ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ПЕРЕРОБКИ ПРОДУКЦІЇ З ЯБЛУК В УКРАЇНІ
Анотація
У статті проаналізовано економічні аспекти переробки яблук в Україні, зосереджуючись на ключових факторах, що впливають на прибутковість та конкурентоспроможність підприємств у цій галузі. Автор розглядає вартість сировини яблук як основний економічний фактор, що залежить від врожайності, клімату та попиту на ринку. Висока ефективність технологій переробки, включаючи автоматизацію та оптимізацію ланцюга постачання, є ще одним важливим аспектом, спрямованим на зниження витрат та підвищення якості продукції. Розглянуто фактор вартості праці та вплив ефективного використання робочої сили на конкурентоспроможність підприємств. Також розглядається маркетинговий аспект, де успіх залежить від ефективних маркетингових стратегій та попиту на яблучні продукти. Подальший аналіз зосереджується на експорті та внутрішньому ринку яблучних продуктів, де можливість експорту та конкуренція визначають обсяги збуту. Висвітлюється значення інновацій у створенні додаткової вартості та розширенні ринкового попиту, а також екологічні аспекти, які можуть надати підприємствам конкурентні переваги через дотримання екологічних стандартів та сталий розвиток. Стаття допомагає зрозуміти економічний контекст переробки яблук в Україні та визначає провідні аспекти, які варто враховувати для підвищення ефективності та конкурентоспроможності підприємств у даній галузі.
Посилання
Barreira J.C., Arraibi A.A., Ferreira I.C. Bioactive and Functional Compounds in Apple Pomace from Juice and Cider Manufacturing: Potential Use in Dermal Formulations. Trends Food Sci. Technol. 2019, №90, рр. 76–87
Forsline P.L., Aldwinckle H.S., Dickson E.E., Luby J.J., Hokanson S.C. Collection, Maintenance, Characterization, and Utilization of Wild Apples of Central Asia. In Horticultural Reviews. Janick, J., Ed. John Wiley & Sons, Inc.: Oxford, UK, 2010. URL: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/9780470650868#page=13
Kammerer D.R., Kammerer J., Valet R., Carle R. Recovery of Polyphenols from the By-Products of Plant Food Processing and Application as Valuable Food Ingredients. Food Res. Int. 2014, №65, рр. 2–12
Musacchi S., Serra S. Apple Fruit Quality: Overview on Pre-Harvest Factors. Sci. Hortic. 2018. №234, pp. 409–430
Shashi B., Kalpana K., Madhu S., Bikram S., Ahuja P.S. Processing of Apple Pomace for Bioactive Molecules. Crit. Rev. Biotechnol. 2008. №28. pp. 285–296.
Shalini R., Gupta D.K. Utilization of Pomace from Apple Processing Industries: A Review. J. Food Sci. Technol. 2010. №47, рр. 365–371
Vendruscolo F., Albuquerque P.M., Streit F., Esposito E., Ninow J.L. Apple Pomace: A Versatile Substrate for Biotechnological Applications. Crit. Rev. Biotechnol. 2008, №28, рр. 1–12.
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.