ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИРОБНИЦТВА НІШЕВИХ ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР У КОНТЕКСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ І СТВОРЕННЯ ДОДАНОЇ ВАРТОСТІ
Анотація
Акцентовано увагу на необхідності забезпечення продовольчої безпеки. Наголошено, що для української національної економіки гострим питанням є створення доданої вартості. Стверджується, що вирощування нішевих культур загалом і зернових, зокрема, зумовлює низку ефектів в економічній, екологічній і соціальній площинах, але за умови ефективного управління ризиками. Проаналізовано динаміку виробництва нішевих зернових культур в Україні впродовж 2019-2023 рр. Зосереджено увагу на пшениці ярій, просі, вівсу й гречці. Виділено фактори, що стримують розвиток виробництва нішевих зернових культур. Зроблено акцент на тому, що вони сприяють забезпеченню продовольчої безпеки, розвитку виробництва продуктів із доданою вартістю, диверсифікації агробізнесу, відкривають низку можливостей для представників малого бізнесу, а їх виробництво потенційно може супроводжуватися високим рівнем ефективності.
Посилання
Беженар І.М., Скиба Г.І. «Нішеві» культури: стан, проблеми та перспективи. Наукові праці Міжрегіональної академії управління персоналом. Економічні науки. 2023. Випуск 4 (71). С. 23–32.
Бєлєніхіна А., Костромітін В. Виробництво проса: підсумки та перспективи. Поширення і властивості. 2022. URL: https://agro-business.com.ua/agro/ahronomiia-sohodni/item/282-vyrobnytstvo-prosa-pidsumky-ta-perspektyvy-poshyrennia-i-vlastyvosti.html
Вдовенко Н.М., Коробова Н.М., Шарило Ю.Є. Еволюція наукових підходів в аспекті забезпечення ефективності виробництва нішевих культур на засадах сталого розвитку і діджіталізації для реабілітації військовослужбовців і повоєнної відбудови. Актуальні питання в сучасній науці. 2024. № 9(27). С. 78–88.
Державна служба статистики України. Офіційний веб сайт. URL: https://www.ukrstat.gov.ua/
Діброва А.Д., Степасюк Л.М. Господарська цінність і економічна привабливість вівса в контексті розвитку нішевого виробництва. Економіка і управління бізнесом. 2023. Том 14, №3. С. 53–65.
Дребот О.І., Височанська М.Я. Щодо ефективності виробництва проса ‒ нішевої сільськогосподарської культури. Економіка та суспільство. 2024. № 67.
Кандул І. Яра пшениця для сівби та пересівання. 2023. URL: https://agronomy.com.ua/statti/zernovi-kultury/1458-yara-pshenytsia-dlia-sivby-ta-peresivannia.html
Маковей Ю. Найрентабельніша культура останніх років ‒ шукаємо альтернативу кукурудзі. Kurkul.com. 2023. https://kurkul.com/spetsproekty/1411-nayrentabelnisha-kultura-ostannih-rokiv--shukayemo-alternativu-kukurudzi
Мащенко Ю., Гайденко О. Урожайність та економічна ефективність вирощування гречки залежно від удобрення в умовах північного Степу України. 2023. URL: https://agronomy.com.ua/statti/nishevi-kultury/2083-urozhainist-ta-ekonomichna-efektyvnist-vyroshchuvannia-hrechky-zalezhno-vid-udobrennia-v-umovakh-pivnichnoho-stepu-ukrainy.html
Мірзоєва Т.В., Томашевський В.Ю. Обгрунтування доцільності розвитку виробництва нішевих зернових культур. Економіка і регіон. 2023. № 1 (88). С. 17–23.
Несмачна М. 2023 ‒ рік проса: факти і особливості технології вирощування. 2023. URL: https://superagronom.com/articles/645-2023--rik-prosa-fakti-i-osoblivosti-tehnologiyi-viroschuvannya
Полевик В. Ринок в очікуванні змін: що буде з гречкою в Україні. AgroPortal.ua. 2024. URL: https://agroportal.ua/publishing/lichnyi-vzglyad/rinok-v-ochikuvanni-zmin-shcho-bude-z-grechkoyu-v-ukrajini
Brockmueller B., Tautges N.E., Vereecke L., Silva E.M. Spring-seeded winter rye living mulches enhance crop biodiversity and promote reduced tillage organic soybeans. Front. Sustain. Food Syst. Sec. Agroecology and Ecosystem Services. 2022. Vol. 6. DOI: https://doi.org/10.3389/fsufs.2022.926606
Carrasco-Chilón W.L., Alvarez-García W.Y., Cervantes Peralta M.E., Quilcate C., Vásquez H.V. Rye Production under Acid Soils and Drought Conditions: An Alternative for the Sustainability of High Andean Livestock Farming in Peru. Sustainability. 2023. Vol. 15. Рр. 11431. DOI: https://doi.org/10.3390/su151411431
Clinton L. Neill, Kimberly L. Morgan. Beyond Scale and Scope: Exploring Economic Drivers of U.S. Specialty Crop Production With an Application to Edamame. Front. Sustain. Food Syst. Sec. Nutrition and Sustainable Diets. 2021. Vol. 4. DOI: https://doi.org/10.3389/fsufs.2020.582834
Decker Eric A., Rose Devin J. and Stewart Derek A. (2014). Processing of oats and the impact of processing operations on nutrition and health benefits. Nutrition and Health Sciences ‒ Faculty Publications. 2014. Vol. 31. URL: http://digitalcommons.unl.edu/nutritionfacpub/31
Ensuring food security. European Union, 2022. URL: https://reliefweb.int/report/world/ensuring-food-security-november-2022
Food Security: Ensuring Global Food Security: FAO's Mission and Impact. 2024. URL: https://fastercapital.com/content/Food-Security--Ensuring-Global-Food-Security--FAO-s-Mission-and-Impact.html
Gillbard E. Round-up of niche crop options for UK growers. 2023. URL: https://www.fwi.co.uk/arable/other-crops/round-up-of-niche-crop-options-for-uk-growers
Hamlin R., Knight J., Cuthbert R. Niche marketing and farm diversification processes. Renewable Agriculture and Food Systems. 2016. Vol. 31. No. 1. Р. 86–98. URL: https://www.jstor.org/stable/26346594
Hebryn-Baidy L., Sakal O., Tretiak N., Kovalenko A., Shtogryn H., Kovalyshyn O., Vrublevska O. Cultivation of niche crops and prospects of eco-innovative agricultural production in Ukraine. Acta Sci. Pol. Formatio Circumiectus. 2021. Vol. 20(3-4). Рр. 29–46. DOI: https://doi.org/10.15576/ASP.FC/2021.20.3/4.29
Hye-Ji Kim. Opportunities and Challenges of Alternative Specialty Crops: The Global Picture. Hortscience. 2016. 51(11):1316–1319. DOI: https://doi.org/10.21273/HORTSCI10659-16
Puzynska K., Synowiec A., Puzynski S., Bocianowski J., Klima K., Lepiarczyk. A. The Performance of Oat-Vetch Mixtures in Organic and Conventional Farming Systems. Agriculture. 2021. 11(4):332. DOI: https://doi.org/10.3390/agriculture11040332
Bezhenar, I.M., Skyba, H.I. (2023). «Nishevi» kultury: stan, problemy ta perspektyvy ["Niche" cultures: state, problems and prospects]. Naukovi pratsi Mizhrehionalnoi akademii upravlinnia personalom. Ekonomichni nauky, 4 (71), 23–32 (in Ukrainian)
Bielienikhina, A., Kostromitin, V. (2022). Vyrobnytstvo prosa: pidsumky ta perspektyvy. Poshyrennia i vlastyvosti [Millet production: results and prospects. Distribution and properties]. Available at: https://agro-business.com.ua/agro/ahronomiia-sohodni/item/282-vyrobnytstvo-prosa-pidsumky-ta-perspektyvy-poshyrennia-i-vlastyvosti.html
Vdovenko, N.M., Korobova, N.M., Sharylo, Yu.Ye. (2024). Evoliutsiia naukovykh pidkhodiv v aspekti zabezpechennia efektyvnosti vyrobnytstva nishevykh kultur na zasadakh staloho rozvytku i didzhitalizatsii dlia reabilitatsii viiskovosluzhbovtsiv i povoiennoi vidbudovy [The evolution of scientific approaches in the aspect of ensuring the efficiency of the production of niche crops on the basis of sustainable development and digitalization for the rehabilitation of military personnel and post-war reconstruction]. Aktualni pytannia v suchasnii nautsi, 9(27), 78–88.
Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy. Ofi tsiinyi veb sait [State Statistics Service of Ukraine. Official website]. Available at: https://www.ukrstat.gov.ua/
Dibrova, A.D., Stepasiuk, L.M. (2023). Hospodarska tsinnist i ekonomichna pryvablyvist vivsa v konteksti rozvytku nishevoho vyrobnytstva [Economic value and economic attractiveness of oats in the context of the development of niche production.]. Ekonomika i upravlinnia biznesom, 14(3), 53–65 (in Ukrainian)
Drebot, O.I., Vysochanska, M.Ya. (2024). Shchodo efektyvnosti vyrobnytstva prosa ‒ nishevoi silskohospodarskoi kultury [Regarding the efficiency of millet production - a niche agricultural crop]. Ekonomika ta suspilstvo, 67 (in Ukrainian)
Kandul, I. (2023). Yara pshenytsia dlia sivby ta peresivannia [Spring wheat for sowing and transplanting]. Available at: https://agronomy.com.ua/statti/zernovi-kultury/1458-yara-pshenytsia-dlia-sivby-ta-peresivannia.html
Makovei, Yu. (2023). Nairentabelnisha kultura ostannikh rokiv ‒ shukaiemo alternatyvu kukurudzi [We are looking for an alternative to corn, the most profitable crop of recent years]. Kurkul.com. Available at: https://kurkul.com/spetsproekty/1411-nayrentabelnisha-kultura-ostannih-rokiv--shukayemo-alternativu-kukurudzi
Mashchenko, Yu., Haidenko, O. (2023). Urozhainist ta ekonomichna efektyvnist vyroshchuvannia hrechky zalezhno vid udobrennia v umovakh pivnichnoho Stepu Ukrainy [Yield and economic efficiency of buckwheat cultivation depending on fertilization in the conditions of the Northern Steppe of Ukraine]. Available at: https://agronomy.com.ua/statti/nishevi-kultury/2083-urozhainist-ta-ekonomichna-efektyvnist-vyroshchuvannia-hrechky-zalezhno-vid-udobrennia-v-umovakh-pivnichnoho-stepu-ukrainy.html
Mirzoieva, T.V., Tomashevskyi, V.Yu. (2023). Obhruntuvannia dotsilnosti rozvytku vyrobnytstva nishevykh zernovykh kultur [Justification of the feasibility of developing the production of niche grain crops]. Ekonomika i rehion, 1 (88), 17–23 (in Ukrainian)
Nesmachna, M. (2023). 2023 ‒ rik prosa: fakty i osoblyvosti tekhnolohii vyroshchuvannia [2023 is the year of millet: facts and features of cultivation technology]. Available at: https://superagronom.com/articles/645-2023--rik-prosa-fakti-i-osoblivosti-tehnologiyi-viroschuvannya
Polevyk, V. (2024). Rynok v ochikuvanni zmin: shcho bude z hrechkoiu v Ukraini [The market is waiting for changes: what will happen to buckwheat in Ukraine]. AgroPortal.ua. Available at: https://agroportal.ua/publishing/lichnyi-vzglyad/rinok-v-ochikuvanni-zmin-shcho-bude-z-grechkoyu-v-ukrajini
Brockmueller, B., Tautges, N.E., Vereecke, L., Silva, E.M. (2022). Spring-seeded winter rye living mulches enhance crop biodiversity and promote reduced tillage organic soybeans. Front. Sustain. Food Syst. Sec. Agroecology and Ecosystem Services, 6. DOI: https://doi.org/10.3389/fsufs.2022.926606
Carrasco-Chilón, W.L., Alvarez-García, W.Y., Cervantes Peralta, M.E., Quilcate, C., Vásquez, H.V. (2023). Rye Production under Acid Soils and Drought Conditions: An Alternative for the Sustainability of High Andean Livestock Farming in Peru. Sustainability, 15, 11431. DOI: https://doi.org/10.3390/su151411431
Clinton, L. Neill, Kimberly, L. Morgan (2021). Beyond Scale and Scope: Exploring Economic Drivers of U.S. Specialty Crop Production With an Application to Edamame. Front. Sustain. Food Syst. Sec. Nutrition and Sustainable Diets, 4-2020. DOI: https://doi.org/10.3389/fsufs.2020.582834
Decker Eric, A., Rose Devin, J., Stewart Derek A. (2014). Processing of oats and the impact of processing operations on nutrition and health benefits. Nutrition and Health Sciences ‒ Faculty Publications, 31. Available at: http://digitalcommons.unl.edu/nutritionfacpub/31
Ensuring food security. European Union, 2022. (2022). Available at: https://reliefweb.int/report/world/ensuring-food-security-november-2022
Food Security: Ensuring Global Food Security: FAO's Mission and Impact. (2024). Available at: https://fastercapital.com/content/Food-Security--Ensuring-Global-Food-Security--FAO-s-Mission-and-Impact.html
Gillbard, E. (2023). Round-up of niche crop options for UK growers. Available at: https://www.fwi.co.uk/arable/other-crops/round-up-of-niche-crop-options-for-uk-growers
Hamlin, R., Knight, J., Cuthbert, R. (2016). Niche marketing and farm diversification processes. Renewable Agriculture and Food Systems, 31(1), 86–98. Available at: https://www.jstor.org/stable/26346594
Hebryn-Baidy, L., Sakal, O., Tretiak, N., Kovalenko, A., Shtogryn, H., Kovalyshyn, O., Vrublevska, O. (2021). Cultivation of niche crops and prospects of eco-innovative agricultural production in Ukraine. Acta Sci. Pol. Formatio Circumiectus. 20(3-4):29–46. DOI: https://doi.org/10.15576/ASP.FC/2021.20.3/4.29
Hye-Ji, Kim. (2016). Opportunities and Challenges of Alternative Specialty Crops: The Global Picture. Hortscience. 51(11):1316-1319. DOI: https://doi.org/10.21273/HORTSCI10659-16
Puzynska, K., Synowiec, A., Puzynski, S., Bocianowski, J., Klima, K., Lepiarczyk. A. (2021). The Performance of Oat-Vetch Mixtures in Organic and Conventional Farming Systems. Agriculture. 11(4):332. DOI: https://doi.org/10.3390/agriculture11040332
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.