ДІЯЛЬНІСТЬ ТУРИСТИЧНИХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ЗМІН ТА ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ

Ключові слова: соціокультурний потенціал, міжкультурна компетентність, людський капітал, туристична сфера, туристичні підприємства, інноваційний розвиток, зміни

Анотація

Метою статті є виявлення взаємозв’язку між інноваційним розвитком та соціокультурним потенціалом, міжкультурною компетентністю, людським капіталом, впливу чинників на розвиток туристичної сфери та туристичних підприємств. Встановлено, що інноваційний розвиток туристичних підприємств є ключовим чинником їхньої конкурентоспроможності в сучасному світі. Цей аспект тісно пов'язаний з ефективним використанням таких елементів як людський капітал, соціокультурний потенціал та міжкультурна компетентність. Вплетіння соціокультурного потенціалу у систему розвитку туризму проявляється у таких видах, як розвиток етнотуризму, культурного туризму, релігійного туризму. Туристична сфера чинить суттєвий вплив на поступ соціокультурного потенціалу в таких питаннях: поява нових цінностей та ідей, комерціалізація окремих елементів культури, витіснення місцевих мов. Співробітники з високим рівнем компетентності та креативного мислення здатні генерувати нові ідеї та розробляти інноваційні, унікальні туристичні продукти та послуги, швидко адаптуватися до змін ринку та технологій, сприяти обміну знаннями та ідеями. Взаємозв'язок міжкультурної компетентності персоналу та розвитку людського капіталу проявляється у таких характеристиках: встановлення ефективної комунікації, покращення якості обслуговування та задоволення потреб туристів з різних країн, створення позитивного враження, інвестиції у розвиток міжкультурної компетентності, підприємства з компетентним персоналом формують конкурентну перевагу на глобальному ринку туризму. Виокремлено особливості міжкультурної компетентності в умовах війни. Представлено взаємозв’язок та вплив описаних чинників на розвиток туристичної сфери та туристичних підприємств. Подано основні напрямки розвитку людського капіталу в туристичній сфері.

Посилання

Sarkisyan A., Lyubarov Y. Latest aspects of the development of gastronomic tourism as a component of the economic and socio-cultural environment of the regions of Ukraine. East European Scientific Journal. 2020. Vol. 1. № 11(63). рр. 66-72.

Денисенко М.П., Юринець З.В. Формування команд фахівців та їх роль в економічному розвитку й стратегічному управлінні бізнесом. Журнал стратегічних економічних досліджень. 2022. № 1. С. 67–75.

Бикова А., Чабан Л., Алексєєв А. Інвестування в людський капітал у військовий період. Економіка та суспільство. 2023. №54. URL: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-54-74

Юринець З., Бабій В. Людський капітал та проблема його оцінки. «Проблеми становлення інформаційної економіки в Україні»: IV міжнародна науково-практична конференція. Львів: Видавництво ЛНУ. 2019. С. 288-290

Piróg D. Kompetencje z zakresu przedsiębiorczości: rozważania teoretyczne i ich ilustracje w obszarze szkolnictwa wyższego. Przedsiębiorczość – Edukacja. 2015. № 11. рр. 364–376.

Rasmussen E., Mosey S., Wright M. The transformation of network ties to develop entrepreneurial competencies for university spin offs. Entrepreneurship & Regional Development. 2015. № 27(7–8) ). рр. 430–457.

Sarkisyan A., Lyubarov Y. (2020) Latest aspects of the development of gastronomic tourism as a component of the economic and socio-cultural environment of the regions of Ukraine, East European Scientific Journal, vol. 1, no. 11(63), рр. 66-72.

Denysenko M. P., Yurynets Z. V. (2022) Formuvannya komand fakhivtsiv ta yikh rol v ekonomichnomu rozvytku y stratehichnomu upravlinni biznesom [Formation of teams of specialists and their role in economic development and strategic business management], Journal of Strategic Economic Studies, vol. 1, pp. 67–75. (In Ukrainian)

Bykova A., Chaban L., Aleksyeyev A. (2023) Investuvannya v lyudsʹkyy kapital u viysʹkovyy period [Investing in human capital during the war period]. Economy and society, vol. 54. Available as https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-54-74 (In Ukrainian)

Yurynets Z., Babiy V. (2019) Lyudskyy kapital ta problema yoho otsinky [Human capital and the problem of its assessment]. «Problemy stanovlennya informatsiynoyi ekonomiky v Ukrayini»: IV mizhnarodna naukovo-praktychna konferentsiya. Lviv: Vydavnytstvo LNU, pp. 288-290 (In Ukrainian)

Piróg D. (2015) Entrepreneurial competences: theoretical considerations and their illustrations in the field of higher education. Przedsiębiorczość – Edukacja, vol. 11, рр. 364–376 (in Polish)

Rasmussen E., Mosey S., Wright M. (2015) The transformation of network ties to develop entrepreneurial competencies for university spin offs. Entrepreneurship & Regional Development, vol. 27(7–8), рр. 430–457.

Переглядів статті: 2
Завантажень PDF: 2
Опубліковано
2024-08-26
Як цитувати
Бірюкова, Ю., Чопко, Н., & Юринець, З. (2024). ДІЯЛЬНІСТЬ ТУРИСТИЧНИХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ЗМІН ТА ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ. Економіка та суспільство, (66). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-66-41
Розділ
МЕНЕДЖМЕНТ

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають