ТЕНДЕНЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЗАКЛАДІВ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА, ОРІЄНТОВАНИХ НА WELLNESS-ТУРИЗМ

Ключові слова: індустрія гостинності, wellness, ресторан, меню, бізнес, діяльність

Анотація

У науковій статті представлено аналіз основних тенденцій діяльності у сучасних ресторанних підприємствах. Зазначено необхідність оновлення переліку послуг, які надаються на базі ресторанів. Проаналізовано можливість створення wellness-студій і wellness-центрів на базі українських комплексів. Охарактеризовано доцільність персоналізації харчування як інтелектуальної послуги wellness. Визначено wellness як систему оздоровлення. Встановлено відмінність wellness від лікувального й оздоровчого туризму. Надано головні відмінності wellness-індустрії. Визначено основні принципи філософії wellness. Встановлено, що в Україні індустрія релаксотерапії знаходиться на недостатньо розвиненому рівні. Охарактеризовано інновацію у wellness-туризмі, як продуктову. Визначено ідею wellness як можливість природного оздоровлення, яка підходить до стереотипів і потреб наших співгромадян. Вказано, що Україна багата на всі необхідні для wellness-готелів ресурси. Виявлено, що одним із основних елементів wellness-готелю є здорове харчування гостей. Вказано, що гості висококласних wellness-готелів мають можливість обирати між сучасними та найдавнішими методиками оздоровлення.

Посилання

Билим О. С. Управління розвитком туризму сфери оздоровлення. Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 073 Менеджмент. Херсонський національний технічний університет, Херсон, 2021. 233 с.

Марченко Н. І., Дітріх І. В. Перспективи застосування Wellness-інновацій в індустрії гостинності. Вчені записки. 2020. Том 31 (70) № 6 Ч. 2. С. 65-70.

Лубцов А. М., Приймак Т. Ю. Інноваційні тенденції wellness туризму. Міжнародний мультидисциплінарний науковий журнал «ΛΌГOΣ. Мистецтво наукової думки». № 10. URL: https://www.researchgate.net/ publication/339038581_INNOVACIJNI_TETENTEN_ WELLNESS_TURIZMU

Регіональні напрями стратегії кластерного розвитку сфери туризму та гостинності : моногр. / заг. ред.:І.В. Давиденко, О. Л. Михайлюк. Київ : ФОП Гуляєва В.М., 2024. 270 с

Тарасюк Г. М., Чагайда А. О., Соколовська І. О. Перспективні напрями розвитку готельного бізнесу для забезпечення фінансової стабільності індустрії гостинності України. Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського. Серія: Економіка та управління підприємствами. 2020. Вип. 55-2. С. 17–23.

Яворська Г. Велнес концепція в готельній індустрії. Інновації розвитку харчових технологій та індустрії гостинності в контексті сучасних тенденцій готельно-ресторанного бізнесу: зб. тез доп. І Всеукраїнської наук.- практ. конф., 13 травня 2020 р. Тернопіль, 2020. С. 63.

Bylym O. S. (2021) Upravlinnja rozvytkom turyzmu sfery ozdorovlennja [Management of the development of tourism in the health sector]. Dysertacija na zdobuttja naukovogho stupenja doktora filosofiji za specialjnistju 073 Menedzhment. Khersonsjkyj nacionaljnyj tekhnichnyj universytet, Kherson, 2021. 233 р.

Marchenko N. I., Ditrikh I. V. Perspektyvy zastosuvannia Wellness-innovatsii v industrii hostynnosti. Vcheni zapysky. Tom 31 (70) № 6 Ch. 2. 2020. Р. 65–70.

Lubcov A. M., Pryjmak T. Ju. Innovacijni tendenciji wellness turyzmu [Innovative trends in wellness tourism]. Mizhnarodnyj muljtydyscyplinarnyj naukovyj zhurnal «ΛΌGhOΣ. Mystectvo naukovoji dumky», no. 10. Available at: https://www.researchgate.net/publication/ 339038581_INNOVACIJNI_TETETETE_WELLNESS_ TURIZMU.

Davydenko, I. V., & Mykhailiuk, O. L. (Eds.). (2024). Rehionalni napriamy tratehii klasternoho rozvytku sfery turyzmu ta hostynnosti : monohr [Regional directions of cluster development strategy in tourism and hospitality: Monograph] Kyiv: FOP Huliaieva V. M.Р. 270

Tarasiuk, H. M., Chahaida, A. O., Sokolovska, I. O. (2020). Perspective directions of hotel business development to ensure financial stability of the hospitality industry of Ukraine [Perspektyvni napriamy rozvytku hotelnoho biznesu dlia zabezpechennia finansovoi stabilnosti industrii hostynnosti Ukrainy], Tavriya National University named after VI Vernadsky. Series: Economics and enterprise management, Issue. 55–2, P. 17–23.

Yavorska H. Velnes kontseptsiia v hotelnii industrii. Innovatsii rozvytku kharchovykh tekhnolohii ta industrii hostynnosti v konteksti suchasnykh tendentsii hotelno-restorannoho biznesu: zb. tez dop. I Vseukrainskoi nauk.- prakt. konf., 13 travnia 2020 r. Ternopil, 2020. Р. 63.

Переглядів статті: 2
Завантажень PDF: 1
Опубліковано
2024-12-30
Як цитувати
Олійник, О. (2024). ТЕНДЕНЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЗАКЛАДІВ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА, ОРІЄНТОВАНИХ НА WELLNESS-ТУРИЗМ. Економіка та суспільство, (70). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-70-59

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають