ПЕРСПЕКТИВИ ЗАСТОСУВАННЯ “МАРКЕТИНГУ 5.0” В ОРГАНІЗАЦІЇ ЕТНОКУЛІНАРНИХ ПОДІЙ
Анотація
У статті проаналізовано особливості організації етнокулінарних подій із врахуванням глобальної цифровізації. Серед таких тенденцій виділено: втрата інтересу суспільства до традиційної кулінарії та масових заходів; низький рівень інформатизації гастономічних подій; поляризація ринків та важкість визначення потенційних споживачів гасторономічних послуг; зміна способу життя внаслідок КОВІД-19, економічних криз, воєн, тощо. Одним із напрямів виходу з такої ситуації є впровадження механізмів «Маркетингу 5.0». Розглянуто можливості впровадження в організацію та просування на ринок етнокулінарних подій таких технологій, як: штучний інтелект, обробка природної мови, сенсорні технології та робототехніка, віртуальна та доповнена реальність, інтернет речей та інше. Визначено основні небезпеки та переваги від впровадження цифровізації в організації та просуванні гастрономічних подій.
Посилання
Басюк Д.І. та ін. Винний та гастрономічний туризм: глобальні тренди та локальні практики : монографія. За наук. ред. Д.І. Басюк. Вінниця: ПП ТД «Едельвейс і К», 2017. 316 с.
Котлер Ф., Картаджайя Х., Сетьяван А. Маркетин 5.0 Технології для людства : науково-популярне видання. К. : Рупа КМ-БУКС, 2024. 280 с.
Мунтян, І., Князєва, О., & Значек, Р. Р. (2021). Event-маркетинг в системі маркетингових комунікацій України. Економіка та суспільство, (28). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-28-52
Олійник, В.В., & Шикіна, О.В. (2016). Сучасний стан та перспективи розвитку подієво-го туризму на території України. Глобальні та національні проблеми економіки URL:http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/5567/1B8.pdf (дата звертання 17.02.2025)
Скільки користувачів у Telegram у світі та наскільки він популярний у порівнянні з іншими месенджерами / URL:https://www.slovoidilo.ua/2024/04/30/infografika/suspilstvo/skilky-korystuvachiv-telegram-sviti-ta-skilky-vin-populyarnyj-porivnyanni-inshymy-mesendzheramy (дата звертання 17.02.2025)
Вig Data від Київстар для бізнесу Джерело: URL:https://hub.kyivstar.ua/articles/shho-take-big-data (дата звертання 17.02.2025)
Ohiienko, M., & Ohiienko, A. (2019). Гастрономічні фестивалі як форма подієвого туризму та розвитку ресторанного бізнесу. Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації, 2(2), 213–222. https://doi.org/10.31866/2616-7468.2.2.2019.188204
Basyuk D.I. et al. Wine and gastronomic tourism: global trends and local practices: monograph. Under the scientific editorship of D.I. Basyuk. Vinnytsia: PE TD “Edelweiss and K”, 2017. 316 с.
Kotler F., Kartajaya H., Setiawan A. Marketing 5.0 Technologies for Humanity: a popular science publication. K. : Rupa KM-BOOKS, 2024. 280 с.
Muntyan, I., Knyazeva, O., & Znachek, R. R. (2021). Event marketing in the system of marketing communications of Ukraine. Economy and Society, (28). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-28-52
Oliynyk, V.V., & Shykina, O.V. (2016). The current state and prospects for the development of event tourism in Ukraine. Global and National Problems of the Economy URL: http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/5567/1B8.pdf (accessed 17.02.2025)
How many users Telegram has in the world and how popular it is compared to other messengers / URL: https://www.slovoidilo.ua/2024/04/30/infografika/suspilstvo/skilky-korystuvachiv-telegram-sviti-ta-skilky-vin-populyarnyj-porivnyanni-inshymy-mesendzheramy (accessed on February 17, 2025)
Big Data from Kyivstar for business Source: URL: https://hub.kyivstar.ua/articles/shho-take-big-data (accessed on February 17, 2025)
Ohiienko, M., & Ohiienko, A. (2019). Gastronomic festivals as a form of event tourism and restaurant business development. Restaurant and hotel consulting. Innovations, 2(2), 213-222. https://doi.org/10.31866/2616-7468.2.2.2019.188204
Завантажень PDF: 8

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.