TRENDS IN THE ACTIVITIES OF RESTAURANTS FOCUSED ON WELLNESS-TOURISM
Abstract
Wellness is the ideal state of health aimed at maximizing one’s potential. A healthy restaurant is one that strives for physical, intellectual, emotional, social and environmental well-being – all the time. It’s important to consider the well-being of each restaurant and create an environment in which they can thrive, which is critical to the overall health of the local economy. Healthy restaurants empower people – many stories of hospitality and restaurant professionals who have risen to the top start in the pantry or as helpers. Restaurants are a vital part of the economy and that’s important, but the health of our industry starts with the well-being of the restaurant business. So it’s essential to incorporate “self-care” rituals into your daily routine, plan “wellness” vacations and think more holistically about your purchasing decisions. For wine and food lovers, this means finding restaurants that can be part of a sustainable, health-focused lifestyle. An interesting future direction in the restaurant industry is the development of a number of restaurants that offer calorie-, lactose/dairy-, allergy-, and sensitivity-sensitive menus, with vegetarian options (and dishes that can be adapted to vegetarian) clearly labeled. Healthy and active lifestyle brands have been among the biggest trendsetters. And they still are, but they are finding entirely new definitions for the movement. Few will be shocked to learn that quick service restaurants are generally perceived as less healthy than their restaurant counterparts. After all, the world of burgers, fancy desserts, and fries doesn’t scream health. However, recently, many quick service establishments have been working to change this perception and embrace a more robust wellness mission, especially when it comes to their core competency of food and beverage. Pair a menu rich in nutrients—salads, grain bowls, and fresh fruit smoothies—with complimentary in-store fitness classes, including yoga and boxing, and a running club. Mindful and balanced eating: Promote a balanced approach to eating by offering portion-limited dishes that emphasize moderation. Holistic dining: Wellness is not just about food; it’s about the entire dining experience. Create a relaxing atmosphere in your restaurant by using natural lighting, comfortable seating, and soothing decor to enhance the dining experience, and offer wellness-related events like cooking classes, nutrition workshops, or yoga brunches to engage your community and promote a holistic approach to well-being.
References
Билим О. С. Управління розвитком туризму сфери оздоровлення. Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 073 Менеджмент. Херсонський національний технічний університет, Херсон, 2021. 233 с.
Марченко Н. І., Дітріх І. В. Перспективи застосування Wellness-інновацій в індустрії гостинності. Вчені записки. 2020. Том 31 (70) № 6 Ч. 2. С. 65-70.
Лубцов А. М., Приймак Т. Ю. Інноваційні тенденції wellness туризму. Міжнародний мультидисциплінарний науковий журнал «ΛΌГOΣ. Мистецтво наукової думки». № 10. URL: https://www.researchgate.net/ publication/339038581_INNOVACIJNI_TETENTEN_ WELLNESS_TURIZMU
Регіональні напрями стратегії кластерного розвитку сфери туризму та гостинності : моногр. / заг. ред.:І.В. Давиденко, О. Л. Михайлюк. Київ : ФОП Гуляєва В.М., 2024. 270 с
Тарасюк Г. М., Чагайда А. О., Соколовська І. О. Перспективні напрями розвитку готельного бізнесу для забезпечення фінансової стабільності індустрії гостинності України. Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського. Серія: Економіка та управління підприємствами. 2020. Вип. 55-2. С. 17–23.
Яворська Г. Велнес концепція в готельній індустрії. Інновації розвитку харчових технологій та індустрії гостинності в контексті сучасних тенденцій готельно-ресторанного бізнесу: зб. тез доп. І Всеукраїнської наук.- практ. конф., 13 травня 2020 р. Тернопіль, 2020. С. 63.
Bylym O. S. (2021) Upravlinnja rozvytkom turyzmu sfery ozdorovlennja [Management of the development of tourism in the health sector]. Dysertacija na zdobuttja naukovogho stupenja doktora filosofiji za specialjnistju 073 Menedzhment. Khersonsjkyj nacionaljnyj tekhnichnyj universytet, Kherson, 2021. 233 р.
Marchenko N. I., Ditrikh I. V. Perspektyvy zastosuvannia Wellness-innovatsii v industrii hostynnosti. Vcheni zapysky. Tom 31 (70) № 6 Ch. 2. 2020. Р. 65–70.
Lubcov A. M., Pryjmak T. Ju. Innovacijni tendenciji wellness turyzmu [Innovative trends in wellness tourism]. Mizhnarodnyj muljtydyscyplinarnyj naukovyj zhurnal «ΛΌGhOΣ. Mystectvo naukovoji dumky», no. 10. Available at: https://www.researchgate.net/publication/ 339038581_INNOVACIJNI_TETETETE_WELLNESS_ TURIZMU.
Davydenko, I. V., & Mykhailiuk, O. L. (Eds.). (2024). Rehionalni napriamy tratehii klasternoho rozvytku sfery turyzmu ta hostynnosti : monohr [Regional directions of cluster development strategy in tourism and hospitality: Monograph] Kyiv: FOP Huliaieva V. M.Р. 270
Tarasiuk, H. M., Chahaida, A. O., Sokolovska, I. O. (2020). Perspective directions of hotel business development to ensure financial stability of the hospitality industry of Ukraine [Perspektyvni napriamy rozvytku hotelnoho biznesu dlia zabezpechennia finansovoi stabilnosti industrii hostynnosti Ukrainy], Tavriya National University named after VI Vernadsky. Series: Economics and enterprise management, Issue. 55–2, P. 17–23.
Yavorska H. Velnes kontseptsiia v hotelnii industrii. Innovatsii rozvytku kharchovykh tekhnolohii ta industrii hostynnosti v konteksti suchasnykh tendentsii hotelno-restorannoho biznesu: zb. tez dop. I Vseukrainskoi nauk.- prakt. konf., 13 travnia 2020 r. Ternopil, 2020. Р. 63.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.