УПРАВЛІННЯ ОХОРОНОЮ ПРАЦІ В РЕСТОРАННОМУ БІЗНЕСІ ТА ХАРЧОВІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ
Анотація
Стаття присвячена проблемам охорони праці у ресторанному бізнесі та харчовій промисловості. Досліджено рівень обізнаності працівників щодо безпеки праці, ідентифіковано основні професійні ризики та проаналізовано ефективність існуючих систем управління безпекою. Методологія дослідження включає анкетування, експертне оцінювання, контент-аналіз нормативних документів та спостереження. Виявлено, що попри базові знання щодо стандартів охорони праці, недостатній рівень практичної підготовки та нерегулярні тренінги сприяють підвищенню виробничих ризиків. Основні небезпеки: фізичні травми, стресові умови праці, контакт із хімічними речовинами. Наголошено на необхідності інтеграції міжнародних стандартів ISO 45001 та впровадження навчальних програм з техніки безпеки. Результати дослідження можуть бути використані для вдосконалення політик безпеки та підвищення культури охорони праці у сфері ресторанного бізнесу.
Посилання
Закон України «Про охорону праці». Відомості Верховної Ради України. Веб-сайт. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2694-12
Державна служба статистики України. Офіційна інформація. Веб-сайт. URL: https://www.ukrstat.gov.ua
Кодекс цивільного захисту України від 2 жовтня 2012 року № 5403-VI / Верховна Рада України. Веб-сайт. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/5403-17#Text
Patel, V., Chesmore, A., Legner, C. M., & Pandey, S. (2022). Trends in Workplace Wearable Technologies and Connected-Worker Solutions for Next-Generation Occupational Safety, Health, and Productivity. Adv. Intell. Syst., 4(2100099). DOI: https://doi.org/10.1002/aisy.202100099
Міжнародна організація праці. Керівні принципи з охорони психічного здоров’я на робочому місці [Електронний ресурс] / Міжнародна організація праці. Веб-сайт. URL: https://www.ilo.org/uk/resource/керівні-принципи-з-охорони-психічного-здоров’я-на-робочому-місці
ISO 45001:2018. Occupational health and safety management systems — Requirements with guidance for use. Веб-сайт. URL: https://www.iso.org/standard/63787.html
Jahangiri, M., Eskandari, F., Karimi, N., Hasanipour, S., Shakerian, M., & Zare, A. (2019). Self-Reported, Work-Related Injuries and Illnesses Among Restaurant Workers in Shiraz City, South of Iran. Annals of Global Health, 85(1), 68. DOI: https://doi.org/10.5334/aogh.2440
Державна служба України з питань праці. Офіційна інформація. Веб-сайт. URL: https://dsp.gov.ua
Заєць В. А., Нещадим Л. П. Охорона праці та техніка безпеки в готельно-ресторанному комплексі. Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції «Інноваційні технології в готельно-ресторанному бізнесі», 22-23 березня 2017 р. Київ : НУХТ, 2017. С. 165–166.
Ніпіаліді О. Ю., Васильчишин О. Б. Сучасний стан охорони праці в Україні у контексті забезпечення її інноваційного розвитку. Актуальні проблеми правознавства. 2020. № 1. С. 164–169. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/aprpr_2020_1_27
Юдіна О., Язіна В., Вишнікіна О. Удосконалення системи охорони праці у сфері готельно-ресторанної справи. Економіка та суспільство. 2022. № 44. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-44-37
Park, S., et al. (2021). Insufficient Rest Breaks and Musculoskeletal Disorders Among Kitchen Workers. Safety and Health at Work, 12(2), 225–229. DOI: https://doi.org/10.1016/j.shaw.2021.01.012
Tsopa, V., Golinko, V., Cheberiachko, S., & Deryugin, O. (2024). Relationship of the Concepts: "Occupational Protection" and "Occupational Safety and Employee Health". Labour Protection Problems in Ukraine, 40(3-4), 24–31. DOI: https://doi.org/10.36804/nndipbop.40-3-4.2024.24-31
Zakon Ukrainy "Pro okhoronu pratsi". Vidomosti Verkhovnoi Rady Ukrainy. Website. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2694-12
Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy. Ofitsiina informatsiia. Website. Available at: https://www.ukrstat.gov.ua
Kodex tsyvilnoho zakhystu Ukrainy vid 2 zhovtnia 2012 roku № 5403-VI / Verkhovna Rada Ukrainy. Website. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/5403-17#Text
Patel, V., Chesmore, A., Legner, C. M., & Pandey, S. (2022). Trends in Workplace Wearable Technologies and Connected-Worker Solutions for Next-Generation Occupational Safety, Health, and Productivity. Adv. Intell. Syst., 4(2100099). DOI: https://doi.org/10.1002/aisy.202100099
Mizhnarodna orhanizatsiia pratsi. Kerivni pryntsypy z okhorony psykhičnoho zdorovia na robochomu mistsi [Electronic resource] / Mizhnarodna orhanizatsiia pratsi. Website. Available at: https://www.ilo.org/uk/resource/керівні-принципи-з-охорони-психічного-здоров’я-на-робочому-місці
ISO 45001:2018. Occupational health and safety management systems — Requirements with guidance for use. Website. Available at: https://www.iso.org/standard/63787.html
Jahangiri, M., Eskandari, F., Karimi, N., Hasanipour, S., Shakerian, M., & Zare, A. (2019). Self-Reported, Work-Related Injuries and Illnesses Among Restaurant Workers in Shiraz City, South of Iran. Annals of Global Health, 85(1), 68. DOI: https://doi.org/10.5334/aogh.2440
Derzhavna sluzhba Ukrainy z pytan pratsi. Ofitsiina informatsiia. Website. Available at: https://dsp.gov.ua
Zaiets, V. A., Neshchadym, L. P. (2017). Okhorona pratsi ta tekhnika bezpeky v hotelno-restorannomu kompleksi. Materialy Vseukrainskoi naukovo-praktychnoi konferentsii «Innovatsiini tekhnolohii v hotelno-restorannomu biznesi», 22-23 bereznia 2017 r., Kyiv: NUHT, 165–166.
Nipiialidi, O. Y., Vasyltshyshyn, O. B. (2020). Suchasnyi stan okhorony pratsi v Ukraini u konteksti zabezpechennia yii innovatsiinoho rozvytku. Aktualni problemy pravoznavstva, (1), 164–169. Website. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/aprpr_2020_1_27
Yudina, O., Yazina, V., & Vyshnikina, O. (2022). Udoskonalennia systemy okhorony pratsi u sferi hotelno-restorannoi spravy. Ekonomika ta suspilstvo, (44). DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-44-37
Park, S., et al. (2021). Insufficient Rest Breaks and Musculoskeletal Disorders Among Kitchen Workers. Safety and Health at Work, 12(2), 225–229. DOI: https://doi.org/10.1016/j.shaw.2021.01.012
Tsopa, V., Golinko, V., Cheberiachko, S., & Deryugin, O. (2024). Relationship of the Concepts: "Occupational Protection" and "Occupational Safety and Employee Health". Labour Protection Problems in Ukraine, 40(3-4), 24–31. DOI: https://doi.org/10.36804/nndipbop.40-3-4.2024.24-31

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.