СВІТОВИЙ РИНОК ЯБЛУК ТА ПРОДУКТІВ ЇХ ПЕРЕРОБКИ

  • Володимир Лужанський Національний університет біоресурсів і природокористування України https://orcid.org/0009-0006-2477-0984
Ключові слова: ринок яблук, світовий ринок яблук, світовий ринок продуктів переробки з яблук, тенденції ринку яблук, ринок яблук України

Анотація

Стаття присвячена всебічному дослідженню світового ринку яблук та продуктів їх переробки. Здійснюючи глибокий аналіз, розглянуто основні аспекти цього галузевого сегменту з 2011 по 2023 рік. У статті розглядається динаміка виробництва та врожайності яблук у різних регіонах світу, враховуючи фактори, які впливають на їхнє коливання. Аналізується експорт та імпорт яблук, зокрема український, американський та китайський ринки. Окрема увага приділяється проблемам, які можуть вплинути на врожайність, таким як відсутність запилювачів у США. Досліджується роль країн Південної півкулі, зокрема Чилі, ПАР, та інших, у світовому експорті свіжих яблук. Також оглядається перспектива ринку в контексті ключових трендів сезону 2022-2023 та його відображення на графіках. Стаття докладно розглядає ситуацію в Ірані, США, країнах Європейського Союзу та інших регіонах. Особливу увагу приділяється прогнозам щодо експорту та споживчого попиту. Розглядаються чинники, що впливають на ринок в Україні, Молдові, країнах Центральної Азії. Досліджується вплив економічних умов на попит на яблука та його вартість, зокрема в умовах невизначеності щодо підвищення вартості споживчих товарів. Оцінюється попит на ринках країн що розвиваються та ситуація на ринках Європейського союзу. Стаття також аналізує сучасний стан виробництва, споживання та цінову конкуренцію в контексті зростання площі яблуневих садів. Визначається важливість орієнтації на вищі цінові сегменти та звертає увагу на труднощі, які можуть виникнути внаслідок надмірного виробництва яблук меншої якості. Підкреслено значення подальших досліджень для розширення розуміння ринкових тенденцій, ризиків та можливостей, що виникають у світовій галузі яблук та їх переробки.

Посилання

АПК Інформ. URL: https://www.apk-inform.com/uk

Гайнюк М. Б. Вплив яблучного пектину і препаратів порівняння – кремнію діоксиду та активованого вугілля на рівень рН у середовищах, що імітують умови шлунку, тонкої та товстої кишки. Терапевтика. 2021. Т. 2. № 3. С. 46–50

Eastfruit: офіційний сайт. URL: https://east-fruit.com/uk/plodoovochevyi-rynok/oglyady-rynku/yabluchnyy-sezon-2023-24-v-ukrayini-padinnya-vyrobnytstva-i-krytychna-neobkhidnist-eksportu/

FAOSTAT. Statistics database and datasets of the Food and Agriculture Organization of the United Nations. 2022. Retrieved from https://www.fao.org/statistics/en/

APC Inform. URL: https://www.apk-inform.com/uk (In Ukrainian)

Hainiuk M. B. (2021). Vplyv yabluchnoho pektynu i preparativ porivniannia – kremniiu dioksydu ta aktyvovanoho vuhillia na riven rN u seredovyshchakh, shcho imituiut umovy shlunku, tonkoi ta tovstoi kyshky [The effect of apple pectin and comparative preparations - silicon dioxide and activated carbon on the pH level in environments simulating the conditions of the stomach, small and large intestine]. Terapevtyka. T. 2. № 3. S. 46–50 (In Ukrainian)

Eastfruit: ofitsiinyi sait. URL: https://east-fruit.com/uk/plodoovochevyi-rynok/oglyady-rynku/yabluchnyy-sezon-2023-24-v-ukrayini-padinnya-vyrobnytstva-i-krytychna-neobkhidnist-eksportu/ (In Ukrainian)

FAOSTAT. Statistics database and datasets of the Food and Agriculture Organization of the United Nations. 2022. Retrieved from https://www.fao.org/statistics/en/

Переглядів статті: 30
Завантажень PDF: 23
Опубліковано
2024-01-30
Як цитувати
Лужанський, В. (2024). СВІТОВИЙ РИНОК ЯБЛУК ТА ПРОДУКТІВ ЇХ ПЕРЕРОБКИ. Економіка та суспільство, (59). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-59-145
Розділ
ЕКОНОМІКА