37.

Lutsiak V., Lavrov R., Furman I., Smitiukh A., Mazur H., Zahorodnia N. (2020). Research podgorica economic aspects and prospects for the development of the market of vegetable oils in a context of formation of its value chain. Montenegrin Journal of Economics, 16 nr 1, 155–168. DOI: https://doi.org/10.14254/1800-5845/2020.16-1.10

Переглядів статті: 24
Завантажень PDF: 19
Опубліковано
2024-09-30
Як цитувати
Гонтарук, Я., & Ревков, О. (2024). ОЦІНКА ПРАКТИКИ ВИРОБНИЦТВА БІОГАЗУ НА ЦУКРОВИХ ЗАВОДАХ В КОНТЕКСТІ ФОРМУВАННЯ ЗАКРИТОГО ЦИКЛУ ВИРОБНИЦТВА. Економіка та суспільство, (67). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-67-6
Розділ
ЕКОНОМІКА

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають