ОРГАНІЧНЕ ВИРОБНИЦТВО ТА АГРОТУРИЗМ: ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК ТА ВЗАЄМОВПЛИВ
Анотація
У представленій статті визначено суть поняття «органічне виробництво» та розкрито принципи ведення органічного сільського господарства. З’ясовано суть таких понять як «сільський туризм», «агротуризм», «фермерський туризм», «органічний туризм», «зелений туризм», «екотуризм» та описано їх ієрархію. Обґрунтовано наявність двостороннього зв’язку між рівнем розвитку органічного виробництва та агротуризму. Визначено основні категорії вітчизняних та іноземних туристів, які віддають перевагу агротуризму. Розглянуто способи популяризації агротуризму в європейських країнах та напрями його розвитку в Україні. Визначено основні інноваційні підходи до розвитку агротуризму, зокрема формування «зелених маршрутів», створення туристичних аграрних кластерів, проведення еко- та гастрофестивалів.
Посилання
Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції : Закон України № 36 від 10 липня 2018 року (остання редакція від 26.10.2023). URI : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2496-19#Text
The Four Principles of Organic Agriculture. URL : https://www.ifoam.bio/why-organic/shaping-agriculture/four-principles-organic
Сердюкова О. М. Сутність сільського зеленого туризму. Економіка та держава. 2014. № 3. С. 87-90.
Збарський В. К., Грибова Д. В. Малі форми господарювання у розвитку внутрішнього туризму України. Вісник Черкаського ун-ту : Серія «Економічні науки». 2020. Вип. 2. С. 160-169.
Кирилов Ю. Є., Дуга В. О. Агротуристична діяльність в подальшому розвитку аграрного сектору економіки України. Таврійський науковий вісник. Економічні науки. 2015. № 91. С. 248-254.
Ісаєнко В. М., Ніколаєв К. Д., Бабікова К. О., Білявський Г. О., Смирнов І. Г. Стратегія сталого розвитку (туристична галузь). Київ : Вид-во НПУ імені М. П. Драгоманова, 2014. 295 с.
Дуга В. О. Роль агротуризму в розвитку органічного виробництва. URL : https://dspace.organic-platform.org/xmlui/handle/data/165
Савенко Г. Є. Інноваційний розвиток агротуризму в Україні. Причорноморські економічні студії. 2017. Вип. 22. С. 109-112.
Pro osnovni pryntsypy ta vymohy do orhanichnoho vyrobnytstva, obihu ta markuvannia orhanichnoi produktsii : Zakon Ukrainy vid 10.07.2018 r. № 2496-VIII [On the basic principles and requirements for organic production, circulation and labeling of organic products: Law of Ukraine dated July 10, 2018 No. 2496-VIII]. Available at : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2496-19#Text
The Four Principles of Organic Agriculture. Available at : https://www.ifoam.bio/why-organic/shaping-agriculture/four-principles-organic
Serdiukova O. M. (2014) Sutnist silskoho zelenoho turyzmu [The essence of rural green tourism]. Ekonomika ta derzhava – Economy and State, vol. 3, pp. 87-90.
Zbarskyi V. K., Hrybova D. V. (2020) Mali formy hospodariuvannia u rozvytku vnutrishnoho turyzmu Ukrainy [Small forms of management in the development of domestic tourism in Ukraine]. Visnyk Cherkaskoho un-tu : Seriia “Ekonomichni nauky” – Bulletin of Cherkasy University: Series “Economic Sciences”, vol. 2. pp. 160-169.
Kyrylov Yu. Ye., Duha V. O. (2015) Ahroturystychna diialnist v podalshomu rozvytku ahrarnoho sektoru ekonomiky Ukrainy [Agrotourism activity in the further development of the agrarian sector of the economy of Ukraine]. Tavriiskyi naukovyi visnyk. Ekonomichni nauky – Tavria Scientific Bulletin. Economic Sciences, vol. 91, pp. 248-254.
Isaienko V. M., Nikolaiev K. D., Babikova K. O., Biliavskyi H. O., Smyrnov I. H. (2014) Stratehiia staloho rozvytku (turystychna haluz) [Sustainable Development Strategy (Tourism Industry)]. Kyiv : Vyd-vo NPU imeni M. P. Drahomanova, 295 p.
Duha V. O. Rol ahroturyzmu v rozvytku orhanichnoho vyrobnytstva [The role of agrotourism in the development of organic production]. Available at : https://www.dspace.organic-platform.org/xmlui/handle/data/165
Savenko H. Ye. (2017) Innovatsiinyi rozvytok ahroturyzmu v Ukraini [Innovative development of agrotourism in Ukraine]. Prychornomorski ekonomichni studii – Black Sea Economic Studies, vol. 22, pp. 109-112.
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.