ОЦІНКА БАЛАНСУ ПОПИТУ ТА ПРОПОЗИЦІЇ НА РИНКУ ЯБЛУК ТА ПРОДУКТІВ ЇХ ПЕРЕРОБКИ В УКРАЇНІ
Анотація
Стаття присвячена оцінці балансу попиту та пропозиції на ринку яблук та продуктів їх переробки в Україні. Яблука та продукти їх переробки в Україні є неодмінною складовою сільськогосподарського сектору, відіграючи провідну роль у гарантуванні продовольчої безпеки та сприяючи здоровому харчуванню населення. Ринок яблук та продуктів їх переробки піддається впливу різних факторів, які призводять до не рівноваги між попитом і пропозицією. Сезонні коливання виробництва, зовнішні впливи, зміни в споживчих уподобаннях, конкуренція на ринку та регулятивні обмеження - всі ці аспекти формують складну і динамічну ситуацію на ринку. На основі різних показників проведено аналіз балансу попиту та пропозиції яблук в Україні протягом періоду з 2016 по 2023 роки, що дозволило визначити, як змінювалася загальна кількість яблук, що доступна на ринку, в порівнянні з попитом на них. Враховуючи ці різні показники, створено повну та об'єктивну картину балансу попиту та пропозиції на ринку яблук в Україні для кожного сезону у розглянутому періоді. Визначено виробництво яблук в Україні у період з 2016 по 2022 роки та площі під яблуневими садами в Україні на основі офіційних статистичних даних. Ці дані містять інформацію про виробництво яблук в Україні та обсяги площ, призначених під яблуневі сади, яка обчислюється на основі оцінки та реєстрації сільськогосподарських ділянок та врожаїв.
Посилання
АПК Інформ. URL: https://www.apk-inform.com/uk
Барабаш Л.О., Мазур К.В. Розвиток промислового садівництва в умовах євроінтеграційних процесів. Економіка АПК. 2019. №12. С. 69–78
Білоусов Є. Ю. Принципи, напрями та механізми державної підтримки розвитку органічного землеробства в Україні. Молодий вчений. 2015. № 6. С. 74–77.
Державна служба статистики: офіційний сайт. URL: https://www.ukrstat.gov.ua/
Мартинюк М. П. Державне регулювання органічного виробництва: стан та перспективи розвитку. Матеріали доповідей учасників V Міжнародної науково-практичної конференції «Органічне виробництво і продовольча безпека». Житомир: ЖНАЕУ. 2017. С. 5–10
Меженський В.М., Меженська Л.О. Сорти нетрадиційних плодових культур для виробництва органічної садовини. Наук. доповіді НУБіП. 2011. Вип. 7 (29). 11 с.
Попова О.П., Сало І. А. Розвиток українського ринку плодів і ягід в умовах глобалізації. Садівництво. 2019. №74. С. 160–170
Сакун А.Ж., Пантюк І.А. Впровадження маркетингової діяльності на підприємствах – виробниках плодоягідної продукції. Таврійський науковий вісник. Серія: Eкoноміка. 2020.Вип. 1. С. 154–161.
Сало І.А. З’їсти – не з’їмо. Садівництво по-українські. 2021. №3. С. 8–12
Черевко О., Франів І., Корпало І. Інноваційно-інвестиційний розвиток плодово-ягідної галузі в регіонах України. Економіка та суспільство. 2021. №28. С.1–6
APK Inform. URL: https://www.apk-inform.com/uk
Barabash L.O., Mazur K.V. (2019). Rozvytok promyslovoho sadivnytstva v umovakh yevrointehratsiinykh protsesiv [Development of industrial horticulture in the conditions of European integration processes]. Ekonomika APK. №12. pp. 69–78 (In Ukrainian)
Bilousov Ye. Yu. (2015). Pryntsypy, napriamy ta mekhanizmy derzhavnoi pidtrymky rozvytku orhanichnoho zemlerobstva v Ukraini [Principles, directions and mechanisms of state support for the development of organic agriculture in Ukraine]. Molodyi vchenyi. № 6. pp. 74–77 (In Ukrainian)
Derzhavna sluzhba statystyky: ofitsiinyi sait. URL: https://www.ukrstat.gov.ua/
Martyniuk M. P. (2017). Derzhavne rehuliuvannia orhanichnoho vyrobnytstva: stan ta perspektyvy rozvytku [State regulation of organic production: status and development prospects]. Materialy dopovidei uchasnykiv V Mizhnarodnoi naukovo-praktychnoi konferentsii «Orhanichne vyrobnytstvo i prodovolcha bezpeka». Zhytomyr: ZhNAEU. pp. 5–10 (In Ukrainian)
Mezhenskyi V.M., Mezhenska L.O. (2011). Sorty netradytsiinykh plodovykh kultur dlia vyrobnytstva orhanichnoi sadovyny [Varieties of non-traditional fruit crops for the production of organic garden food]. Nauk. dopovidi NUBiP. 2011. Vyp. 7 (29). 11 p. (In Ukrainian)
Popova O.P., Salo I. A. (2019). Rozvytok ukrainskoho rynku plodiv i yahid v umovakh hlobalizatsii [Development of the Ukrainian fruit and berry market in the conditions of globalization]. Sadivnytstvo. №74. pp. 160–170 (In Ukrainian)
Sakun A.Zh., Pantiuk I.A. (2020) Vprovadzhennia marketynhovoi diialnosti na pidpryiemstvakh – vyrobnykakh plodoiahidnoi produktsii [Implementation of marketing activities at enterprises - producers of fruit and berry products]. Tavriiskyi naukovyi visnyk. Seriia: Ekonomika. Vyp. 1. pp. 154–161 (In Ukrainian)
Salo I.A. (2021). Zisty – ne zimo [To eat - we will not eat]. Sadivnytstvo po-ukrainski. №3. pp. 8–12 (In Ukrainian)
Cherevko O., Franiv I., Korpalo I. (2021). Innovatsiino-investytsiinyi rozvytok plodovo-yahidnoi haluzi v rehionakh Ukrainy [Innovative and investment development of the fruit and berry industry in the regions of Ukraine]. Ekonomika ta suspilstvo. №28. pp. 1–6 (In Ukrainian)
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.